Avocat Dumitru Maereanu

"Vom fi mereu Cenuşăreasa justiţiei din Europa"

11 iul. 2018 Politică
R.G.
"Vom fi mereu Cenuşăreasa justiţiei din Europa"

"Persoane condamnate în România sunt libere prin Europa, pentru că autorităţile din România ignoră termenul de 6 luni dat de CEDO", declară Av. Dumitru Maereanu, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei noastre. În 27 aprilie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acordat României termenul de şase luni pentru a oferi "un calendar precis pentru punerea în aplicare a măsurilor generale", pentru remedierea condiţiilor de detenţie, însă acest termen a expirat în noiembrie 2017, ţara noastră urmând să primească sancţiuni.

În hotărârea Camerei din 27.04.2017 în cauza Rezmiveş şi alţii contra României (cererile nr. 61467/12, 39516/13, 48213/13 şi 68191/13), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate: încălcarea articolului 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Plângerea a fost introdusă de solicitanţii Daniel Arpad Rezmiveş, Marius Mavroian, Laviniu Moşmonea şi Iosif Gazsi, cetăţeni români.

Rezmiveş, Moşmonea şi Gazsi au fost deţinuţi în închisorile Timişoara, Pelendava şi Baia Mare, iar Mavroian, care a fost reţinut în închisoarea Focşani şi eliberat la 13 ianuarie 2015, s-a plâns în special de supraaglomerarea, lipsa de spaţiu şi condiţiile de igienă scăzute (prezenţa şobolanilor, mucegaiul pe pereţi etc.), accesul necorespunzător la duşuri şi toalete, lipsa de lumină naturală, ventilaţia slabă şi calitatea nesatisfăcătoare a echipamentului şi alimentelor furnizate în penitenciarele în care fuseseră sau erau încă reţinuţi.

În conformitate cu articolul 46 (forţa obligatorie şi executarea hotărârilor), instanţa a decis să aplice procedura de judecată pilot, constatând că situaţia reclamanţilor face parte dintr-o problemă generală care provine dintr-o disfuncţie structurală specifică sistemului penitenciar din România. Instanţa a decis că statul ar trebui să introducă: (1) măsuri de reducere a supraaglomerării şi de îmbunătăţire a condiţiilor materiale de detenţie; şi (2) remedii (un remediu preventiv şi un remediu compensatoriu specific).

Ca o consecinţă a acestei situaţii, mai multe persoane condamnate definitiv în România, nu au putut fi extrădate în ţara lor de origine, întrucât instanţele din mai multe ţări europene au apreciat că există un risc major de încălcare a Articolul 3 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în cazul predării către autorităţile române.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

TRAIAN BĂSESCU:"Respingerea Olguţei Vasilescu - un joc între Dragnea şi Iohannis"1
22 feb. T.T.


FALCĂ, PNL: "Bugetul nu este încă validat"
22 feb. T.V.


HANS KLEMM: "Este important ca indivizii să fie activi în lupta anticorupţie"
22 feb. M.T.


Dezbateri privind soarta comerţului internaţional
22 feb. I.Ghe.


Fondul Monetar European prinde contur
22 feb. G.M.


ACHIZIŢIE CU DEDICAŢIECMC Electronics, o firmă apropiată şefului de la Avioane Craiova SA
22 feb. GEORGE MARINESCU


ŢUŢUIANU, DESPRE SITUAŢIA DE LA TRANSPORTURI ŞI MDRAP: "PSD nu a făcut propuneri care să fie în afară de orice discuţie"
21 feb. M.L.


Klaus Iohannis acceptă noii miniştri PSD
21 feb. T.T.


TĂRICEANU, DESPRE NOMINALIZAREA LUI MIRCEA DRĂGHICI PENTRU CONDUCEREA AEP:"Nu văd o problemă"
21 feb. T.T.


ŢUŢUIANU:"Nepromulgarea legii bugetului va pune România într-o situaţie dificilă"
21 feb. I.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.