AUGUSTIN LAZĂR:

"Avem pârghii să oprim modificările la legile Justiţiei" 17

09 dec. 2017 Politică
SORIN LUNGU
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, ieri, că procurorii sunt hotărâţi să-şi apere independenţa şi că au pârghiile necesare pentru a opri modificările legilor Justiţiei.

"Avem, (pârghii, n.r.) dar nu le anunţăm. Toate la momentul potrivit. Le pregătim", a răspus ieri şeful Parchetului General, întrebat despre mijloacele pe care procurorii le au la dispoziţie pentru a stopa modificarea legilor Justiţiei.

De asemenea, procurorul general a subliniat că modificarea legilor Justiţiei trebuie făcută doar prin raportarea la proceduri legale.

"Nu caracterizez activitatea altor instituţii, dar, în mod repetat, am arătat că atunci când trebuie să modificăm legile Justiţiei nu o putem face altfel decât prin proceduri care să fie normale, prin care să se analizeze în mod transparent şi să se discute în mod transparent toate propunerile în aşa fel încât, în final, să obţinem legi în care să aibă încredere toată lumea", a mai declarat procurorul Augustin Lazăr, potrivit Digi 24.

Şeful Parchetului General a mai arătat că procurorii sunt "îngrijoraţi" de modificările aduse în Parlament.

"Noi suntem îngrijoraţi, Ministerul Public este îngrijorat şi societatea civilă văd că e îngrijorată de ceea ce se întâmplă. Adică, procedurile trebuie să fie transparente şi să se funcţioneze în mod legal, aşa cum sunt prevăzute de lege", a adăugat procurorul Lazăr.

"Suntem hotărâţi să ne apărăm statutul pe care îl avem şi să ne apărăm atributul de independenţă pe care magistraţii-procurori l-au obţinut până acum", a mai precizat procurorul general.

Augustin Lazăr a insistat şi pentru consultarea Comisiei de la Veneţia. "Consultarea Comisiei de la Veneţia este obligatorie fără niciun dubiu. Cu certitudine trebuie consultată, dar nu există, evident, niciun interes din partea celor care vor să promoveze în grabă aceste legi fiindcă ar dura o perioadă de timp şi le-ar strica planurile", a declarat Lazăr.

Declaraţiile procurorului Lazăr vin după ce acesta a precizat, joi, că a hărţui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i ameninţa cu răspunderi juridice disproporţionate faţă de eventualele greşeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliţie şi instanţe judecătoreşti, a supune procurorii controlului unui organism executiv înseamnă încălcarea gravă a principiilor fundamentale ale statului de drept.

Totodată, Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România au solicitat, ieri, Parlamentului respingerea modificărilor Legilor Justiţiei, spunând că adoptarea acestora trebuie să se facă doar în urma unor studii de impact şi a unor consultări.

"Singura soluţie pentru depăşirea acestei situaţii critice este reluarea dialogului, bazată pe principiile transparenţei instituţionale, astfel încât modficarea acestor legi, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept, să se facă numai în urma unor studii de impact, a unei consultări reale a societăţii civile, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), corpului magistraţilor, Comisiei de la Veneţia, iar adoptarea lor să se bucure de încrederea cetăţenilor României, să contribuie la buna funcţionare şi modernizarea sistemului judiciar şi să nu afecteze independenţa justiţiei, garanţie fundamentală a democraţiei", susţin cele două organizaţii, într-un comunicat de presă comun.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 17
1.   Da cine eşti tu, bă?
mesaj trimis de Sika în data de 09.12.2017, 02:57

Simţi că-ţi fuge pământul de sub picioare, Lăzărică! Te ştii penal şi faptul că se va înfiinţa un parchet care te va ancheta te face să ai insomnii. Dar ştii care-i problema? De ce ţi-e frică, fix d-aia nu scapi! Lasă că mai trebuie să plătiţi şi voi pentru ticăloşiile pe care le faceţi. Hai, marş la dat cu subsemnatul pentru abuzurile cu destituirea secretarilor de stat. Abuz în serviciu, Lăzărică, aşa se numeşte infracţiunea ta. Plus aia cu favorizarea infractorului Iohannis. Se-apropie lanţul şi de voi, jigodiilor!

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de lili în data de 09.12.2017, 12:18

....Dar de Dragnea si Tariceanu ce parere ai ???.Nu crezi ca defapt ei vor sa puna mana si controlul pe procurori sa-si..."masluiasca" dosarele penale ???....Hai sa vedem ce zic alti din afara....Comisia de la Venetia....

1.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2017, 18:56

Lilișor, propagandist securist, Dragnea și Tăriceanu nu vor să pună mână pe procurorii ambasadei SUA. Justiția trebuie să fie independentă, fără ordine și disciplină de la SRI.

Comisia de la Veneția este vehementă dacă SUA trebuie să controleze justiția, dar dacă deja o controlează, nu mai este vehementă. 

2.   Lazarica, minte mica!
mesaj trimis de justinianus în data de 09.12.2017, 10:23

Lazarica, s-a stricat tracrtorul pe Campia Libertatii de la Blaj! Tu nu respecti nimic, ma Lazarica, Constitutia este pentru tine, ca si pentru stapanul tau, sasul nazificat, Klaus Kaizer Kiolhanis, o bucata de hartie! Mai ales tu ai obligatia de rezerva, adica sa te abtii de la comentarii politice! De ce nu faci si tu ce face Horodniceanu, seful DIICOT? A, ala e din Moldova si e mai intelectual! Tie iti e frica de dosarul ala DNA, plimbat pe la Hunedoara si inchis exact cind te-a propus sasul sef mare! Du-te ba cu Kurvesi a ta la arat sau la basket!

