BANCA CENTRALĂ DE LA NICOSIA:

"Multe dintre problemele apărute în urma crizei financiare continuă să existe"

13 mar. Bănci-Asigurări
A.V.

Băncile din Cipru nu şi-au redus în ritmul dorit creditele neperformante 

Activele din sectorul bancar al Ciprului au ajuns la 67 de miliarde de euro în trimestrul al treilea din 2017, de la 123 de miliarde în 2013

Băncile cipriote nu au realizat, în anii de după criza financiară din 2013, reducerea dorită a creditelor neperformante, conform guvernatorului Băncii Centrale de la Nicosia, Chrystalla Georghadji, care susţine că reducerea continuă a aces­tor împrumuturi la niveluri sustenabile este un obiectiv principal, informează Cyprus Mail.

Chrystalla Georghadji a declarat: "Experienţa internaţională a demonstrat că recunoaşterea imediată a creditelor neperformante şi acţiunea decisivă de reducere a acestora ar aduce beneficii semnificative, deoarece ar contribui la buna funcţionare şi la protejarea sistemului financiar şi la redresarea economiei reale".

Conform spuselor sale, multe dintre problemele apărute ca urmare a crizei financiare din 2013 continuă să existe, deşi s-au înregistrat progrese semnificative în domeniu.

Oficialul Băncii a Ciprului a promis că va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia din sectorul bancar naţional.

Yiangos Demetriou, şeful departamentului de supraveghere din cadrul Băncii Ciprului, consideră că accelerarea reducerii creditelor neperformante continuă să fie un obiectiv principal, deoarece împrumuturile neperformante limitează capacitatea băncilor de a oferi noi credite economiei.

Menţionând că împrumuturile neperformante au scăzut de la 27 de miliarde de euro în 2014, la aproximativ 20 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2016, Demetriou a declarat că "reducerea creditelor neperformante trebuie să se accelereze".

Demetriou a menţionat că este de aşteptat să continue consolidarea sectorului bancar, iar unele posibile fuziuni ar susţine imaginea pozitivă a sistemului.

Conform spuselor lui Demetriou, activele din sectorul bancar al Ciprului au scăzut de la 123 de miliarde de euro în 2013, la 67 de miliarde la finele trimestrului al treilea din 2017.

Amintim că, în baza acordului de salvare obţinut de Cipru în 2013 de la creditorii străini, băncile cipriote au fost obligate să-şi înstrăineze activele externe, în special pe cele din Grecia.

Totodată, în primăvara anului 2013, Ciprul a acceptat să închidă a doua mare bancă locală, "Laiki", şi să impună pierderi deponenţilor la "Bank of Cyprus" în schimbul pachetului de asistenţă financiară în valoare de zece miliarde de euro acordat de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană.

"Bank of Cyprus" a achiziţionat operaţiunile "Laiki".

În toamna lui 2017, preşedintele agenţiei de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), Daniele Nouy, spunea că băncile din Cipru trebuie să recurgă la "eforturi suplimentare şi persistente" pentru a-şi rezolva problemele legate de creditele neperformante.

"Cu toate că s-au înregistrat unele progrese în reducerea acestora, nivelul lor foarte ridicat rămâne o vulnerabilitate cheie a economiei cipriote şi a sistemului bancar, afectând capacitatea instituţiilor financiare de a-şi desfăşura funcţia lor de intermediar al creditării. Prin urmare, este esenţială reducerea creditelor neperformante", a afirmat Nouy.

Creditele neperformante reprezentau, atunci, peste 40% din totalul împrumuturilor din sectorul bancar din Cipru.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

ROBOR la trei luni a stagnat la 3,04%
17 dec. T.T.


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a apreciat la 4,6540 lei
17 dec. Teona Tomoiagă


PIAŢA MONETARĂDobânzile la depozitele overnight au scăzut la 1,68%
17 dec. Teona Tomoiagă


MFP: O nouă extragere a bonurilor fiscale, astăzi
15 dec. I.L.


Moody's confirmă ratingurile Alpha Bank România
15 dec. T.I.


Şeful UniCredit nu se aşteaptă la o fuziune până în 2021
14 dec. I.A.


ÎN PRIMELE ZECE LUNI:Datoria externă totală a ţării noastre a crescut
14 dec. P.E.


ÎN PRIMELE 10 LUNI DIN 2018:Deficitul de cont curent s-a majorat cu 51,72%
14 dec. M.I.


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,04%
14 dec. P.E.


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a depreciat la 4,6485 lei
14 dec. Teona Tomoiagă

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.