Bani de la stat şi UE pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor

26 mai. 2015 Companii-Afaceri
OVIDIU VRÂNCEANU
Bani de la stat şi UE pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor

Angajatorii ar urma să primească sume consistente de la stat şi din fonduri structurale în cazul în care angajează stagiari sau ucenici 

Tinerii şomeri şi angajatorii beneficiază de importante sume de bani din bugetul statului român pentru facilitarea accesului pe piaţa muncii. Prin programul "Garanţia pentru tineri" urmează să se acorde suplimente şi din fonduri europene în baza unor proceduri la care se lucrează în această perioadă. Toate benefiicile acordate tinerilor şomeri au fost prezentate în cadrul seminarului ,,Măsuri pentru inserţia profesională şi incluziunea socială a tinerilor", organizat weekendul trecut, în Poiana Braşov, de către Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Bani pentru stagiari, ucenici şi prime de instalare

Potrivit programului la care se lucrează în aceste zile, statul român va plăti angajatorilor 750 de lei pe lună pentru o perioadă de şase luni, iar din fonduri europene se va asigura un plus de 300 de euro. Pentru un ucenic, statul român asigură în prezent suma de 300 de lei lunar pentru întreaga perioadă de formare, iar odată cu obţinerea fondurilor europene prin programul Garanţia pentru tineri - încă 250 de euro lunar. În funcţie de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.

În prezent, un tânăr şomer aflat în evidenţele statului poate primi o primă de instalare în valoare de 3500 lei dacă îşi găseşte un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se află respectivul loc de muncă, iar prin programul finanţat cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să mai primească 1.000 de euro. De asemenea, un tânăr şomer primeşte în prezent 1.000 de lei dacă se angajează şi face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul amintit urmează să primească în plus 250 de euro. În prezent, prima de instalare şi prima de încadrare se acordă o singură dată, la angajare, persoanei respective, indiferent de vârstă.

De asemenea, tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban vor putea primi o finanţare sub formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 de euro din Fondul Social European şi/sau Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor.

Nici liderii de sindicat nu ştiau de ajutoarele financiare

Liderii de sindicat din judeţele Regiunii de dezvoltare Centru au precizat că nu cunoşteau facilităţile de care pot beneficia tinerii şomeri prin programele de ucenicie, stagiatură, voluntariat, formare, evaluare şi consiliere profesională. ,,Tineretul reprezintă o adevărată problemă. Vă rog să fiţi cât se poate de atenţi ce faceţi în instituţii cu tinerii, să le oferiţi o şansă! Ucenicia, stagiatura, voluntariatul trebuie să se regăsească în capitole distincte ale contractelor colective de muncă pe care le încheiaţi. Prin participarea dumneavoastră la şedinţele organismelor de dialog social, la negocierea contractelor colective de muncă, la dezbaterile din organismele colective de conducere ale diverselor societăţi comerciale, de administraţie publică locală şi centrală puteţi veni cu măsuri concrete şi puteţi determina angajatorii să folosească toate facilităţile legale pentru angajarea tinerilor. «Garanţia pentru Tineri» presupune ca toţi cei sub 25 de ani să beneficieze de o ofertă privind un loc de muncă de calitate, de continuare a educaţiei, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, într-un interval de patru luni de la înregistrarea la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă", a precizat Ion Albu, preşedintele executiv al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

Şomajul în rândul tinerilor români între 15-24 de ani are o rată de 23,6% (33,3% in mediul urban; 17,1% in mediul rural), după cum arată ultimele date centralizate la finalul anului 2013, la nivel naţional.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Renault-Nissan şi China, alianţă pe segmentul vehiculelor conectate
20 oct. E.P.


Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi - 40.000 de posturi
20 oct. M.F.


COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI: Ce oportunităţi oferă tehnologia viitorului
19 oct. M.F.


Tesla lansează noua versiune a sedanului Model 3
19 oct. I.T.


ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat2
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / IULIU MOLDOVEANU, ASOCIAŢIA CLUBUL ROMÂN DE MOBILĂ:"Avem forţa de muncă şi tehnologia necesare pentru a duce industria mobilei pe piaţa rusă"
19 oct. A.T.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / LIVIU SIMION, VICEPREŞEDINTE UGIR:"Îmi doresc ca relaţiile între companiile din Rusia şi România să fie mai puternice"
19 oct. R.R.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / DOREL PARASCHIV, ASE:"Ne propunem să furnizăm absolvenţi care să răspundă nevoilor mediului de afaceri"1
19 oct. A.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.