"Barclays Bank", acuzată penal pentru unele operaţiuni cu Qatarul

13 feb. Internaţional
ALINA VASIESCU
"Barclays Bank", acuzată penal pentru unele operaţiuni cu Qatarul

Divizia operaţională a băncii britanice "Barclays" Plc se confruntă cu o nouă acuzaţie penală în legătură cu obţinerea unor fonduri în valoare de 12 miliarde de lire sterline (16,6 miliarde de dolari) în perioada de vârf a crizei financiare, cu zece ani în urmă.

Acuzaţia de "asistenţă financiară ilegală" împotriva "Barclays Bank" Plc se referă la un împrumut de 3 miliarde de dolari pe care "Barclays" l-a acordat Qatarului în noiembrie 2008, conform anunţului făcut ieri de instituţia creditoare.

În octombrie 2008, "Barclays" a obţinut credite financiare de 7,3 miliarde lire sterline de la investitori din Qatar, Abu Dhabi şi alte state, în contextul în care nu dorea un împrumut de la stat pentru salvarea operaţiunilor sale.

"Barclays" a primit aproximativ 3,5 miliarde lire sterline de la şeicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan, membru al familiei regale din Abu Dhabi, sumă care reprezenta echivalentul a 16,3% din acţiunile băncii.

Tot atunci, "Barclays" a obţinut 2 miliarde de lire sterline de la "Qatar Holding" LLC (subsidiară a Autorităţii de Investiţii din Qatar) şi 300 de milioane lire sterline de la grupul "Challenger Universal" Ltd. "Qatar Holding" a primit în schimb 12,7% din acţiunile "Barclays", iar "Challenger" - 2,8%.

Procesul actual se referă la natura unor comisioane de 322 de milioane de lire sterline plătite de "Barclays" către Autoritatea de Investiţii din Qatar şi la o facilitate de împrumut de trei miliarde de dolari pe care a pus-o la dispoziţia acestei ţări ca parte a tranzacţiilor secundare operaţiunii de obţinere de fonduri de la investitorii din Qatar, în 2008.

Oficiul pentru Fraude Grave din Londra (SFO) a iniţiat investigaţia privind tranzacţia cu Qatarul în 2012.

SFO a acuzat deja banca, în iunie, de conspiraţie pentru comiterea de fraudă şi obţinerea ilegală de asistenţă financiară. Sunt vizaţi, de asemenea, patru foşti directori, inclusiv ex-directorul executiv John Varley, iar procesul este programat la începutul anului 2019.

Procesul de strângere de fonduri este analizat şi de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie, care a reluat ancheta în cursul anului trecut, după ce au ieşit la lumină documente suplimentare. Autoritatea de reglementare a amendat anterior banca cu 50 de milioane de lire sterline în legătură cu modul în care a dezvăluit taxele plătite către Qatar.

Anterior, banca a informat că va contesta amenda, care a fost suspendată până la soluţionarea procedurii penale.

Conform Bloomberg, orice acuzaţie împotriva diviziei operaţionale a băncii britanice creează probleme, deoarece, dacă vor urma sancţiuni, capacitatea creditorului de a face afaceri la nivel global ar putea fi afectată. Asta pentru că autorizările de reglementare şi licenţele bancare sunt, de obicei, legate de diviziile operaţionale ale băncilor, prin intermediul cărora sunt furnizate produse şi servicii.

Atât holdingul, cât şi "Barclays Bank" intenţionează să se apere împotriva acuzaţiilor ce li s-au adus. "Barclays nu se aşteaptă la vreun impact asupra capacităţii sale de a-şi servi clienţii ca urmare a acuzaţiilor aduse", potrivit anunţului băncii.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Extrema dreaptă şi antifasciştii manifestează în Italia
24 feb. (F.C.)


Cel puţin 38 de morţi în capitala somaleză Mogadiscio, în două atentate revendicate de mişcarea jihadistă al-Shebab
24 feb. (F.C.)


Autorităţile europene lichidează ABLV Bank din Letonia8
24 feb. Călin Rechea


Combatanţi jihadişti deţinuţi de Forţele Democratice Siriene, evadaţi
24 feb. (F.C.)


Statele Uniunii Europene vor să îşi păstreze atribuţiile actuale în desemnarea preşedintelui Comisiei Europene
24 feb. F.C.


S&P a îmbunătăţit ratingul Rusiei pentru prima oară din 2006
24 feb. F.C.


Grupul chinez Geely a cumpărat o participaţie de 7,3 miliarde de euro la Daimler
24 feb. F.C.


Numărul americanilor care solicită ajutoare de şomaj este aproape de minimul ultimilor 45 de ani2
24 feb. D.I


Grecia obţine aproximativ 232 milioane de euro din vânzarea portului Salonic
24 feb. A.C


Germania a încheiat anul 2017 cu un excedent bugetar de 36,6 miliarde de euro
24 feb. V.D

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.