BOGDAN GHEORGHIU, MINISTRUL CULTURII:

''Sperăm ca numărul de infectări cu SARS-CoV-2 să scadă, pentru a redeschide pentru public sălile de spectacole'' 1

07 oct. 16:42 Cultură
G.U.
''Sperăm ca numărul de infectări cu SARS-CoV-2 să scadă, pentru a redeschide pentru public sălile de spectacole''

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi-a exprimat astăzi speranţa ca numărul de infectări cu SARS-CoV-2 să scadă "cât de curând, pentru a redeschide pentru public teatrele şi sălile de spectacole" şi a accentuat că face demersuri ca activităţile cultural-creative să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă "cel mai mic risc dintre cele restricţionate", informează Agerpres.

Ministrul Culturii a menţionat că, din informaţiile de ultimă oră, pe lista judeţelor unde activitatea cinematografelor, a teatrelor şi a celorlalte instituţii de spectacole este suspendată din cauza numărului mare de infectări raportate în ultima săptămână, Galaţi s-a adăugat celor deja anunţate, respectiv Bucureşti, Iaşi şi Vâlcea.

"Nu ne-am dorit să vedem o astfel de hotărâre a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care să suspende activităţile culturale, dar, din păcate, numărul de infectări cu SARS COV 2 în creştere a determinat luarea unei astfel de măsuri. Speranţa noastră este că acest număr va scădea cât de curând pentru a redeschide teatrele şi sălile de spectacole. Având în vedere că toţi cei care lucrează în acest domeniu s-au conformat cu stricteţe tuturor recomandărilor de distanţare fizică şi de protecţie sanitară, nimeni nu a intrat vreodată într-o sală de spectacole fără mască, s-au luat tot felul de măsuri de protecţiei, dezinfectare, nu ne-am aşteptat ca acest măsuri să fie luate atât de repede", a declarat Gheorghiu pentru Agerpres.

Ministrul a spus că are discuţii cu prefecţii judeţelor unde observă o creştere a ratei de incidenţă pe ultimele 14 zile la mia de locuitori şi a arătat că nu va fi vorba de "o suspendare generală".

"Facem demersuri ca activităţile cultural-creative să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre cele restricţionate. (...) I-aş exemplifica pe prefecţii de Argeş, Vaslui sau Bacău, care au fost extrem de receptivi la ceea ce le-am semnalat noi, pentru că publicul din zona culturală este o victimă colaterală în aceste restricţii, instituţiile de spectacole neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile. Vor intensifica controalele la instituţiile de spectacole şi la cinematografe şi doar acolo unde au fost găsite nereguli acestea vor fi închise şi nu va fi o suspendare generală", a spus Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu a mai spus că în şapte zile va urma o nouă analiză a evoluţiei pandemiei şi va fi luată o nouă decizie.

"Sperăm ca, în baza cifrelor existente, să se permită reluarea unor activităţi. Dar asta ţine de noi toţi. Ministerul Culturii face demersurile necesare, dar şi noi înţelegem că sănătatea oamenilor este prioritară, deoarece toate deciziile le luăm în strânsă colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică şi doar în urma unor comune cu specialiştii din zona epidemiologică emitem anumite hotărâri. Niciodată nu încurajăm managerii de instituţii sau de evenimente să facă lucruri fără a avea o strânsă consultare cu cei de la Direcţiile de Sănătate Publică", a arătat Gheorghiu.

Ministrul Culturii a ţinut să precizeze că închiderea teatrelor sau cinematografelor se referă doar de accesul publicului, nu la încetarea activităţii instituţiilor amintite.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2020, 18:00

Nu teatrele sunt problema (salile sunt aproape goale si oricine a fost la teatru in ultimele saptamani poate sustine asta) ci mijloacele de transport in comun la orele de varf.

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE/ INTERVIU CU MIREL TALOŞ, PREŞEDINTE INTERIMAR ICR"În această perioadă am descoperit incredibila forţă a culturii"
01 dec. A CONSEMNAT DAN NICOLAIE


EDIŢIE SPECIALĂ DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI - ÎNTÂI DECEMBRIE/ INTERVIU CU BOGDAN GHEORGHIU, MINISTRUL CULTURII"Cultura are nevoie de continuitate şi de măsuri coerente, de debirocratizare"
01 dec. A CONSEMNAT DAN NICOLAIE


MINISTERUL CULTURII:''Actul normativ privind schema de ajutor de stat va fi discutat cu potenţialii beneficiari pentru a fi îmbunătăţit''2
24 nov. G.U.


FESTIVAL ONLINEZeci de spectacole de teatru, gratis
18 nov. O.D.


CEA MAI MARE LECŢIE DIN LUMEElevii învaţă despre schimbările climatice1
17 nov. O.D.


NOAPTEA MUZEELOR ÎN BUCUREŞTI:23 de muzee cu program online şi fizic, adaptat restricţiilor sanitare
14 nov. G.U.


Noaptea Muzeelor la "Antipa" 2020
12 nov. A.B.


Lucrări de Nicolae Tonitza, adjudecate în licitaţia online "Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti"
23 oct. A.P.


EFECTELE CRIZEI SANITAREDezastru în zona culturii2
13 oct. O.D.


BOGDAN GHEORGHIU:''Fiecare segment al patrimoniului cultural din România ne deschide porţile către turismul intern şi internaţional''
07 oct. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.