AUGUSTIN LAZĂR, DESPRE LEGALITATEA PROCEDURII DE REVOCARE A ŞEFEI DNA:

"Este concluzia Ministerului Public. Am lansat această întrebare pentru dezbatere" 6

Augustin Lazar (Sursa foto: Twitter)
Augustin Lazar (Sursa foto: Twitter)

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi se întreabă dacă Executivul poate să se erijeze în acelaşi timp "în denunţător şi apoi în evaluator".

Întrebat dacă ministrul Justiţiei a încălcat regulamentul CSM în momentul în care a formulat cererea de revocare a procurorului-şef al DNA, Augustin Lazăr a declarat că "Este concluzia Ministerului Public. Am lansat această întrebare pentru o dezbatere, pentru a vedea şi alte puncte de vedere".

Totodată, referitor la legalitatea procedurii de demitere a procurorului-şef al DNA, Lazăr a explicat: "Această întrebare am pus-o eu. A fost provocarea, tema pe care am pus-o în dezbatere. Este bine-cunoscut că există art. 24, indice 1, din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, prin care se reglementează pas cu pas procedura de verificare a managementului practicat de un procuror-şef. De la sesizare până la verificarea de către Inspecţia Judiciară. Apoi, punerea în discuţie în secţia de profil, dacă este procuror sau judecător, apoi se cer apărările celui în cauza. Se aduce la cunoştinţă şi se poate face verificarea apărărilor. După care, secţia dispune sau nu revocarea. Cel în cauza are posibilitatea să atace hotărârea secţiei la plen iar după plen are posibilitatea să se adreseze Secţiei de contencios a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, este o procedura foarte elaborată iar eu am întrebat în Secţia de procurori dacă există posibilitatea, dacă este permis că Executivul să intervină peste această procedura şi dacă poate să o neglijeze şi să facă propria evaluare. Adică, Executivul să se erijeze în acelaşi timp în denunţător şi apoi în evaluator, în judecător al situaţiei, pentru a cere în continuare revocarea unui magistrat cu funcţie de conducere. Răspunsul nostru este că nu poate, fiindcă ar trece linia roşie a separaţiei puterilor în stat".

În ceea ce priveşte relaţia dintre Ministreul Public şi actualul ministru al Justiţiei, Augustin Lazăr a afirmat: "nu ar trebui să dramatizăm o discuţie în contradictoriu. Esenţa dezbaterii juridice este discuţia în contradictoriu. Ea nu înseamnă că poate fi interpretată ca un conflict. Juriştii discută, au cultura de a discuta în contradictoriu problemele de drept care se pun. Iar aici, problema de drept este dacă Executivul are posibilitatea să intervină, să ceară revocarea unui magistrat cu funcţie de conducere, înainte de a se parcurge procedura de verificare pe care o prevede regulamentul CSM".

În cele din urmă, oferind detalii despre întâlnirea sa cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Procurorul general a precizat: "A fost o întâlnire foarte bună cu prim-vicepreşedintele Frans Timmermans şi cu această ocazie am putut vedea într-adevăr că domnia sa este foarte bine informat în legătură cu problematica ce se discută în România, în special cu referire la problematica instituţiilor Justiţiei. Am putut vedea că unele convingeri pe care le avem noi au fost împărtăşite de Frans Timmermans, făcând referire mai ales la faptul că instituţiile justiţiei au puterea să-şi regleze singure, din interior, toate chestiunile care se ivesc. Nu numai atât, există şi proceduri care sunt foarte clar stabilite, prin care, dacă se pune problema verificării managementului unui procuror sau judecător cu funcţie de conducere, se urmează o anumită verificare de către Inspecţia Judiciară, care este sesizată în condiţiile legii, apoi Inspecţia Judiciară face un referat, apoi acel referat este examinat de secţia de profil din CSM. Prin urmare, există mecanisme care sunt realizate în legislaţia românească în materie de justiţie, pentru ca niciun arbitrariu să nu poată interveni în acest domeniu".


Opinia cititorului: 6
1.   pierdere de vreme
mesaj trimis de unu' în data de 04.03.2018, 06:42

ce inspectie judiciara, ce CSM,ce proceduri legale ne trebuie?Nu avem antena3 care ne spune de atata vreme cine-i vinovatul?Inclusiv ministrul justitiei se bazeaza pe judecatile lor!Si tot PSD-ul !Atunci ce tot pierdem vremea cu fineturi ,cu delicatesuri cand lucrurile sunt clare: in loc de inspectie judiciara ,CSM si proceduri legale ii punem pe Gadea si Badea.Sa hotarasca ei cine trebuie sa fie vinovat si cine nu!Ce, n-ati vazut cat sunt de buni ,cum le stiu ei pe toate ? Si cat se sacrifica seara de seara sa lumineze poporul?

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 10:06

Dragoș și Mircea Băsescu au ajuns la pârnaie după ce Antena 3 a difuza probele.

DNA ținea dosarele sub calorifer. 

Procurorul Portocală Zdreanță Negulescu e un pic mai retras, după ce Antena 3 a prezentat înregistrările cu modul de lucru al milițianului securist. KIovesi e mulțumită de el.

În general, Securitatea a cam suferit de pe urma Antenei 3, e normal să suferi și tu. 

1.2.   Totul este putred in Danemarca (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de Hamesitul în data de 04.03.2018, 11:04

Portocale stricate exista in toate institutile statului. 

1.3.   unele chiar conduc (răspuns la opinia nr. 1.2)
mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2018, 13:04

Si multe portocale stricate conduc institutii ale statului: Dragnea, Tariceanu, Tudorel, ...., Geogescu, Asztalis...

1.4.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de al doilea în data de 04.03.2018, 18:22

... Remarca este corecta A3=Inspectia Judiciara .....parte a statului Paralel

1.5.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
mesaj trimis de primul în data de 04.03.2018, 19:54

Nu-i corect. Sediile Intact au fost confiscate pentru a pune valoare firmele de pază care au grijă de câinii vagabonzi, în timp ce Realitatea SRI TV se află în insolvență de 7ani cu toate că bugetele SRI au crescut în fiecare an.

Articole din aceeaşi secţiune

Strategia Naţională Anticorupţie

Alin Şimota, trimis în judecată de DNA
10 sep. V.D.


JUSTIŢIEBorcea, acuzat că a "jucat" mai mult în deplasare cât a fost încarcerat
05 sep. D.N.


MINISTERUL COMUNICAŢIILOR ŞI SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE:Domeniile ''.ro'' vor fi şterse dacă mentenanţa nu este plătită 1
30 aug. V.D.


PÎCCJ a publicat trei protocoale de colaborare6
24 aug. F.C.


CERERE DE EXTRĂDARE FĂRĂ REZULTAT POZITIVMinisterul Justiţiei l-a favorizat pe inculpatul Sebastian Ghiţă12
24 aug. GEORGE MARINESCU


Gabriel Oprea, audiat la Parchetul General
23 aug. F.C.


SRI: Atacuri cibernetice de amploare în perioada iunie - august
19 aug. A.M.


MApN continuă programul de înzestrare a armatei
08 aug. GHE. I.


Listă deschisă pentru şefia DNA
07 aug. G.M.


ÎN AL TREILEA DOSAR DE CORUPŢIEMihail Vlasov, condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare
06 aug. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.