Birocraţia nu-i iartă nici pe cei defavorizaţi

28 iun. 2018 Macroeconomie
O.D.

Un raport realizat pe baza unei cercetări efectuate în zece comunităţi dezavantajate din ţară, în care există proiecte finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), relevă că birocraţia este similară proiectelor POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).

Raportul, realizat de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) relevă acest fapt: "Urmare a unei cercetări realizate în 10 comunităţi dezavantajate din ţară (dintre care 5 cu populaţie majoritară romă), în care există în prezent proiecte finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), Coaliţia ONG pentru fonduri structurale a lansat Raportul despre performanţa acestor proiecte, la aproximativ şase luni de la semnarea contractelor de finanţare. (...) Câteva dintre concluziile raportului: un aspect pozitiv este realizarea analizei preliminare a nevoilor la nivelul comunităţii în care se desfăşoară proiectul; deşi intervenţia era gândită teoretic la nivel de "gospodărie', activităţile se centrează în realitate pe indivizi, fără a urmări creşterea calităţii vieţii la nivelul gospodăriei; activităţile propuse pentru încurajarea antreprenoriatului în comunităţile vulnerabile şi expuse la sărăcie sunt nerealiste; se simte la nivelul proiectelor lipsa de expertiză a autorităţilor publice locale în gestionarea proiectelor cu finanţare europeană; este încurajată în continuare atenţia excesivă către bifarea unor indicatori şi mai puţin către evoluţia nevoilor din comunitate; birocraţia este similară proiectelor POSDRU, cu proceduri complicate de achiziţii şi întârzieri mari în evaluarea şi contractarea proiectelor. (...) Am analizat împreună felul în care aproape jumătate de miliard de euro din fonduri europene contribuie în prezent la dezvoltarea comunităţilor marginalizate din România. Totodată am abordat şi nevoia de corelare a intervenţiilor POCU cu măsuri finanţate din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Programul Operaţional Regional şi Fondul de ajutor European pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD)".

O altă concluzie a raportului este că lipsesc standardele de transparenţă la nivelul autorităţii de management cu privire la proiectele contractate. Mihaela Cârstea, membru al echipei de cercetare, a afirmat că permanent este nevoie de o legătură reală între cei care implementează proiectul şi comunităţi.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER-18 Martie 2019
18 mar.


EUROSTAT:România - printre ţările cu inflaţia cea mai mare din UE
18 mar.


BOGDAN BELCIU, PWC ROMÂNIA:"Ţara noastră are cel mai scăzut grad de intermediere financiară din UE"1
18 mar. RAMONA RADU


INS PENTRU IANUARIE:Afacerile din comerţul cu autovehicule şi serviciile de piaţă au crescut
15 mar. I.M.


MACRO NEWSLETTER 14 Martie 2019
14 mar.


Comisiile de buget-finanţe - raport de respingere pe reexaminarea bugetului
13 mar. V.V.


TEODOROVICI DESPRE BUGETUL PE 2019: În această după-amiază, avem şi plenul pentru a vota acest buget3
13 mar. D.D.


Procedura de încetare a plăţii contribuţiilor la Pilonul II - în vigoare11
13 mar. V.D.


INS:Câştigul salarial mediu net a scăzut la 2.936 lei, în ianuarie
13 mar. V.I.


MACRO NEWSLETTER-13 Martie 2019
13 mar.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.