BOGDAN CHIRIŢOIU RĂMÂNE PREŞEDINTE AL CONSILIULUI CONCURENŢEI

Curtea Constituţională respinge modificările PSD-ALDE-Pro România la legea concurenţei

04 iun. Politică
G.M.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu şi ceilalţi membri îşi pot exercita în continuare mandatul, deoarece modificările aduse legii concurenţei de coaliţia PSD-ALDE-Pro România au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională a României (CCR).

Amintim că în actul normativ aprobat în Parlament se stipula că "în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei". În actul normativ se mai prevedea că "mandatele de membru al Consiliului Concurenţei aflate în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează la data depunerii jurământului de către membrii Consiliului Concurenţei numiţi în condiţiile prevăzute la art. I", din respectiva lege.

Practic, prin noua lege, coaliţia PSD-ALDE-Pro România-UDMR au creat premisele înlocuirii rapide din funcţie a lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, cu care au intrat în dese rânduri în conflict, pe parcursul anului trecut, mai ales în privinţa normelor din sistemul bancar, precum şi cu privire la acordarea ilegală a anumitor ajutoare de stat menite să afecteze concurenţa în anumite domenii de activitate.

Toate aceste prevederi au fost respinse, ieri, de CCR, care a luat în considerare argumentele formulate preşedintele Klaus Iohannis în obiecţia de neconstituţionalitate înaintată Curţii. Preşedintele arăta că că potrivit soluţiei legislative propuse prin legea criticată, se modifică durata mandatului actualilor membri ai Consiliului Concurenţei şi statutul acestora dobândit la data începerii mandatului, intervenind-se asupra mandatelor în exerciţiu, aspect ce contravine art. 147 alin. (4) din Constituţie şi deciziilor 61/2007, 375/2005 şi 534/2017 ale CCR.

Mai mult, preşedintele arată că dispoziţiile privind demararea, în termen de 30 de zile, de Parlament a procedurilor pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei şi privind încetarea, la data depunerii jurământului de către noii membri ai Consiliului Concurenţei, a mandatelor membrilor aflaţi încă în exerciţiu, încalcă Directivai (UE) 2019/1 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităţilor de concurenţă din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii şi privind garantarea funcţionării corespunzătoare a pieţei interne - denumită în continuare Directiva ECN+ - şi dispoziţiile art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţia României. Potrivit legislaţiei europene, independenţa autorităţilor naţionale de concurenţă este de o importanţă supremă pentru aplicarea efectivă a legislaţiei europene în materie de concurenţă. Directiva ECN+, recent adoptată, impune statelor membre să se asigure că autorităţile naţionale de concurenţă îşi îndeplinesc atribuţiile şi îşi exercită prerogativele în mod imparţial în interesul aplicării efective şi uniforme a articolelor 101 şi 102 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene.

În privinţa demiterii membrilor Consiliului Concurenţei, potrivit art. 4 alin. (3) din Directiva ECN+, persoanele în cauză pot fi demise doar dacă au săvârşit abateri grave sau dacă nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin. Aceste garanţii oferite de Directiva ECN+ sunt menite să protejeze persoanele cu putere de decizie faţă de o demitere arbitrară, din motive politice în timpul mandatului lor, printr-o schimbare ulterioară a condiţiilor, ceea ce s-a întâmplat chiar prin adoptarea prezentei legi.

Sesizări asupra actului normativ au mai formulat Partidul Naţional Liberal şi Senatul. 

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Costel Alexe cere un control al Curţii de Conturi pentru a vedea cum au fost cheltuiţi banii pentru spitalul mobil din judeţul Iaşi
16 iul. A.B


LUDOVIC ORBAN:"Izolarea unei persoane bolnave este o măsură care păzeşte restul societăţii"1
16 iul. G.M.


PSD vrea să cenzureze OMS5
16 iul. A.P.


PNL a validat mai mulţi candidaţi la primării de municipii reşedinţă de judeţ şi la şefia Consiliilor judeţene
16 iul. A.P.


Klaus Iohannis a promulgat legea pentru stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie4
16 iul. G.U.


LUDOVIC ORBAN:''Vom adopta o variantă care să ducă la creşterea alocaţiilor, dar nu la dublarea imediată''9
16 iul. G.U.


Şedinţa Senatului pentru dezbaterea proiectului privind carantinarea şi izolarea - suspendată
16 iul. G.U.


Ludovic Orban, huiduit de protestatari în timp ce anunţa candidaţii la alegerile locale1
16 iul. A.P.


Senatul va dezbate azi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea1
16 iul. S.B.


Guvernul a adoptat propunerea de prelungire a Stării de Alertă
16 iul. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.