Avem olimpici la informatică şi deficit de forţă de muncă în IT

29 nov. 2017 Companii-Afaceri
O.D.
Avem olimpici la informatică şi deficit de forţă de muncă în IT

Elevii autohtoni obţin în continuare rezultate de excepţie la olimpiadele internaţionale de informatică, dar în acelaşi timp autorităţile se plâng că există un deficit de forţă de muncă în domeniul IT. Fractura este evidentă şi nu poate fi vorba doar de retribuirea specialiştilor din acest domeniu şi de migraţia lor spre vest ci are legătură şi cu numărul mic de absolvenţi de informatică. Conform datelor avem vârfuri în domeniu dar lipseşte baza.

Vestea bună: echipele de seniori şi juniori ale ţării noastre au obţinut şapte medalii (patru de aur şi trei de bronz) la ediţia din acest an a Turneului Internaţional de Informatică Shumen din Bulgaria. Potrivit Ministerului Educaţiei, medaliile de aur au fost cucerite de lotul de seniori format din Costin-Andrei Oncescu (Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" din Câmpulung Muscel), Andrei Popa (Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui), Alex Tatomir (Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" din Brăila) şi Ştefan Constantin-Buliga (Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti). Cei trei elevi laureaţi cu bronz, componenţi ai lotului de juniori, sunt Daniel-Ştefan Boni (Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa), Tudor-Gabriel Mocioi (Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti) şi Albert-Antoniu Greaca (Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti). Din echipă a făcut parte şi Mircea Donciu, elev la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Olimpicii români au fost însoţiţi şi pregătiţi de profesorii Marius Nicoli (Colegiul Naţional "Fraţii Buzeşti" din Craiova) şi Adrian Panaete (Colegiul Naţional "August Treboniu Laurian" din Botoşani), respectiv de studenţii Lucian Bicsi şi Teodor Stelian Ionescu, ambii de la Universitatea din Bucureşti. Competiţia s-a desfăşurat în localitatea bulgară Shumen şi au participat loturi naţionale şi echipe ale mai multor licee cu profil informatic din Bulgaria, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Vestea proastă: ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ne anunţă că domeniile în care ţara noastră are cel mai mare deficit de forţă de muncă sunt construcţiile, sectorul IT, agricultura şi medicina: "Deficitul cel mai mare de forţă de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcţii, IT, agricultură şi medicină. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupă unul sau două. În schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs. Dacă mâine avem 12.000 de absolvenţi în IT în plus, vom vedea că ei sunt absorbiţi imediat în piaţa forţei de muncă. Cer mediului de afaceri să ia banii europeni pe care îi are România la dispoziţie. Aceşti bani îi dau pentru acte angajaţilor, dar ei pot să mai pună o sută, două, trei sute de lei, astfel încât să nu rămână doar la nivelul salariului minim pe economie, ci să fie mai mare, astfel încât să ne păstrăm forţa de muncă în România şi să nu mai emigreze".

Aceasta poate fi una dintre direcţiile învăţământului autohton, criticat pe diverse paliere că scoate prea mulţi specialişti în domenii care nu au căutare pe piaţa muncii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.