Bloomberg: Femeile, greu de găsit în poziţiile de conducere ale băncilor centrale globale

Bloomberg: Femeile, greu de găsit în poziţiile de conducere ale băncilor centrale globale

Chiar dacă Janet Yellen a d­epăşit o barieră devenind prima femeie care ocupă pos­tul de preşedinte al Rezervei Federale americane, o analiză a celor mai importante bănci centrale ale lumii arată că femeile care deţin poziţii de top sunt o raritate, informează Bloomberg, conform Agerpres.

Potrivit acestei analize, care se bazează, printre altele, pe datele făcute publice pe site-urile web ale băncilor centrale, proporţia femeilor în managementul băncilor centrale variază între 50,9% în Suedia şi 3,4% în Japonia, deseori semnificativ sub gradul naţional de ocupare a femeilor.

Unul dintre motivele pentru care femeile sunt subreprezentate este că puţine dintre ele devin economişti, parţial şi din cauza faptului că este o probabilitate mai mică să studieze acest subiect şi una mai ridicată să renunţe, susţine Donna Ginther, profesor la Universitatea din Kansas.

Dezechilibrul de gen contează "pentru că femeile au o perspectivă diferită cu privire la economie", susţine Ginther, adăugând că femeile economist studiază deseori partea umană în timp ce bărbaţii se concentrează pe partea teoretică. "Astfel că dacă decidenţii se preocupă de partea abstractă ar putea să nu înţeleagă partea umană a unor alegeri, de exemplu", apreciază Ginther.

Există unele iniţiative pentru a îmbunătăţi diversitatea. Banca centrală a Suediei are o cerinţă ca jumătate din posturile la orice nivel să fie deţinute de femei, iar acest lucru se reflectă în faptul că Riksbank este singura bancă centrală din lume unde femeile sunt la paritate cu bărbaţii când vine vorba de poziţii de conducere. De asemenea, până la finele lui 2019, Banca Centrală Europeană şi-a propus ca femeile să deţină 35% din poziţiile de middle şi senior management. Banca Angliei şi-a propus ca 35% din poziţiile de top să fie deţinute de femei în 2020, în creştere faţă de 20% în 2014 şi 30% în 2017.

Cu toate acestea, pentru băncile centrale, care urmează să demareze un proces de normalizare a politicii monetare după un deceniu de stimulente, lipsa diversităţii ar putea fi o problemă într-un moment în care sunt criticate că sunt organizaţii birocratice nealese care au o putere enormă de a influenţa viaţa oamenilor. O modalitate pentru a schimba această imagine este asigurarea că instituţia reflectă societatea în termeni socio-culturali.

Responsabilitatea vine, parţial, şi din "faptul că oamenii se pot recunoaşte în grupul celor care iau decizii. Nu cred că ne putem recunoaşte într-un grup compus în exclusivitate din bărbaţi", susţine Charles Wyplosz, profesor la Graduate Institute din Geneva.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

MFP: O nouă extragere a bonurilor fiscale, astăzi
15 dec. I.L.


Moody's confirmă ratingurile Alpha Bank România
15 dec. T.I.


Şeful UniCredit nu se aşteaptă la o fuziune până în 2021
14 dec. I.A.


ÎN PRIMELE ZECE LUNI:Datoria externă totală a ţării noastre a crescut
14 dec. P.E.


ÎN PRIMELE 10 LUNI DIN 2018:Deficitul de cont curent s-a majorat cu 51,72%
14 dec. M.I.


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,04%
14 dec. P.E.


PIAŢA VALUTARĂEuro s-a depreciat la 4,6485 lei
14 dec. Teona Tomoiagă


PIAŢA MONETARĂDobânzile la depozitele overnight au stagnat la 1,72%
14 dec. Teona Tomoiagă


Revolut a obţinut licenţa bancară europeană
14 dec. Emilia Olescu


ASF:Cinci companii controlează aproape 58% din piaţa asigurărilor
13 dec. A.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.