3.   fără titlu
mesaj trimis de Scripetele si parghia în data de 09.12.2017, 11:01

Dar ce surpriza?! Mai faceti cateva sute de dosare celor de la psd si alde. Daca nu merge, incepeti si cu udmr. Daca nici asa nu merge intrati peste copii, neveste neamuri. In final il bagati la bulau pentru ca asa vreti voi gasca din Sibiu Cluj Alba.

Inca ceva. Sunt convins ca o majoritate covarsitoare a procurorilor e de cu totul alta parere.Asa ca domnul Augustin vorbeste in numele sau, eventual al Codrutei si celor catorva zeci de indivizi din axa Sibiu Cluj si Alba numiti direct sau indirect cu totul "intamplator' de cinstitul Iohannis. 

4.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2017, 12:11

De ce aratati asa de speriat in poza?Comportamentul Dvs va sperie?

5.   fără titlu
mesaj trimis de kelemen în data de 09.12.2017, 12:23

.......Au dat navala..comentatori...pro PSD-ALDE ..gen Serban,Nicolicea si chelul ala de la fost PRM...???Din vocabularul acestora se inspira acest comentatori.......

5.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2017, 09:52

Din vocabularul analfabetilor se exprima vei ce folosesc gen.

6.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2017, 12:36

Independenta da!Dar nu dosare trucate,minciuni,abuzuri etc.Asemenea lucruri erau spcifice anilor 1950.Ar fi cazul sa mai evoluam si noi,nu sa mergem inapoi.Cine greseste,minte,trucheza dosareetc.SA PLATEASCA asa cum plateste un om care face un rebut in industrie sau alte domenii.

6.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
mesaj trimis de kelemen în data de 09.12.2017, 12:46

...deacord in TOTALITATE...dar ...dar sa scoatem o lege a raspunderii magistratilor...clara...si nu prin control politic.

6.2.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2017, 19:00

Cum sa scoatem?

Parlamentul se ocupă deja de "scoatere". Desemnarea șefilor de parchete de către CSM înseamnă tocmai absența controlului politic. 

Statul este cel care plătește erorile procurorilor și judecătorilor, statul trebuie să se îndrepte împotriva procurorilor și judecătorilor. 

Cum îi place lui Lăzărică, procurorii și judecătorii își vor proba lipsa de intenție și nevinovăția. dacă au cum.

Sau mai bine nu mai comit abuzuri, nu mai țin dosarele Microsoft la sertar. 

7.   O relicva tehnocrata
mesaj trimis de giga în data de 09.12.2017, 13:19

Baiatul e in gasca , dovada fiind faptul ca nu i-a contestat nimeni doctoratul pana acum. El insa nu a aflat ca e platit sa asigure aplicarea legilor votate de parlameni , nicidecum sa le conteste. Ce vrea el de fapt? Sa fuga in munti si sa organizeze rezistenta ?

8.   Postacii PSD - ALDE - UDMR
mesaj trimis de Laurentiu în data de 09.12.2017, 14:43

Postacii de serviciu "e" la datorie. Nu trebuie sa treaca nimic nespurcat de voi 1

8.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2017, 19:01

Tânărul Sandi, cu pensie de handicap, le-a demonstrat tuturor ce înseamnă tinerii frumoși și liberi de dreapta.

Sunteți niște putori dereglate, zgomotoase și violente. 

9.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2017, 18:44

Parca tariceanu spuse ca numai parlamentul legifereaza. Lazar nu e tariceanu iar daca poate sa opreasca hotii din parlament ar fi bine sa se miste mai repede si mai demult.

In rest bate cimpii asa cum animalele din parlament fura in cunostinta de cauza. 

10.   Un porc bashist securist.
mesaj trimis de Gigi în data de 09.12.2017, 22:08

Porcul ăsta bashista e doar un securist bătrân, o unealtă, alături de protejata "nepoată" Codruța, a poliției politice a statului paralel.

11.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2017, 00:01

mai domn procuror ,sa traiti sarumana .ART.16 al.2 NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE.Dar cumva esti mai presus de lege si TU COMUNIST sau PUPIINCURIST sa nu raspunzi firaiai al dracului de IMBECIL

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

CCR respinge sesizările PNL şi USR privind numirea conducerii ASF
16 ian. E.M.


ADMINISTRAŢIA PREZIDENŢIALĂ:România nu are încă buget pentru anul în curs
16 ian. M.I.


TOADER, DESPRE LEGEA RECURSULUI COMPENSATORIU:A fost votată de PNL, USR şi promulgată de Iohannis
16 ian. E.M.


PSD: Lazăr-Carmen-Iohannis, trio-ul deasupra legii
16 ian. E.M.


ORBAN:Solicităm abrogarea de urgenţă a OUG privind măsurile fiscale
16 ian. M.I.


VICTOR PONTA:Sper ca Pro România să obţină trei-patru europarlamentari1
16 ian. E.A.


Orban solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară
16 ian. E.A.


MINISTERUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI:Efectele Brexit-ului - o prioritate pentru România
16 ian. M.I.


RADU ŞTEFAN OPREA:Proiectul de buget pe 2019 întârzie din cauza CSAT
16 ian. P.E.


EUGEN TOMAC:Fuziune cu liberalii - când PMP va putea înghiţi PNL1
16 ian. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.