BERD:

Îngrijorările cu privire la statul de drept ar putea afecta creşterea economică în Ungaria şi Polonia

06 dec. 2019 Macroeconomie
M.I.
 Îngrijorările cu privire la statul de drept ar putea afecta creşterea economică în Ungaria şi Polonia

Ţările din Europa Centrală care nu respectă statul de drept riscă să afecteze inovaţia şi creşterea economică, pentru că vor rămâne în urmă în cursa pentru atragerea de investitori străini, a declarat, joi, economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Beata Javorcik, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, chiar dacă până acum economiile, cu ritmuri puternice de creştere, ale Poloniei şi Ungariei au ignorat îngrijorările potrivit cărora procedurile legale demarate de Uniunea Europeană cu privire la reforma sistemului juridic vor afecta creşterea economică, Beata Javorcik avertizează că în viitor lucrurile ar putea fi mult mai dificile, informează Agerpres.

"Percepţiile negative cu privire la modul în care funcţionează justiţia se vor traduce printr-o atractivitate mai mică a ţării. Într-un context global în care competiţia pentru investiţiile străine directe se intensifică, orice trimite un mesaj negativ va afecta atractivitatea ţării ca destinaţie pentru fluxurile de investiţii străine directe", a spus Javorcik.

De asemenea, o serie de mari companii străine precum BMW şi JPMorgan Chase au făcut investiţii mari în Polonia şi Ungaria în ultimii ani, însă potrivit economistul şef al BERD modificarea mediului global ar putea ridica unele provocări.

"Tendinţa de scădere a fluxurilor globale de investiţii străine directe ar putea continua din cauza incertitudinii cu privire la războaiele comerciale, pentru că automatizarea va juca un rol mai mare ceea ce înseamnă că salariile vor fi un factor mai puţin important, dar şi pentru că câştigurile rapide rezultate de pe urma înfiinţării unor lanţuri globale de creare de valoare adăugată au fost deja epuizate", a spus Beata Javorcik.

Cu un avans al Produsului Intern Brut de peste 5% în 2018, Polonia şi Ungaria se numără printre economiile europene cu cel mai puternic ritm de creştere, graţie majorării salariilor şi unei pieţe a muncii dinamice care stimulează consumul intern. Cu toate acestea, BERD prognozează că în 2020 ritmul de creştere va încetini la 3,1% în cazul Ungariei şi la 3,5% în cazul Poloniei, pe măsură ce economia mondială pierde din elan.

În opinia primului cetăţean polonez şi totodată primei femei care a devenit economist şef al BERD de la înfiinţarea instituţiei financiare, stimularea inovaţiei este o condiţie crucială pentru creşterea viitoare. Creşterea condusă de inovaţie "este mult mai greu de pus la punct şi aici investiţiile străine directe joacă un rol mai mare pentru că multinaţionalele sunt creatoare de know-how, sunt responsabile pentru cea mai mare parte din inovaţia globală şi îşi aduc cunoştinţele în ţările gazdă. Firmele care inovează sunt mult mai sensibile la climatul de business", spune Beata Javorcik.

BERD este principalul investitor instituţional din ţara noastră, cu investiţii de peste 8,3 miliarde de euro în diferite sectoare ale economiei româneşti.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

CONSILIUL FISCAL:"Scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit este mai realist decât cel anterior"
14 aug. A.P.


Economia României s-a contractat cu 12,3% în trimestrul doi
14 aug. A.B.


Călin RecheaPoate rezista sectorul auto în faţa valului de falimente din exterior?1
14 aug. Călin Rechea


MACRO NEWSLETTER 14 August 2020
14 aug.


OFICIALPunctul de pensie se majorează de la 1 septembrie cu 14%1
13 aug. Mihai Gongoroi


FLORIN CÎŢU, DATE DIN RECTIFICAREA BUGETARĂ: "Economia se va contracta cu 3,8% în acest an"4
13 aug. M.G.


ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI 2020Investiţiile străine directe au scăzut la 352 milioane de euro1
13 aug. G.U.


FLORIN CÎŢU:''Guvernul va aproba mâine o Ordonanţă de Urgenţă care va permite punerea în aplicare a rectificării bugetare''
13 aug. G.U.


RECTIFICAREA BUGETARĂ SE LASĂ AŞTEPTATĂMajorarea pensiilor, alocaţiilor şi salariilor profesorilor - bătăi pentru Guvernul Orban7
13 aug. George Marinescu


MACRO NEWSLETTER 13 August 2020
13 aug.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.