BOGDAN BADEA, HIDROELECTRICA

"Nu ştim dacă mai listăm compania, anul viitor" 2

13 dec. 2019 Piaţa de Capital
A.I.
Bogdan Badea, Hidroelectrica
Bogdan Badea, Hidroelectrica

"Dacă nu vom lista Hidroelectrica, nu vom face altceva decât să donăm energie la preţ mic către noua categorie de băieţi deştepţi" 

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a Hidroelectrica anul viitor este pusă sub semnul întrebării dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va obliga compania să furnizeze energie ieftină prin piaţa reglementată către furnizorii de ultimă instanţă, care au devenit noii "băieţi deştepţi" din energie, a declarat, ieri, Bogdan Badea, directorul general al producătorului de energie, într-o conferinţă de profil.

Bogdan Badea a spus, citat de Agerpres: "Suntem pregătiţi 100% pentru listare, zilele acestea lansăm procedura de achiziţie a consultanţilor, însă nu mai ştiu dacă mai facem vreo listare, în condiţiile în care indicatorii de profitabilitate ai Hidroelectrica, prin ceea ce ne propune reglementatorul, implementarea în continuare a OUG 114, mai conduc la oportunitatea listării anul viitor".

Este vorba despre un ordin al ANRE, intrat în vigoare ieri, care prevede ca producătorul de energie să livreze, prin piaţa reglementată, până la 65% din producţie, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020, către furnizorii de ultimă instanţă, la un preţ mai mic decât cel din piaţa liberă, ceea ce ar aduce prejudicii considerabile producătorului hidro.

"Trebuie să ne hotărâm: vrem să facem listare sau nu. Pentru că, dacă vrem să facem listare, nu vrem decât să fim lăsaţi în pace să putem să mergem pe ceea ce ne-am propus, să ne bazăm pe planul de afaceri pe care îl avem şi să nu mai avem niciun fel de intervenţie din partea diverselor entităţi. Dacă nu vrem să facem listare, foarte bine, nu vom face altceva decât să donăm energie la preţ mic la noua categorie de băieţi deştepţi", a spus Badea, potrivit Agerpres.

Directorul general al Hidroelectrica a adăugat că listarea companiei la bursă

este esenţială pentru a tragerea de surse de finanţare şi pentru a duce mai departe planul de investiţii, dacă se doreşte continuarea acordării de dividende, inclusiv de dividende suplimentare.

Pe de altă parte, Bogdan Badea a punctat că investiţiile pe care trebuia să le realizeze Hidroelectrica au fost blocate în acest an, după ce salariul minim în construcţii a fost majorat, ca urmare a OUG 114/2018, iar contractorii au cerut preţuri mai mari.

"Anul 2019 a fost, din păcate, un an de blocaj pentru investiţiile noi, pentru că un efect la fel de pervers pe care OUG 114 l-a avut în piaţa de energie a fost în zona de investiţii: s-a introdus acel celebru salariu în sectorul construcţiilor, care a generat, imediat după introducere, presiune din partea tuturor contractorilor de creştere a preţurilor pe toate liniile la investiţiile aflate în curs", a spus Bogdan Badea.

Directorul Hidroelectrica a amintit însă că nu va fi făcută nicio inves-tiţie care nu este rentabilă.

"Nu am putut să mai înaintăm cu investiţiile şi am avut negocieri de luni de zile cu contractorii în care să explicăm că nu putem mări preţul pe care îl plătim. Unii au forţat, au cerut creşteri de 90% la preţul manoperei, pentru că au înţeles că cel mai prost plătit angajat din firma de construcţii trebuie să ia 3.000 de lei şi apoi se vor aplica nişte coeficienţi până la nivel de director şi s-a ajuns că preţul manoperei trebuie să urce cu 90%. Dar noi avem limite de rentabilitate", a spus Bogdan Badea, care a adăugat: "Abia acum, pe final de an, am reuşit să semnăm contractele pentru investiţiile pe care le aveam, la tarifele vechi, în limitele aprobate de AGA, dar din punctul de vedere al investiţiilor introducerea acestui salariu minim a fost un dezastru, cel puţin pentru noi".

De asemenea, directorul producătorului de energie a arătat că o mare parte a investiţiilor Hidroelectrica sunt în zone declarate situri Natura 2000 şi parcuri naţionale, astfel încât companiei îi este greu să înainteze cu proiectele avute în vedere.

Potrivit domniei sale, Hidroelectrica are investiţii în curs pentru capacităţi noi de 500 de MW.


Opinia cititorului: 2
1.   fără titlu
mesaj trimis de Bolat Cristian în data de 14.12.2019, 07:42

Vorbesti ca si cum ai fi patron la Hidroelectrica.Nu uita ca aceasta este companie de stat si te intreb eu cum era cu ceva ani in urma cand livrati energie electrica prin contracte bilaterale sub pretul de productie?aveati contractata spre livrare pentru fericitii clienti , mai multa energie decat puteati produce,cumparati diferenta de energie din piata libera la preturi foarte mari si o livrati fericitilor la preturi mult mai mici,generand companiei pierderi de miliarde de lei!

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2019, 10:12

Pai da. Asta spune și patronu. Că nu mai vrea. Nu ai citit?

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

SIF Transilvania a rămas la finalul semestrului cu 12.000 de acţiuni deţinute la Wirecard1
14 aug. Mihai Gongoroi


CONFIRMÂND CELE SCRISE DE BURSASIF Transilvania anunţă că Dumitru Carapiti rămâne membru în Consiliul de Supraveghere
14 aug. Mihai Gongoroi


Pierdere pentru Romcarbon, în primul semestru
14 aug. A.I.


NOI ACUZAŢII GRAVE LA ADRESA ASFElectroargeş acuză ASF că acţionează abuziv în relaţie cu compania şi cu preşedintele Consiliului de Administraţie10
14 aug. Mihai Gongoroi


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 7,89 milioane de euro pe BVB
14 aug. G.U.


SUSŢINUTE DE EXPORTURI Antibiotice a întregistrat vânzări de 146 milioane lei, în primul semestru1
14 aug. A.I.


PENTRU APROBAREA SITUAŢIEI FINANCIARE A ANULUI TRECUTSIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia vor o nouă AGA la SIF Oltenia13
14 aug. A.I.


FAŢĂ DE JUMĂTATEA ANULUI TRECUTVeniturile Romgaz scad cu 23%, în primele şase luni
14 aug. A.I.


ÎN CONDIŢIILE SCĂDERII CHELTUIELILOR DIN EXPLOATAREProfitul Nuclerelectrica creşte cu 18%, în primul semestru
14 aug. A.I.


Indicii BVB au deschis în apreciere de astăzi
14 aug. A.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.