BAT: Ţigări de contrabandă în valoare de 23 milioane de lei, capturate în timpul verii

31 aug. 2017 Companii-Afaceri
Andrei Stan
BAT: Ţigări de contrabandă în valoare de 23 milioane de lei, capturate în timpul verii

Autorităţile române au capturat peste 25 milioane ţigări de contrabandă în perioada acestei veri, valoarea totală a capturilor din cele trei luni depăşind 23 de milioane de lei, informează un comunicat de presă al "British American Tobacco" (BAT), trimis Redacţiei.

Cantitatea capturată este cu 15 milioane de ţigări mai mică decât în intervalul martie - mai, autorităţile reuşind să împiedice zilnic peste 15.000 de pachete de ţigări de contrabandă să ajungă pe piaţa neagră din ţara noastră, precizează BAT. În perioada de primăvară, valoarea capturilor a depăşit 30 milioane de lei.

Cel mai recent studiu "Novel Research" arată că în luna iulie a acestui an nivelul contrabandei a crescut cu circa 1 punct procentual faţă de luna mai 2017, depăşind pragul de 16%. În prima jumătate a lui 2017, piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut constant ca urmare a intensificării acţiunilor Poliţiei de Frontieră, a operaţiunilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a controalelor desfăşurate de Poliţia Română, mai arată studiul amintit.

Impactul creşterii nivelului contrabandei cu circa un punct procentual asupra bugetului de stat este semnificativ, notează BAT, care arată că fiecare punct procentual de piaţă neagră înseamnă aproximativ 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe şi accize.

"Creşterea contrabandei cu ţigări cu un punct procentual, în numai două luni de zile, se traduce în pierderi importante pentru bugetul de stat, pentru jucătorii corecţi, plătitori de taxe şi impozite, şi pentru cei aproape 50.000 de români care lucrează pe întregul lanţ de distribuţie şi aprovizionare al industriei tutunului", a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al "British American Tobacco" România.

Reprezentanţii BAT mai arată că, încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilicit de ţigări, contrabandiştii devin din ce în ce mai ingenioşi în metodele de forţare a graniţelor. Astfel, pachetele de ţigări sunt ascunse în bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin.

Potrivit sursei citate, regiunile cele mai afectate de fenomenul contrabandei cu ţigări rămân judeţele din Nord-Estul României. Ultimul studiu realizat de compania "Novel Research" scoate la iveală că în luna iulie a acestui an aici s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei din ţara noastră, 38,4% din piaţă în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de nivelul atins în mai 2017. Conform aceluiaşi studiu, regiunea de Nord-Vest este singura în care contrabanda cu ţigări a scăzut în ultimele două luni, până la 11,3% din piaţă. Acest lucru se datorează eforturilor autorităţilor la nivel local, precizează studiul. În ultimele luni, în judeţe precum Bihor, Satu Mare şi Maramureş, autorităţile au destructurat mai multe reţele de crimă organizată care aveau drept principală activitate traficul ilicit de ţigări.

Ţara noastră este una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană afectată de contrabanda cu ţigări, a doua din Europa de Est, după Polonia.

Potrivit BAT, nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre. Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / IULIU MOLDOVEANU, ASOCIAŢIA CLUBUL ROMÂN DE MOBILĂ:"Avem forţa de muncă şi tehnologia necesare pentru a duce industria mobilei pe piaţa rusă"
19 oct. A.T.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / LIVIU SIMION, VICEPREŞEDINTE UGIR:"Îmi doresc ca relaţiile între companiile din Rusia şi România să fie mai puternice"
19 oct. R.R.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / DOREL PARASCHIV, ASE:"Ne propunem să furnizăm absolvenţi care să răspundă nevoilor mediului de afaceri"1
19 oct. A.T.


CORESPONDENŢĂ DIN TUNISIATunisia reintră în ofertele de pe piaţa românească
19 oct. Adelina Toader


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VARUJAN PAMBUCCIAN, DEPUTAT:"Ne confruntăm cu patru domenii tehnologice care deja schimbă lumea"
19 oct. EMILIA OLESCU


Petrolexportimport intră în faliment
19 oct. A.I.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VIOREL MARIAN PANĂ, FOST PREŞEDINTE BVB:"Este necesară stabilirea unei agende strategice româno-ruse"
19 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.