BIBIANA STANCIULOV, SONIMPEX TOPOLOVENI:

"Aşteptăm rezoluţia OSIM privind înregistrarea ilegală a mărcii «Bunătăţi de Topoloveni» aparţinând MGC"

22 nov. 2017 Companii-Afaceri
ALINA VASIESCU
"Aşteptăm rezoluţia OSIM privind înregistrarea ilegală a mărcii «Bunătăţi de Topoloveni» aparţinând MGC"

ANPC a transmis OSIM, pentru soluţionare, o solicitare a "Sonimpex" referitoare la sprijin în punerea în executare a unei decizii dintr-un proces cu MGC 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) i-a transmis, zilele trecute, companiei "Sonimpex Topoloveni", care produce Magiunul de Topoloveni, că a redirecţionat către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru soluţionare, solicitarea prin care conducerea acesteia apela la sprijin în punerea în executare a unei decizii civile din 2016, dintr-un proces cu "MGC General Investment", privind înregistrarea mărcii "Bunătăţi de Topoloveni".

Într-un interviu pe care ni l-a acordat anul acesta, Bibiana Stanciulov, directorul general al "Sonimpex Topoloveni", ne declara: "Avem cel mai urât proces cu «MGC General Investment», condus de familia Murad, care deţine marca «Bunătăţi de Topoloveni» şi are investiţii în foarte multe zone. Ei au venit în Topoloveni la un an după ce luasem noi secţia de magiunuri deshidratate, în 2001. Din 2002, au produs o perioadă, până în 2009, sub numele Mandi. Mandi este produsul lor de bază. În 2009, cineva din grup a sesizat puterea toponimului Topoloveni pe care îl înregistrasem (Indicaţie Geografică Protejată).

Cei de la MGC au lansat iniţial magiunul de prune Topoloveni, produs pe care era scris identic toponimul Topoloveni pentru ca un consumator care nu este suficient de vigilent încât să citească pe etichetă cine îl produce, să fie indus în eroare. L-au scos la preţ foarte mic, după care au început să producă tot tipul de conserve, de dulceţuri, de tot ce se face în lumea conservelor, sub numele de Topoloveni.

Suntem în judecată cu MGC de trei ani. În iunie 2016, am câştigat la Curtea de Apel, dar completul de judecată nu ne-a dat motivarea.

Acest proces mă afectează în mod direct financiar. Oamenii care nu citesc eticheta cred că noi am făcut un produs de calitate inferioară, din cauza preţului afişat la raft. Am primit reclamaţii pe toate canalele de comunicare, critici, că ne-am bătut joc de produse. Dar, acestea nu sunt produsele noastre".

Totodată, doamna Stanciulov ne spunea că cea mai mare nemulţumire a sa priveşte OSIM, în primul rând pentru că acesta nu a vrut să-i permită companiei "Sonimpex Topoloveni" să înregistreze marca "Magiun de prune" după ce a fost înregistrată ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP). "Mai mult, OSIM a înregistrat pentru MGC marca «Bunătăţi de Topoloveni», în condiţiile în care nu trebuia să o înregistreze pentru că nu avea voie să facă acest lucru", a subliniat doamna Stanciulov, menţionând: "Din 2009 în 2011, România a avut un singur produs cu Indicaţie Geografică Protejată - Magiun de prune Topoloveni. Aşadar, OSIM nu trebuia să înregistreze marca «Bunătăţi de Topoloveni», chiar dacă a fost acordată cu disclaimer - (n.r. - renunţarea voluntară sau la cererea expresă a Oficiului la exclusivitatea protecţiei pentru o anumită parte lipsită de distinctivitate a mărcii)".

Acum, după ce a primit înştiinţarea de la ANPC, în urma sesizării pe care i-a adresat-o luna trecută, doamna Stanciulov afirmă: "Aşteptăm cu multă nerăbdare rezoluţia OSIM cu privire la înregistrarea pe care au atribuit-o societăţii MGC - «Bunătăţi de Topoloveni» -, în mod ilegal. ANPC a fost numită de Guvernul României de câţiva ani să verifice etichetele, dar a intervenit abia acum. Acesta poate fi începutul echităţii şi etichetării corecte, conform calităţii şi tradiţionalităţii. Mulţumim actualei conduceri a ANPC pentru punerea în aplicare a Legii. Rămâne o singură întrebare: cine plăteşte daunele materiale şi morale ale societăţii noastre?".

Fabrica de magiun de la Topoloveni a fost înfiinţată în 1914, fiind prima unitate de acest gen din ţară, cunoscută sub denumirea de "Cooperativa din Topoloveni", unde se producea magiun din prune şi din alte fructe. Până la preluarea prin cumpărare în 2001 de către societatea comercială Sonimpex Serv Com, fabrica de magiun a livrat anual cantităţi de producţie importante atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

IMEDIAT CE GIGI DRAGOMIR A FOST REPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE,ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze4
24 ian. A.A


IMEDIAT CE GIGI DRAGOMIR A FOST REPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE,ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze
23 ian. A.A


ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.