Asimilarea forţată a românilor ucrainieni se consfinţeşte

11 oct. 2018 Politică
E.A.
Marius Paşcan (Sursa foto: Twitter)
Marius Paşcan (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele excutiv al PMP, deputatul Marius Paşcan, a declarat astăzi la Târgu Mureş, că asimilarea forţată a minoritarilor români din Ucraina se consfinţeşte legislativ, după ce Rada Supremă de la Kiev a adoptat, în primă lectură, proiectul de lege privind limba ucraineană, iar în acest sens a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să comunice demersurile pe care le întreprinde.

"Această iniţiativă legislativă reprezintă în forma actuală o mare lovitură împotriva minorităţilor naţionale, inclusiv împotriva românilor din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia. Actul normativ instituie crearea unei Comisii naţionale pentru standardele limbii de stat şi prevede numirea unui împuternicit pentru apărarea limbii ucrainene", a precizat Paşcan, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Deputatul a menţionat că i-a adresat o interpelare ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, prin care solicită să i se comunice ce demersuri diplomatice concrete face România pentru apărarea identităţii etnice a minoritarilor români din Ucraina.

"Totodată, doresc să ştiu dacă aţi adresat vreun protest oficial la nivelul Uniunii Europene, al Comisiei de la Veneţia, în privinţa noilor demersuri legislative, a Legii educaţiei şi a Legii privind televiziunea şi radiodifuziunea, prin care sunt grav îngrădite şi lezate drepturile minorităţilor etnice din Ucraina la utilizarea limbii lor materne", a spus Paşcan.

El a afirmat că în proiect este stipulată susţinerea testelor independente după absolvirea şcolii de cultură generală doar în limba ucraineană, dar după anul 2025, potrivit solicitării Comisiei de la Veneţia.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

PONTA:"Un mesaj din inimă pentru cetăţenii Republicii Moldova - mergeţi la vot"2
23 feb. T.T.


Preşedintele Iohannis, întâlnire cu omologul egiptean
23 feb. V.S.


ORBAN: "Duminică se decide direcţia în care va merge Republica Moldova"2
23 feb. T.V.


Firea vrea ca mai multe lacuri din Bucureşti să fie transferate Primăriei1
23 feb. T.I.


MARKO BELA:"Vrem să fie aplicat principiul subsidiarităţii"3
23 feb. L.B.


Congresul UDMR declară simboluri proprii steagul şi imnul secuieşti4
23 feb. I.L.


GABRIEL OPREA, UNPR:"La europarlamentare, ne propunem să ne comportăm onorabil"1
23 feb. M.T.


ANDI CRISTEA, PSD: Iohannis încearcă să inducă panică în economia naţională4
23 feb. S.T.


"Republica Moldova nu trebuie să se îndepărteze de valorile europene"2
23 feb. I.T.


Viorica Dăncilă, întrevedere cu premierul Spaniei1
23 feb. T.S.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.