Banca Turciei s-a "revoltat" împotriva preşedintelui Erdogan

14 sep. 2018 Internaţional
Călin Rechea
Banca Turciei s-a "revoltat" împotriva preşedintelui ErdoganCălin Rechea

Cu doar câteva ore înainte de o decizie crucială de politică monetară a Băncii Turciei (TCMB), referitoare la dobânda de referinţă, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că aceasta ar trebui redusă.

La şedinţa din iulie 2017, banca centrală a venit cu o surpriză negativă, prin menţinerea dobânzii de politică monetară la 17,75%, deşi lira se prăbuşea pe pieţele internaţionale.

De atunci s-au intensificat semnificativ presiunile inflaţioniste. Conform datelor oficiale, preţurile de consum şi-au accelerat creşterea anuală până la 17,9% în august 2018, de la 15,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,3%.

În aceste condiţii, pieţele aşteptau o majorare a dobânzii de politică monetară până la 22%, însă Banca Turciei a venit ieri cu o nouă surpriză. Dobânda a fost majorată până la 24%, în condiţiile în care etalonul costurilor de finanţare din Turcia a fost menţinut la 8% timp de un an şi jumătate, până în aprilie 2018 (vezi graficul 1).

După ce s-a depreciat până la circa 6,5 TRY/USD în urma intervenţiei preşedintelui, care tocmai şi-a asumat şi rolul de preşedinte al fondului suveran de investiţii, moneda Turciei s-a apreciat semnificativ după decizia băncii centrale (vezi graficul 2).

Conform datelor de la Investing.com, lira s-a apreciat cu peste 3% faţă de dolar, până la 6,16 TRY/USD.

Deşi pare să fie o exprimare a "revoltei" împotriva preşedintelui Erdogan şi o "proclamare" a independenţei, decizia Băncii Turciei nu va fi, probabil, suficientă pentru temperarea inflaţiei şi reducerea presiunilor asupra lirei, în condiţiile în care biroul oficial de statistică a arătat că preţurile producătorilor industriali şi-au accelerat creşterea anuală până la 32,1% în august 2018, de la 25% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 6,6%.

Tot ieri, preşedintele Erdogan a semnat un decret prin care toate plăţile pentru contractele interne se vor face exclusiv în lire, fără să ţină seama de efectele secundare ale deciziei sale.

Deşi analiştii citaţi de Bloomberg apreciază că decizia Băncii Turciei "va oferi şansa susţinerii lirei şi va contribui la reconstruirea încrederii pieţelor", efectul ei nu se va manifesta decât pe termen scurt.

Nota de plată pentru excesele din ultimele două decenii nu poate fi decât amânată.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

MAE:Meleşcanu, la Ankara, la Trilaterala România - Turcia - Polonia
20 apr. M.I.


Casa Albă susţine că Donald Trump a discutat luni cu comandantul libian Haftar
19 apr. M.I.


Bursele europene au închis în teritoriu mixt
19 apr. I.M.


Christophe Castaner avertizează cu privire la violenţe la protestele "vestelor galbene"
19 apr. M.I.


AFGANISTAN:Emisarul american, dezamăgit de anularea unei reuniuni între talibani şi reprezentanţi afgani
19 apr. I.M.


KREMLIN:Raportul Mueller nu aduce "vreo probă" a amestecului rus în alegerile din 2016
19 apr. L.L.


Guvernul Mali demisionează în urma unui masacru într-un sat de etnici peul
19 apr. A.L.


ANGELA CRISTEA:"Dacă nu votaţi voi pentru viitorul vostru şi al Europei, vor vota alţii"
19 apr. M.I.


ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2019:Banca Centrală a Italiei estimează ieşirea economiei din recesiune
19 apr. M.I.


JAPONIA:Noi acuzaţii împotriva lui Carlos Ghosn
19 apr. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.