Asemănări între prezent şi perioada premergătoare crizei din 2008 4

02 apr. Companii-Afaceri
CRISTIAN DOGARU
Asemănări între prezent şi perioada premergătoare crizei din 2008

Paralela dintre situaţia de acum şi starea de spirit dominantă din 2006-2007 este tot mai greu de ignorat.

Atunci, imobiliarele erau la mare modă. Piaţa creştea şi, evident, toată lumea credea că preţurile nu se puteau mişca decât în sus pentru o bună bucată de timp, mai ales când această estimare o prezentau agenţii imobiliari sau brokerii de credite.

Mi-a sărit în ochi o predicţie a reprezentantului unui dezvoltator, care considera că "deşi preţurile au crescut în ultima vreme, ar mai fi loc de un 5% în plus în 2018". Pentru mine, un "5% în plus" din gura unui agent de vânzări sună alarmant. Cei care cumpără, mulţi preponderent pe credit, nu vor să audă de scăderi, le-ar afecta moralul descoperirea că datorează mai mult la bancă decât face imobilul sau au ratat momentul optim pentru achiziţii. Aşa că brokerii de orice fel pun mai mereu placa tradiţională cu potenţialul limitat de creştere când deja s-a ajuns în bulă, orice altă versiune (stagnare sau, Doamne Fereşte!, scădere) determinând reţinere din partea clienţilor.

Ce acţiuni erau promovate în 2007 la bursă? Evident, erau cele de pe Ras­daq, cu mult teren sub fabrică (pe ultima sută de metri a bulei), iar, înainte, vedetele erau băncile (doar eram într-o bulă a creditului) şi SIF-urile, promovate intens tocmai pentru deţinerile lor în bănci. Ei bine, despre ce acţiuni citim intens acum că performează şi sunt tocmai bune de luat? BRD şi Banca Transilvania. SIF-urile nu mai sunt la modă, pe de-o parte pentru că şi-au lichidat mare parte din deţinerile la bănci, pe de alta, pentru că portofoliile lor s-au subţiat serios în ultimii ani în încercarea de a oferi permanent dividende.

Ce mai seamănă cu situaţia din 2007-2008? Creşterea veniturilor. Atunci, se pregăteau nişte majorări salariale, în preajma campaniei electorale, plus că veniturile populaţiei exprimate în valută creşteau natural, prin aprecierea leului (vă amintiţi de minimul de 3,1 lei/euro?). Acum, avem creşteri de salarii generalizate în lei şi un apetit solid pentru creditare, ca în 2007, de altfel când creditul cu buletinul era în plin avânt (acum nu mai avem acest produs toxic orientat spre pătura mai săracă a debitorilor, dar avem o creştere exponenţială a împrumuturilor acordate de IFN-uri).

Ca în perioada care a precedat criza care debuta în 2007, cam toate categoriile de active sunt la preţuri apropiate de maxime, mai puţin petrolul (parte din cauza petrolului de şist, parte din raţiuni geopolitice -respectiv pentru descurajarea Rusiei), avem bulele aferente perioadelor de exuberanţă (atunci a fost petrolul, acum avem tehnologia şi criptomonedele) şi un mare apetit pentru consum (maşinile, vacanţele sunt iar la mare modă). Ce e diferit acum faţă de atunci?

Avem măcar speranţa că majorările de dobânzi care au precedat criza din 2007, generând deranjul subprime în SUA, vor fi mai lente, dând pieţei timp să le absoarbă şi că poate nu mai există atâtea produse toxice pitite sub preş (dar cine dădea importanţă, acum mai bine de o lună, pariurilor pe volatilitate?). Adică ne punem nădejdea în natura perfectibilă a omului şi ne încredem că s-a învăţat din greşeli. În concluzie, ar fi şanse mai mici să urmeze o prăbuşire amplă ca în 2008-2009 şi mai degrabă vom asista, pe termen mediu, la o stagnare prelungită sau un declin lent pe mai mulţi ani. Întrebarea de 1.000 de puncte e ce ar face autorităţile din România confruntate cu o recesiune venită din senin? Tăierile de venituri la bugetari ies din discuţie (sunt grosul bazinului electroral al stângii, spre deosebire de situaţia din 2009-2010 când dreapta guverna) aşa că ar mai rămâne creşterea impozitelor pe proprietate, destul de mici în Româ­nia.


Opinia cititorului: 4
1.   Concluzie de doi bani
mesaj trimis de Silviu în data de 02.04.2018, 09:05

Salvarea din recesiune prin cresterea impozitului pe proprietate? Serios!? Cat ar putea creste? 100% 200% sau 300%? Stie stimabilul Cristian Dogaru cam cat s-ar aduce suplimentar la buget? Mai putin de 1mld euro. Suficient?

2.   fără titlu
mesaj trimis de Om în data de 02.04.2018, 09:35

Daca preturile activelor sunt apropiate de maxime atunci inseamna ca mai este mult loc de crestere. Credeti ca ne intoarcem din drum inainte sa depasim maximele?

3.   Imprimanta sa traiasca
mesaj trimis de Stapanul imprimantelor în data de 02.04.2018, 11:32

Ce sa facem? Ne uitam la fratele mai mare in ograda si facem ce face si el, ca doar nu o sa inventam roata si sa revolutionam noi teoriile economice (Scoala de pe Dambovita??? parca nu suna bine). Deci cumparam o imprimanta babana si ii dam blana. Cred ca or sa se vanda bine carucioarele de carat bancnote sau eventual desfiintam numerarul ca sa nu taiem chiar toate padurile. Oricum viitor de haur tara noastra are.

4.   fără titlu
mesaj trimis de AC în data de 02.04.2018, 16:55

observ ca circula 2 opinii, multi din industrie spun ca azi avem mai multi bani insa la ritmul in care distruge PSD tara si la potentialul de depreciere a leului si de crestere a robor-ului, ma tem ca o sa ne trezim iar cu un crunch - psd imprumuta in aprilie aproape 1 miliard de la banci private de bagat in salarii insa incepe sa se scumpeasca creditarea statului si atunci se va termina banul ieftin, prima casa. Ideea de final cu impozitul pe proprietate e comunistoida, il rog pe autor sa isi impoziteze mama, nu sa le dea la jegurile de politicieni argumente sa ne mai ia banii.

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

COMUNICAT DE PRESĂ:MOL România continuă extinderea şi ajunge la 218 staţii
25 sep. F.B.


BRICO DEPÔT ROMÂNIA:Începe procesul de rebranding al portofoliului de magazine Praktiker
25 sep. I.I.


CONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" EDIŢIA A IV-ALÁSZLÓ BORBÉLY, CONSILIER DE STAT: "Ar trebui să ne ocupăm mai serios de conceptul de dezvoltare durabilă"
25 sep.


Siemens va concedia 2.900 de angajaţi în Germania
25 sep. O.T.


Co-fondatorii Instagram părăsesc Facebook
25 sep. I.T.


Compania Facebook este acuzată de o fostă angajată
25 sep. M.T.


JOHAN MEYER, FRANKLIN TEMPLETON:"Fără guvernanţă corporativă la companiile de stat se va intra într­-un întuneric total"4
25 sep. A.I.


Preluarea Pambac de către Popasul Trebeş, autorizată de Consiliul Concurenţei
25 sep. C.P.


KNAUF INSULATION ESTIMEAZĂ:"Cifra noastră de afaceri va creşte cu 5% până la finele anului"
25 sep. R.R.


ANDREEA PAUL, INACO: "Liber profesioniştii - mai numeroşi decât angajaţii până în 2035"
25 sep. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.