ASOCIATIA SOCIETATILOR FINANCIARE DIN ROMÂNIA :

"Plafonarea dobânzilor la credite va restricţiona accesul la finanţare a milioane de români"

13 mar. 09:54 Bănci-Asigurări
D.I.
"Plafonarea dobânzilor la credite va restricţiona accesul la finanţare a milioane de români"

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobânzilor atât la creditele ipotecare, cât şi la cele de consum, se arată într-un comunicat remis astăzi Redacţiei.

Potrivit documentului, implementarea unui plafon pentru Dobânda Anuală Efectivă (DAE), fără a ţine cont de specificul fiecărui segment de creditare, "ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţa imobiliară, retail sau piaţa auto".

În viziunea reprezentanţilor ALB, "plafonarea, in mod arbitrar şi fără o consultare prealabilă a industriei financiare, a dobânzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populaţiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de baza, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinantare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinta indelungata (electrocasnice - televizoare, frigidere, masini de spalat, sisteme de incalzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor".

Astfel, ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate.

Potrivit sursei citate, având în vedere impactul economic şi social la nivel naţional al acestei măsuri, "ALB România consideră că este esenţială stabilirea unui dialog deschis şi constructiv între legiuitor, autorităţi şi finanţatori în scopul identificării unei soluţii potrivite, atât pentru consumatorii de produse financiare, cât şi pentru industria de creditare. În acest sens, ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaţilor o solicitare de prelungire a termenului până la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus iniţial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănunţită şi o dezbarere informată".

În comunicat se mai arată că instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienti activi, au acordat credite de consum noi in valoare de 5,2 miliarde lei in 2017, finanţând astfel nevoile diverse ale consumatorilor de diverse vârste şi niveluri de venit.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

Euro a fost cotat la 4,6550 lei
17 dec. A.M.


PENTRU CLIENŢII BĂNCII TRANSILVANIA:Metoda de plată Fitbit Pay - disponibilă
17 dec. I.T.


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,04%
17 dec. T.T.


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a apreciat la 4,6540 lei
17 dec. Teona Tomoiagă


PIAŢA MONETARĂDobânzile la depozitele overnight au scăzut la 1,68%
17 dec. Teona Tomoiagă


MFP: O nouă extragere a bonurilor fiscale, astăzi
15 dec. I.L.


Moody's confirmă ratingurile Alpha Bank România
15 dec. T.I.


Şeful UniCredit nu se aşteaptă la o fuziune până în 2021
14 dec. I.A.


ÎN PRIMELE ZECE LUNI:Datoria externă totală a ţării noastre a crescut
14 dec. P.E.


ÎN PRIMELE 10 LUNI DIN 2018:Deficitul de cont curent s-a majorat cu 51,72%
14 dec. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.