ArcelorMittal cere măsuri urgente pentru contracararea impactului taxelor impuse de SUA

13 iun. 2019 Internaţional
ArcelorMittal cere măsuri urgente pentru contracararea impactului taxelor impuse de SUA

Europa trebuie să adopte urgent măsuri suplimentare pentru a contracara impactul tarifelor vamale impuse de preşedintele american Donald Trump, a afirmat ieri directorul general al ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), transmite Reuters.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoa-re la data de 23 martie 2018, iar, începând cu 1 iunie, au fost aplicate şi producătorilor din UE.

În prezent, Comisia Europeană analizează adoptarea unor măsuri destinate să limiteze importurile de oţel ca rezultat al tarifelor vamale impuse de Washington, care au închis efectiv piaţa SUA, potrivit Agerpres.

"Comisia Europeană a anunţat măsuri, dar ele nu sunt eficiente. Sunt necesare urgent măsuri suplimentare ţinând cont de tarifele vamale impuse de Donald Trump la importurile SUA de oţel. Măsurile de protejare anunţate de CE au deficienţe, este prea uşor pentru exportatori să le ocolească şi impactul este masiv: avem o supraofertă de oţel", a declarat Lakshmi.

Acesta a adăugat că importurile UE au crescut cu 30% - 40% din 2017.

În cazul în care Comisia Europeană va relaxa în iulie tarifele de protecţie pentru industria oţelului, efectele vor fi negative, a avertizat şeful ArcelorMittal, exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţia în care se află industria europeană a oţelului.

Sporirea tensiunilor comerciale dintre SUA şi Europa, încetinirea pronunţată a economiei chineze şi incertitudinile provocate de Brexit afectează industria europeană a oţelului, a apreciat Lakshmi Mittal.

Acesta susţine că supracapacitatea din industria europeană a oţelului este de aproximativ 500 - 550 milioane de tone, un sfert din producţia globală de oţel.

Oţelul este deviat spre Europa, ca efect al tarifelor vamale impuse de SUA, iar Uniunea Europeană trebuie să acţioneze pentru limitarea acestor importuri, se arată într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută instituţiilor şi liderilor UE de către şefii companiilor care activează în industria europeană a oţelului.

"Supracapacitatea din industria globală a oţelului şi folosirea pieţei UE ca un fel de groapă de gunoi pentru capacitatea în exces din lume sunt rădăcinile problemei", se arată în scrisoarea celor 45 de directori generali care reprezintă aproximativ 90% din producţia europeană de oţel.

Din 2013, importurile de oţel în UE au fost mai mult decât duble, cererea a crescut doar marginal şi ar urma să scadă, se arată în documentul consultat de Reuters.

În prezent, Comisia Europeană analizează adoptarea unor măsuri destinate să limiteze importurile de oţel ca rezultat al tarifelor vamale impuse de Washington, care au închis efectiv piaţa SUA. Măsurile trebuie să fie dure, susţin şefii din industria europeană a oţelului. Aceştia cer statelor UE, Parlamentului European şi Comisiei Europene să se întâlnească de urgenţă cu cei din industria oţelului pentru a dis-cuta soluţiile ce se impun.

Printre cei care au semnat scrisoarea se numără şefii ArcelorMittal, ThyssenKrupp, Tata Steel şi Acerinox.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a anunţat recent o nouă scădere a producţiei în Europa, din cauza cererii slabe şi a creşterii importurilor.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

BORIS JOHNSON:"Centrele comerciale şi magazinele se redeschid în iunie în Marea Britanie"
26 mai. M.I.


DUPĂ CE ANUL ACESTA CIREŞII AU ÎNFLORIT FĂRĂ TURIŞTIJaponia ia în calcul să acopere jumătate din costul călătoriilor vizitatorilor străini
26 mai. Adelina Toader


Cucerirea spaţiului nu se "împiedică" de pandemie
26 mai. O.D.


EXCELENŢA SA, DOMNUL MORTEZA ABOUTALEBI, AMBASADORUL REPUBLICII ISLAMICE IRAN ÎN ROMÂNIA:"Stabilizarea deficitului bugetar prin bursă este mai bună decât prin împrumuturi de la banca centrală"
26 mai. A consemnat Adelina Toader


THE CONVERSATION ANTICIPEAZĂ URMĂTOAREA CRIZĂ FINANCIARĂ DIN SUA:Tsunami de falimente personale
26 mai. V.R.


BURSELE LUMIIPieţele europene speră în redresarea economiei regiunii
26 mai. A.V.


Bursele europene au închis în creştere
25 mai. S.B.


Trump ameninţă cu mutarea Convenţiei republicane
25 mai. S.B.


OMS: Un al doilea val de COVID-19 este din ce în ce mai puţin probabil
25 mai. S.B.


ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2020Germania a intrat în recesiune
25 mai. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.