ASF i-a amendat pe Tudor Ciurezu şi alţi trei administratori ai SIF5 cu câte 60.000 lei 32

Tudor Ciurezu, preşedinele SIF Oltenia (SIF5), împreună cu Nicolae Stoian, Anina Radu şi Carmen Popa, membrii ai board-ului societăţii din Craiova, au fost amendaţi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu câte 60.000 lei fiecare deoarece, prin conduita avută, au făcut în aşa fel încât solicitările SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi Certinvest, în care li se cerea revocarea, să nu fie introduse pe ordinea de zi la AGA din 28 aprilie, se arată intr-o decizie a ASF de ieri, postată astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Se constată folosirea în mod abuziv a calităţii de administrator de către Tudor Ciurezu, prin recurgerea la fapte neloiale constând în neîndelinirea nejustificată a atribuţiilor legale ce-i revin în virtutea funcţiei deţinute, care a avut ca efect lezarea drepturilor acţionarilor cu deţinerea calificată prevăzută de lege de a solicita şi obţine completarea AGOA cu rezoluţiile propuse de aceştia", arată ASF.
Cei patru administratori s-au abţinut de la deliberările privind solicitările de completare a ordinii de zi, ceea ce a condus la respingerea cererilor, neîntrunindu-se majoritatea prevăzută de lege şi de reglementările interne.
Amenzile pot fi contestate în termen de 30 de zile de la data comunicării, ceea ce nu suspendă executarea sancţiunii.
Ulterior, la adunarea desfăşurată la Craiova în data de 28 aprilie, o serie de acţionari ai SIF Oltenia, între care reprezentanţii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi cel al fondurilor Certinvest, nu au reuşit să intre în sediul societăţii, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.
În aceste condiţii, au avut loc două adunări ale acţionarilor, una în interiorul clădirii SIF-ului, prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu şi alta în afară, condusă de vicepreşedintele Cristian Buşu.
La cea prezidată de Tudor Ciurezu, ce a avut un cvorum de 46,09%, au fost aprobate toate punctele aflate iniţial pe ordinea de zi, puncte ce însă au fost respinse de adunarea condusă de Buşu, ce a avut un cvorum de 30,54%.
În plus, la adunarea prezidată de vicepreşedintele SIF5, a fost aprobată atragerea răspunderii şi constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian, Radu Hanga şi Ana Bobircă, pentru un prejudiciu cauzat societăţii, de 0,336 milioane de lei. De asemenea, s-a votat aprobarea atragerii răspunderii lui Cristian Buşu, propunere ce a fost respinsă.
După evenimentele de la Craiova, Radu Hanga şi Ana Barbara Bobircă şi-au dat demisia din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia.
Ieri, Curtea de Apel Craiova a suspendat executarea deciziilor luate de adunarea condusă de Tudor Ciurezu, până la pronunţarea definitivă a instanţei privind cererile de constatare a nulităţii absolute a hotărârilor respective.
Înaintea adunării acţionarilor SIF Oltenia de la finele lunii aprilie, Tudor Ciurezu a acuzat, din nou, că în realitate grupul format din SIF1 şi SIF4 controlează cu mult peste pragul legal de 5% din capitalul societăţii din Craiova, respectiv circa 31,5% din drepturile de vot ale SIF-ului (incluzând şi o serie de fonduri de investiţii), fapt ce însă nu a fost confirmat de ASF.