Birocraţia nu-i iartă nici pe cei defavorizaţi

28 iun. Macroeconomie
O.D.

Un raport realizat pe baza unei cercetări efectuate în zece comunităţi dezavantajate din ţară, în care există proiecte finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), relevă că birocraţia este similară proiectelor POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).

Raportul, realizat de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) relevă acest fapt: "Urmare a unei cercetări realizate în 10 comunităţi dezavantajate din ţară (dintre care 5 cu populaţie majoritară romă), în care există în prezent proiecte finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Coaliţia ONG pentru fonduri structurale a lansat Raportul despre performanţa acestor proiecte, la aproximativ şase luni de la semnarea contractelor de finanţare. (...) Câteva dintre concluziile raportului: un aspect pozitiv este realizarea analizei preliminare a nevoilor la nivelul comunităţii în care se desfăşoară proiectul; deşi intervenţia era gândită teoretic la nivel de "gospodărie', activităţile se centrează în realitate pe indivizi, fără a urmări creşterea calităţii vieţii la nivelul gospodăriei; activităţile propuse pentru încurajarea antreprenoriatului în comunităţile vulnerabile şi expuse la sărăcie sunt nerealiste; se simte la nivelul proiectelor lipsa de expertiză a autorităţilor publice locale în gestionarea proiectelor cu finanţare europeană; este încurajată în continuare atenţia excesivă către bifarea unor indicatori şi mai puţin către evoluţia nevoilor din comunitate; birocraţia este similară proiectelor POSDRU, cu proceduri complicate de achiziţii şi întârzieri mari în evaluarea şi contractarea proiectelor. (...) Am analizat împreună felul în care aproape jumătate de miliard de euro din fonduri europene contribuie în prezent la dezvoltarea comunităţilor marginalizate din România. Totodată am abordat şi nevoia de corelare a intervenţiilor POCU cu măsuri finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Programul Operaţional Regional şi Fondul de ajutor European pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD)".

O altă concluzie a raportului este că lipsesc standardele de transparenţă la nivelul autorităţii de management cu privire la proiectele contractate. Mihaela Cârstea, membru al echipei de cercetare, a afirmat că permanent este nevoie de o legătură reală între cei care implementează proiectul şi comunităţi.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Investiţie: 1,49 lei de tânăr pe an, bugetul pentru activităţi de tineret
19 dec.


MACRO NEWSLETTER-19 Decembrie 2018
19 dec.


Călin RecheaPieţele globale aşteaptă milă şi mântuire de la Federal Reserve
19 dec. Călin Rechea


CNIPMMR avertizează în privinţa instabilităţii legislative fiscale accentuate
19 dec. R.R.


MACRO NEWSLETTER-18 Decembrie 2018
18 dec.


Qatarul nu vrea să-şi majoreze participaţia la Deutsche Bank
18 dec. A.V.


Investiţii străine de peste 3 trilioane de euro trec prin companiile fantomă din Olanda2
18 dec. Călin Rechea


România, din nou ţara cu cea mai mare inflaţie anuală din UE2
17 dec. A.I.


Poziţia CDR privind sistemul de pensii1
17 dec. T.M.


PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL, IONUŢ DUMITRU:"Deficitul de cont curent a depăşit pragul de semnal de 4% din PIB"1
17 dec. Ramona Radu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.