Bloomberg: "Creşterea producţiei globale de măsline va duce la scăderea preţurilor"

14 nov. 2017 Companii-Afaceri
Bloomberg: "Creşterea producţiei globale de măsline va duce la scăderea preţurilor"

Amatorii de ulei de măsline ar putea primi în sfârşit o veste bună după trei ani de preţuri ridicate pentru acest produs, informează Bloomberg, potrivit Agerpres. Grupul spaniol Deoleo SA, cel mai mare furnizor mondial de ulei de măsline, se aştepta ca creşterea producţiei mondiale în sezonul 2017-2018 să ducă la scăderea preţurilor pentru consumatori. Aceasta ar ajuta la creştere a vânzărilor Deoleo SA, proprietarul unor mărci renumite de ulei de măsline precum Bertolli, Carapelli sau Carbonell, susţine directorul general Pierluigi Tosato.

Recoltele mai mari de măsline în regiunea Mării Mediterane ar urma să majoreze cu aproape 12% producţia mondială de ulei de măsline, chiar dacă primul producător global, Spania, traversează al treilea an de secetă, susţine Tosato. "Aceasta va duce la scăderea preţurilor, ceea ce va da un nou impuls pieţei", a declarat Pierluigi Tosato.

În Jaen, un centru de tranzacţionare a uleiului de măsline din sudul Spaniei, preţurile au rămas deasupra pragului de trei euro pe kilogram în ultimii trei ani, comparativ cu mai puţin de doi euro pe kilogram în 2014. Preţurile mai mari au determinat gospodăriile şi restaurantele să caute alternative mai ieftine precum uleiul de floarea soarelui, care se vinde pentru aproximativ 80 de cenţi kilogramul la Rotterdam. "Mulţi consumatori de pe pieţele mature precum Spania şi Italia au început să cumpere ulei de floarea soarelui mai ieftin. Odată ce au trecut la noul produs este puţin probabil să revină la uleiul de măsline la preţurile actuale", susţine Tosato.

Potrivit lui Vito Martielli, analist la Rabobank, consumul anual de ulei de măsline în Spania a scăzut cu aproape 90.000 de tone în ultimii cinci ani, în timp ce consumul de ulei de floarea soarelui a crescut cu 140.000 de tone. De asemenea, italienii utilizează în prezent o cantitate de ulei de măsline mai mică cu 160.000 de tone comparativ cu 2011, în timp ce consumul de ulei de floarea soarelui a crescut cu aproape 200.000 de tone. "Dacă pe piaţă nu există ulei de măsline, consumatorii trebuie să găsească alternative. Avem un efect de substituţie iar principalul câştigător este, de departe, uleiul de floarea soarelui", a declarat Martielli.

Prognozele referitoare la o recoltă mai mare vin şi de la Consiliul Internaţional al Uleiului de Măsline, care estimează că în sezonul 2017-2018 producţia mondială va creşte cu aproximativ 300.000 de tone până la 2,85 milioane tone. Pe piaţa din Spania, preţurile de referinţă la uleiul de măsline au scăzut recent la 3,50 euro pe kilogram, de la 3,70 euro pe kilogram în urmă cu o lună.

"Spaniolilor, italienilor şi grecilor le place să consume ulei de măsline, este uleiul lor preferat. Dacă preţurile sunt mai convenabile, ei vor reveni la uleiul de măsline", crede Vito Martielli.

Vânzările mai mari, graţie preţurilor mai mici, constituie doar unul din pilonii planului Deoleo de a reveni pe creştere, în condiţiile în care în prezent valoarea sa de piaţă este la o zecime faţă de cea din 2007. Celălalt pilon sunt investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru extinderea pieţelor internaţionale precum SUA şi India. Atât în SUA şi nord-vestul Europei precum şi pe pieţele emergente precum Brazilia şi India, unde uleiul de măsline este un produs de nişă care este apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate, cererea este în continuare bună în pofida preţurilor ridicate.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Traian Bădulescu: "Cei mai mulţi români petrec weekend-urile în destinaţii autohtone"
16 iul.


Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă
16 iul. George Marinescu


"Metro" nu vrea să vândă lanţul "Real"
16 iul.


MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE, VICTOR NEGRESCU:"Este normal ca fiecare agricultor din UE să beneficieze de sprijin similar"
16 iul.


ÎN PRIMELE CINCI LUNI DIN 2018INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"
16 iul. Ramona Radu, Vlad Dobrea


LAURENŢIU BACIU, LAPAR:"Numai 15% din suprafaţa agricolă a ţării este irigată"
16 iul. Ramona Radu


Rusia şi OPEC, gata să majoreze producţia de petrol dacă piaţa o va cere
16 iul.


"Transelectrica" a atribuit un contract de 10 milioane euro pentru retehnologizarea staţiei Medgidia Sud
16 iul.


România şi Franţa, parteneri în domeniul aeronautic
15 iul. A.M.


Fuziunea între Alstom şi Siemens anchetată de UE
14 iul. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.