Avertisment de "panică financiară" în China 2

29 iun. 2018 Macroeconomie
Călin Rechea
Avertisment de "panică financiară" în ChinaCălin Rechea

"Credem că acum este foarte probabil să vedem o panică financiară în China", au scris cercetătorii de la National Institution for Finance & Development (NIFD) într-o analiză publicată, doar pentru scurt timp, pe site-ul organizaţiei, conform unei ştiri Bloomberg.

NFID este un institut de cercetare fondat în 2005 şi este susţinut de Academia Chineză de Ştiinţe Sociale. Raportul a fost obţinut de Bloomberg News, iar autenticitatea sa a fost confirmată de un oficial al organizaţiei.

Cele mai mari ris­curi identificate de NFID se referă la încetarea plăţilor pentru obligaţiunile emise de companii, criza de lichiditate şi declinul accelerat al burselor din ultima perioadă.

Principalul indice al burselor din China, Shanghai Stock Exchange Composite, a înregistrat deja un declin de circa 22% de la începutul anului şi a ajuns până la cel mai scăzut nivel din martie 2016 (vezi graficul).

Bloomberg estimează că valoarea cumulată a pierderilor pentru acţiunile listate se apropie de 2 trilioane de dolari. Prăbuşirea bursieră din 2015 a condus la pierderi estimate la 5 trilioane de dolari.

Printre sectoarele cele mai afectate se află cel al construcţiilor şi transportul aerian, unde s-au acumulat datorii importante în dolari. În aceste condiţii, capacitatea de rambursare s-a deteriorat semnificativ odată cu deprecierea yuanului faţă de dolar.

Mai mult, noile reglementări adoptate pentru piaţa imobiliară rezidenţială, destinate, în special, eliminării speculaţiilor imobiliare, au amplificat presiunile asupra sectorului construcţiilor.

Riscurile pentru economia şi piaţa financiară din China sunt amplificate de conflictul comercial cu Statele Unite şi de creşterea dobânzilor din cea mai mare economie a lumii, se mai arată în documentul de la NFID.

Institutul chinez a mai avertizat că volumul împrumuturilor utilizate pentru cumpărarea în marjă a acţiunilor companiilor a atins un nivel similar celui din 2015, de circa 5 trilioane de yuani (760 de miliarde de dolari), iar atunci achiziţiile în marjă au fost un factor principal al prăbuşirii indicelui Bursei de la Shanghai.

"Am eşuat în curăţarea pieţei fondurilor care achiziţionează acţiuni pe datorie după prăbuşirea pieţei în 2015, iar acestea au revenit sub o nouă deghizare", se mai arată în studiul de la NFID.

Bloomberg aminteşte că studiul de la NFID vine pe fondul îngrijorării exprimate în ultima perioadă de mai mulţi reprezentanţi ai mediului academic, referitoare la capacitatea economiei Chinei de a rezista în faţa unei dispute comerciale prelungite cu Statele Unite.

"Prevenirea şi limitarea răspândirii unei panici financiare trebuie să fie prioritatea de top a instituţiilor noastre de reglementare financiară şi macroeconomică", este recomandarea autorilor studiului de la NFID, iar "China trebuie să fie pregătită pentru implementarea unei combinaţii de măsuri fiscale şi financiare în eventualitatea unei crize sistemice".

De asemenea, autorităţilor li se recomandă aplicarea imediată şi totală a măsurilor în caz de necesitate, cum ar fi un default al unei companii majore, şi nu implementarea lor graduală.

Se pare că am ajuns în stadiul în care cel mai mare "experiment" economic din istoria omenirii, creşterea exponenţială a Chinei din ultimele trei decenii, trebuie să se confrunte cu realitatea, iar autorităţile de la Beijing au îndoieli serioase cu privire la trecerea cu succes a testului.


Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2018, 03:02

Se prabusesc? Nu-i bai, se gasesc altii care sa le ia locul.

2.   luni dimineata e grva
mesaj trimis de chirila mihai în data de 29.06.2018, 20:52

yuanul se duce imobiliarele cad si te trezesti cu chinezii la munca in romania ca sasi plateasca ratele la casele cumparate in rate de tip camatarie iar acum intervine statul chinez si cumpara tot sii ii baga pe chinezi inapoi in chirie sii pune la munca in china la curatenie la sters borduri la maturat strazi pentru ca daca constructiile pica nu se mai construieste in dolari devalorizati unflati in pene tipatiti calzi si trimisi in china via irak aruncati din avion ... etc etc .. si razboiul comercial continua ...ccc ppp ok

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER 22 Februarie 2019
22 feb.


ILUZIILE STATISTICE NU POT ÎNLOCUI BUNĂSTAREA ECONOMICĂEste dispusă BCE să înveţe lecţia tiparniţei pornite în zadar?
22 feb. Călin Rechea


MINISTRUL MEDIULUI: "Este anul în care economia circulară va începe în România"
21 feb. T.M.


CONFERINŢA BURSA "CODUL INSOLVENŢEI", EDIŢIA A VI-A / SIMONA MILOŞ, PREŞEDINTE INPPI:"Este greu de imaginat cum se va desfăşura executarea silită individuală"5
21 feb.


MACRO NEWSLETTER-21 Februarie 2019
21 feb.


ESTIMĂRI COFACE ROMANIA 2019: "Creştere economică de 3,7% - într-un scenariu optimist"
21 feb. Ramona Radu


MAI ESTE UNIUNEA EUROPEANĂ A CETĂŢENILOR SAU DOAR A CORPORAŢIILOR?Statele capturate din UE nu mai reprezintă interesele cetăţenilor17
21 feb. Călin Rechea


Macro Newsletter-20 Februarie 2019
20 feb.


ÎN PERIOADA OCTOMBRIE 2017-OCTOMBRIE 2018, PIAROM"Numărul de contracte de muncă cu normă întreagă a crescut cu 4,09%"
19 feb. R.R.


MACRO NEWSLETTER-19 Februarie 2019
19 feb.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.