ASF: Un set de propuneri legislative despre piaţa asigurărilor va fi finalizat în cel mult trei luni

08 feb. 2016 Bănci-Asigurări

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, în ianuarie, o amplă consultare cu participanţii de pe piaţa asigurărilor, sub forma unor grupuri de lucru, care să contureze propuneri pentru actualizarea, simplificarea şi alinierea cadrului legislativ şi normativ pe piaţa asigurărilor, urmând ca în trei luni, cel târziu, să fie conturat un set de propuneri de competenţa Consiliului ASF şi a Parlamentului.

Potrivit unui comunicat remis, vineri, reprezentanţii ASF susţin că participanţii de pe piaţa asigurărilor sunt asigurătorii, brokerii, organizaţiile şi asociaţiile profesionale, asociaţiile patronale ale transportatorilor, dar reprezentanţi ai consumatorilor.

Scopul acestui exerciţiu este îmbunătăţirea calităţii produselor de asigurare în beneficiul asiguraţilor, informarea şi protecţia consumatorilor, transparentizarea şi eficientizarea pieţei, dar şi alinierea la bunele practici ale ţărilor europene.

"Grupurile de lucru îşi desfăşoară activitatea sub forma unor reuniuni săptămânale lucrează pe baza unor ipoteze de lucru ca rezultat al propunerilor tuturor participanţilor. Aceste ipoteze se centralizează şi se asamblează lunar, urmând ca în trei luni cel târziu să avem conturat un set de propuneri normative şi legislative de competenţa Consiliului ASF şi a Parlamentului", se menţionează în comunicat, citat de Agerpres.

Reprezentanţii ASF susţin că piaţa asigurărilor a înregistrat evoluţii pozitive în 2015, conform datelor provizorii. "A fost primul an de creştere după criza financiară, înregistrând peste 8% per ansamblu, cu un avans chiar de 11% la asigurări de viaţă. Costurile de distribuţie urmează în sfârşit o pantă de scădere, rata daunalităţii s-a comprimat cu peste 5 puncte procentuale, iar rata combinată (cheltuieli şi daune raportate la primele subscrise) - indicator esenţial al sănătăţii industriei - a scăzut substanţial, cu aproape 10 puncte procentuale faţă de anul precedent, dar încă rămâne supraunitară (118%). Toate aceste progrese ne dau încrederea că piaţa se aşează pe baze sănătoase şi solide", relevă sursa citată.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

KLAUS IOHANNIS ÎL AVERTIZEAZĂ PE MUGUR ISĂRESCU:"BNR să urmărească stabilitatea preţurilor, ca să nu scadă puterea de cumpărare"
26 apr. EMILIA OLESCU


PIAŢA VALUTARĂEuro a scăzut la 4,6474 lei
26 apr. DRAGOŞ IONIŢĂ


PIAŢA MONETARĂDobânzile overnight au crescut
26 apr. DRAGOŞ IONIŢĂ


CHIAR ÎNAINTE SĂ PREIA BANCPOST,Banca Transilvania a înregistrat un profit net de 366 milioane de lei, pentru trimestrul I
26 apr. A.A.


OPINIIRobor sare peste ştacheta BNR, imobiliarele duduie?
26 apr. CRISTIAN DOGARU


ÎN MARTIE 2018 FAŢĂ DE ACEEAŞI LUNĂ DIN 2017Creditul neguvernamental a crescut cu 6,1%
26 apr. C.P.


OMNIASIG:Despăgubire de 1,13 milioane de lei pentru o locuinţă
25 apr. D.I.


Depozitele din bănci, în creştere cu 10,8%
25 apr. M.D.


Euro a fost cotat la 4,6474 lei
25 apr. Mihaela Dan


BNR: Creditarea a crescut în luna martie
25 apr. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.