BCE menţine dobânzile şi reduce achiziţiile de obligaţiuni

14 sep. 2018 Bănci-Asigurări
V.R.
BCE menţine dobânzile şi reduce achiziţiile de obligaţiuni

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să nu modifice dobânzile, respectiv să menţină politica monetară relaxată, confirmând totodată că este în grafic pentru finalizarea programului său de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului curent.

Consiliul guvernatorilor BCE a informat că a menţinut dobânda de politică monetară la zero, iar dobânda la facilitatea de creditare marginală - la 0,25%. Dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

BCE a mai precizat că, din octombrie, va înjumătăţi achiziţiile sale lunare de obligaţiuni la 15 miliarde de euro, aşa cum aşteptau analiştii.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a menţinut poziţia conform căreia programul de achiziţii de obligaţiuni se va încheia până la sfârşitul anului, iar ratele dobânzilor nu se vor modifica cel puţin până în vara lui 2019, în condiţiile în care economia zonei euro va continua să crească.

BCE preconizează că expansiunea economiei uniunii monetare va fi de 2% anul acesta şi de 1,8% anul viitor, faţă de 2,1%, respectiv 1,9%, cât anticipa anterior.

Mario Draghi a afirmat că această reducere a estimărilor a fost generată de o cerere mai slabă din exterior. În plus, Draghi a atras atenţia supra riscurilor externe precum creşterea protecţionismului şi volatilitatea de pe piaţa financiară.

BCE şi-a menţinut previziunile pentru inflaţie, anticipând că acest indicator va fi de 1,7% în anii 2018, 2019 şi 2020. Mario Draghi a insistat că acest nivel este conform cu ţinta băncii, de aproape 2%.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

ASTĂZI:Finanţele au atras 60 milioane lei de la bănci
19 apr. T.T.


Consiliul Concurenţei a desecretizat raportul privind investigaţia ROBOR
19 apr. Teona Tomoiagă


Euro a fost cotat la 4,7607 lei
19 apr. M.I.


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,39%
19 apr. T.T.


BRD va distribui dividende cu un randament de 12%
19 apr. A.I.


83% dintre angajaţii Commerzbank se opun fuziunii cu Deutsche Bank
19 apr. ALINA VASIESCU


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a depreciat la 4,7619 lei
19 apr. MIHAI ISCUSITU


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a crescut la 3,55%
19 apr. MIHAI ISCUSITU


BNR a primit anul trecut 107 de cereri scrise pentru accesul la informaţii de interes public
18 apr. M.I.


Euro a fost cotat la 4,7619 lei
18 apr. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.