Mitingul de la Parlament s-a încheiat

30 mai. 2017 Companii
S.A.

Angajaţii din administraţia publică vor să iasă din nou în stradă în 6 iunie 

-----------

Actualizare 13:30

Mitingul din faţa Parlamentului, la care au participat aproximativ o mie de angajaţi din administraţia publică locală, s-a încheiat, transmite News.ro.

Ei sunt nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării şi spun că angajaţii din administraţia publică locală sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază putând fi stabilit prin hotărâri ale administraţiilor locale, ceea ce, în opinia lor, încalcă Constituţia.

Manifestanţii au început să plece de la Parlament după ora 13.00, dar sunt hotărâţi să reia protestele pe 6 iunie, când spun că vor merge în marş de la Parlament până la Palatul Cotroceni.

(S.A.)

------------

Aproximativ o mie de angajaţi din administraţia publică locală protestează, la orele prânzului, faţă de proiectul legii salarizării, în faţa Parlamentuui, în zona Parcului Izvor, potrivit News.ro, care relatează cele ce urmează.

Manifestanţii fluieră, suflă în vuvuzele şi scandează "Hoţii" şi "Demisia".

La protest participă peste o mie de angajaţi din primării şi consilii judeţene, membri ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sed Lex, Pro Lex şi Forţa Legii.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Noi nu suntem ca voi", "Grilă de salarizare reală şi unitară", "Legea salarizării, una pentru toţi" şi steaguri cu numele sindicatelor din care fac parte.

De asemenea, protestatarii au adus boxe din care s-au putut auzi imnul naţional şi cântece patrioce.

Manifestanţii cer Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, cameră decizională, să adopte şi să susţină amendamentele propuse de organizaţiile sindicale, care au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.

Vasile Lincu, preşedintele Pro Lex, a declarat: "Noi, cei din familia ocupaţională a administraţiei, mai exact administraţia publică locală, sunt singurii angajaţi bugetari care nu au grilă de salarizare. Practic n-am auzit nicăieri în lume ca un salariat de la buget să nu aibă grilă de salarizare. Toate celelalte familii ocupaţionale au grilă de salarizare. Lipsa grilei de salarizare încalcă Constituţia României, încalcă directive europene, încalcă chiar principiile legii şi nu asigură o predictibilitate a drepturilor salariale. Decizia va fi în totalitate a factorului politic. Anumiţi primari spuneau că au bani şi vor să dea mai mulţi bani. Noi am făcut un amendament prin care am prevăzut ca aceste salarii să fie reglementate în Consiliul Local, aşa cum vor ei, dar minimul să fie cel din grilă, ca să asiguri oamenilor predictibilitate. Văzând determinarea politicienilor, sunt convins că proiectul va trece aşa cum vor parlamentarii PSD. Şansa noastră se bazează pe Avocatul Poporului, pe demersurile preşedintelui României şi pe parlamentarii din opoziţie care vor să ne susţină prin demersuri făcute la CCR".

El a mai spus că protestele în faţa Parlamentului vor fi reluate în 6 iunie: "Marţi, 6 iunie, ora 11.00, toată ţara va fi aici".

Deputaţii din Comisia de muncă au adoptat un amendament la proiectul Legii salarizării, care prevede că salariile lunare ale funcţionarilor publici din consiliile judeţene, locale şi din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotărâri ale consiliilor locale (CL), judeţene (CJ) sau ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), "în urma consultării sindicatelor reprezentative sau a reprezentanţilor salariaţilor".

"Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul propriu al Consiliilor Judeţene, primării şi consilii locale şi din serviciile publice din subordinea acestora, salariile lunare se stabilesc prin hotărâre a CL, a CJ sau a CGMB, în urma consultării sindicatelor reprezentative sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz", prevede amendamentul adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa că proiectul Legii salarizării unitare nu prevede cuantumul salariilor din administraţia publică locală, fiind stabilită doar o grilă care stabileşte raportul între salarii, cu precizarea că niciun angajat din administraţia locală nu va putea avea un salariu mai mare decât indemnizaţia pe care o primeşte viceprimarul.

Grila anunţată pentru administraţia publică locală porneşte de la salariul minim pe economie şi poate creşte până la un maxim reprezentat de către indemnizaţia viceprimarului localităţii respective.

Ea a explicat că, în urma unor discuţii cu aleşii locali, s-a ajuns la concluzia că primăriile din localităţile mici nu vor putea să asigure plata salariilor preconizate iniţial întrucât veniturile abia le permit plata salariilor la nivelul actual şi a utilităţilor.

Creşterile de salarii din administraţia publică locală, potrivit noii grile, se vor putea face începând cu anul 2018.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

RAPORT KASPERSKY:Jumătate din incidentele de securitate din reţelele industriale, din cauza angajaţilor
22 aug. F.A.


Mecanicii de locomotivă şi angajaţii CFR Călători pregătesc proteste masive
22 aug.


DNA CONTINUĂ INVESTIGAŢIILE CU PRIVIRE LA CALEA FERATĂ BUCUREŞTI-CONSTANŢAŞpagă de 1,9 milioane euro pentru plata facturilor
22 aug. GHEORGHE IORGOVEANU


Schimbări în "politica" Facebook
22 aug.


Doar 18% dintre români şi-au rezervat vacanţele online, în 2017
22 aug.


Anodin Assets a ajuns să deţină 16,26% din Prebet
22 aug. Andrei Iacomi


MOMONDO.RO: Londra, cea mai vizitată capitală din lume în 2019
22 aug. A.T.


PE PIAŢA SPOTRomânia - cel mai mare preţ din regiune la electricitate
22 aug. M.A.


Elevii nu pot deconta integral abonamentele de transport local
22 aug. T.E.


ANPC a sancţionat Altex, Flanco şi Corsar Online pentru practici comerciale înşelătoare
21 aug. T.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.