BERD acordă 45 milioane euro pentru investiţii de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial românesc

21 dec. 2017 Bănci-Asigurări
Andrei Stan
BERD acordă 45 milioane euro pentru investiţii de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial românesc

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) continuă dezvoltarea investiţiilor de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial din România prin acordarea unui nou împrumut de 206 milioane de lei (echivalentul a 45 milioane de euro) către "UniCredit Bank" şi "UniCredit Consumer Finance" IFN, potrivit unui comunicat al BERD trimis Redacţiei.

Beneficiarii fondurilor din noua linie de creditare pot fi persoane fizice, proprietari de gospodării care doresc să investească în îmbunătăţiri energetice ale caselor lor, precizează BERD. Proiectele eligibile pentru finanţare pot fi de modernizare a sistemelor de încălzire, apă, electricitate, anveloparea locuinţelor sau alte măsuri care să ducă la creşterea gradului de eficienţă energetică a proprietăţii. Asistenţa tehnică pentru acest proiect este asigurată prin granturile programului Global Environment Facility şi Shareholder Special Fund al BERD.

De asemenea, TaiwanICDF - International Cooperation and Development Fund va contribui cu alte 29 de milioane de lei (echivalentul a 6,3 milioane de euro), finanţare suplimentară.

Matteo Patrone, director regional BERD pentru România şi Bulgaria, a declarat: "Suntem foarte mulţumiţi de acest parteneriat cu UniCredit şi avem încredere că prin noua linie de finanţare vom putea creşte reţeaua de clienţi ai băncii. Cu siguranţă apetitul pentru accesarea fondurilor va fi unul mare întrucât creşterea gradului de eficienţă energetică este o prioritate pentru noi toţi, iar sectorul rezidenţial local are nevoie de tot sprijinul să poată atinge standardele energetice dorite".

Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Bănci din UE, a adăugat: "Această nouă tranzacţie se aliniază strategiei BERD pentru finanţarea investiţiilor verzi din România şi din alte ţări in care BERD investeşte. Experienţa nostră de până acum ne-a demonstrat că investiţiile în eficienţa energetică au o contribuţie importantă la transformarea economiei naţionale într-o economie verde, mult mai sustenabilă. Suntem încântaţi să avem UniCreditul de partea noastră în acest efort".

Totodată, Septimiu Postelnicu, Coordonatorul Diviziei de Retail "UniCredit Bank", a precizat: "Suntem bucuroşi că am finalizat acest acord cu unul dintre partenerii noştri cei mai vechi, BERD. Acestă finanţare vine ca o dovadă în plus a interesului nostru şi susţinerii pe care le-am oferit investiţiilor de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial românesc de-a lungul timpului. Prin acest nou acord ne întărim poziţia de contributor la dezvoltarea unei economii verzi în România".

Împrumutul semnat astăzi este al doilea împrumut pe care BERD îl acordă ţării noastre prin programul Green Economy Financing Facility (GEFF). Lansat în 2017, cu o finanţare totală de 100 de milioane de euro, programul are ca obiectiv creşterea investiţiilor de eficienţă energetică din sectorul rezidenţial local. Împrumutul se acordă prin intermediul partenerilor locali instituţii financiare.

GEFF este parte din iniţiativa Green Economy Transition prin care BERD ţinteşte să îşi crească volumul anual de investiţii verzi la 40% din total până în 2020.

În 2017, BERD a investit în ţara noastră peste 525 de milioane de euro în 26 de proiecte, urmând ca până la finalul acestui an să depăşească 8 miliarde de euro investite în ţară, de la începerea operaţiunilor şi până acum.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

MFP organizează două extrageri ale Loteriei bonurilor fiscale
21 oct. I.L.


FITCH DESPRE CAZUL ITALIEI: Intesa Sanpaolo şi UniCredit, afectate de calificativul de ţară
20 oct. M.B.


PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL, IONUŢ DUMITRU: Problemele serioase ale impozitării muncii sunt la CAS
19 oct. F.B.


HANS TIMMER, ECONOMISTUL-ŞEF AL BĂNCII MONDIALE: "România trebuie să stimuleze creşterea pe termen lung"
19 oct. F.M.


ECONOMISTUL-ŞEF AL ING BANK,DESPRE CREŞTEREA ROBOR:Posibil ca banca centrala sa spoteze fluxul de lichiditate
19 oct. V.D.


Fondul suveran de investiţii al Norvegiei rămâne o divizie a Băncii Centrale
19 oct. V.D.


Raiffeisen Bank se aşteaptă la "câştiguri record" în România
19 oct. E.M.


BANCA MONDIALĂ:Trebuie regândit tot sistemul de protecţie socială din România
19 oct. V.D.


Euro a fost cotat la 4,6669 lei2
19 oct. E.A.


ROBOR la trei luni a crescut la 3,28%
19 oct. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.