BCE face apel la garantarea comună a depozitelor bancare în zona euro 1

10 iul. 2018 Bănci-Asigurări
A.V.
BCE face apel la garantarea comună a depozitelor bancare în zona euro

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a reiterat ieri apelul său pentru o schemă comună de garantare a depozitelor bancare în zona euro, considerând că aceasta este crucială pentru stimularea încrederii clienţilor în băncile din uniunea mo­netară.

"În perioada urmă­toare, inclusiv în dezbaterile cu privire la mecansimul european pentru garantarea depozitelor, nu ar trebui să fim reţinuţi de distincţia dintre reducerea riscurilor şi partajarea riscurilor", a spus Mario Draghi, într-o audiere în comisia de afaceri economice din Parlamentul European.

Draghi a subliniat că băncile au făcut deja o curăţenie substanţială în bilanţurile lor, prin diminuarea volumului creditelor neperformante şi a activelor toxice, iar o împărţire a riscurilor ar permite o reducere şi mai mare a acestora, pentru că ar duce la o rezolvare mai ordonată şi mai rapidă a situaţiilor de criză, ceea ce în cele din urmă îmbunătăţeşte sta­bilitatea băncilor.

Cu toate acestea, Germania se opune de mult timp unei garanţii comune a depozitelor bancare în zona euro, de teamă că ar putea fi nevoită să suporte "nota de plată" în cazul falimentului unei bănci din satele membre mai puţin responsabile financiar.

Mario Draghi a mai făcut apel la consolidarea fondului de salvare al zonei euro - Mecanismul European de Stabilitate - , referindu-se totodată la "o funcţie comună de stabilizare" care să sprijine economia în timpul recesiunilor la nivelul întregii zone euro.


Opinia cititorului: 1
1.   Taxare la acordare credit
mesaj trimis de florin în data de 10.07.2018, 11:47

Cred ca o solutie f buna pt garantare si gestionare a riscurilir ar fi prin introducerea taxarii bancilor la acordarea creditului, ca procent al profitului previzionat. Adica banii sa mearga la Guvern, intr-un fond de investitii, iar in caz de criza, cu acei bani sa cumpere Fondul actiuni la respectiva banca, astfel capitalizand-o. Sau cu acei bani sa cumpere Fondul pachete de cesiuni de creanta la 10 % din pret cam cu cat se vand acum, in felul asta Banca isi curata bilantul dar banii, raman ai statului ca si proprietatile ipotecate care pot fi apoi fie revandute pe piata libera fie folosite ca locuinte sociale.

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

SUPLIMENTAR LA LICITAŢIA DE JOIMFP a atras, vineri, 30 milioane lei de la bănci
18 feb.


AGENŢIA GERMANĂ DE EVALUARE FINANCIARĂ SCOPE RATINGS:"BNR are un rol vital în protecţia economiei de «taxa pe lăcomie»"1
18 feb. F.A.


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,7383 lei
18 feb. MIHAI ISCUSITU


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 3,66%
18 feb. Mihai Iscusitu


LAZEA (BNR):Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar din România 2
17 feb. I.M.


Euro a fost cotat la 4,7383 lei
15 feb. L.A.


ROBOR la trei luni a stagnat 3,17%
15 feb. V.D.


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a apreciat la 4,7451 lei
15 feb. Teona Tomoiagă


PIAŢA MONETARĂDobânzile la depozitele overnight au crescut la 3,68%
15 feb. Teona Tomoiagă


COMISARUL CJPC SORIN MANŢU REVINE ASUPRA SCANDALULUI CREDITELOR CESIONATE ÎN STRĂINĂTATE:"ANPC nu a servit intereselor consumatorilor"1
15 feb. Emilia Olescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.