Bani de la stat şi UE pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor

26 mai. 2015 Companii-Afaceri
OVIDIU VRÂNCEANU
Bani de la stat şi UE pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor

Angajatorii ar urma să primească sume consistente de la stat şi din fonduri structurale în cazul în care angajează stagiari sau ucenici 

Tinerii şomeri şi angajatorii beneficiază de importante sume de bani din bugetul statului român pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii. Prin programul "Garanţia pentru tineri" urmează să se acorde suplimente şi din fonduri europene în baza unor proceduri la care se lucrează în această perioadă. Toate benefiicile acordate tinerilor şomeri au fost prezentate în cadrul seminarului ,,Măsuri pentru inserţia profesională şi incluziunea socială a tinerilor", organizat weekendul trecut, în Poiana Braşov, de către Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Bani pentru stagiari, ucenici şi prime de instalare

Potrivit programului la care se lucrează în aceste zile, statul român va plăti angajatorilor 750 de lei pe lună pentru o perioadă de şase luni, iar din fonduri europene se va asigura un plus de 300 de euro. Pentru un ucenic, statul român asigură în prezent suma de 300 de lei lunar pentru întreaga perioadă de formare, iar odată cu obţinerea fondurilor europene prin programul Garanţia pentru tineri - încă 250 de euro lunar. În funcţie de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.

În prezent, un tânăr şomer aflat în evidenţele statului poate primi o primă de instalare în valoare de 3500 lei dacă îşi găseşte un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se află respectivul loc de muncă, iar prin programul finanţat cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să mai primească 1.000 de euro. De asemenea, un tânăr şomer primeşte în prezent 1.000 de lei dacă se angajează şi face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul amintit urmează să primească în plus 250 de euro. În prezent, prima de instalare şi prima de încadrare se acordă o singură dată, la angajare, persoanei respective, indiferent de vârstă.

De asemenea, tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban vor putea primi o finanţare sub formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 de euro din Fondul Social European şi/sau Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor.

Nici liderii de sindicat nu ştiau de ajutoarele financiare

Liderii de sindicat din judeţele Regiunii de dezvoltare Centru au precizat că nu cunoşteau facilităţile de care pot beneficia tinerii şomeri prin programele de ucenicie, stagiatură, voluntariat, formare, evaluare şi consiliere profesională. ,,Tineretul reprezintă o adevărată problemă. Vă rog să fiţi cât se poate de atenţi ce faceţi în instituţii cu tinerii, să le oferiţi o şansă! Ucenicia, stagiatura, voluntariatul trebuie să se regăsească în capitole distincte ale contractelor colective de muncă pe care le încheiaţi. Prin participarea dumneavoastră la şedinţele organismelor de dialog social, la negocierea contractelor colective de muncă, la dezbaterile din organismele colective de conducere ale diverselor societăţi comerciale, de administraţie publică locală şi centrală puteţi veni cu măsuri concrete şi puteţi determina angajatorii să folosească toate facilităţile legale pentru angajarea tinerilor. «Garanţia pentru Tineri» presupune ca toţi cei sub 25 de ani să beneficieze de o ofertă privind un loc de muncă de calitate, de continuare a educaţiei, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, într-un interval de patru luni de la înregistrarea la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă", a precizat Ion Albu, preşedintele executiv al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

Şomajul în rândul tinerilor români între 15-24 de ani are o rată de 23,6% (33,3% in mediul urban; 17,1% in mediul rural), după cum arată ultimele date centralizate la finalul anului 2013, la nivel naţional.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.