Bostan, MCSI:Suntem în discuţii avansate pentru un credit necesar dezvoltării Poştei Române

08 mar. 2016 Companii-Afaceri

O parte din necesarul dezvoltării Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) ar putea fi obţinut printr-un împrumut pentru care se poartă discuţii cu o instituţie financiară internaţională, a declarat, ieri, ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, într-o conferinţă de specialitate.

"În ceea ce priveşte Poşta Română, nu spun că a fost un eşec al privatizării, ci a fost o etapă nereuşită", a declarat domnia sa, potrivit Agerpres. Ministrul a continuat: "Pregătim un «road map» pe următorii 5-7 ani care să includă şi atragerea de finanţare de pe piaţa de capital. Personal, sunt partizanul unei listări la bursă. Trebuie, însă, să vedem ce spun consultanţii. Suntem în discuţii avansate cu o instituţie financiară internaţională să atragem o parte din capitalul necesar dezvoltării din credit, etapă dată de Consiliul de Administraţie pentru a evalua această posibilitate. Sumele necesare pentru dezvoltarea Poştei sunt foarte mari. Poşta are nevoie de investiţii uriaşe, iar în situaţia financiară de acum banii nu pot veni doar din împrumuturi. Am dat trei posibile jaloane, care vor fi decise de Executiv. Sper ca, în acest an, să finalizăm cu aplicarea Ordonanţei 109 şi meseria de CEO să fie făcută de profesionişti. Cred că acestea e unul dintre cele mai importante obiective ale acestui Guvern. Consider că un ministru nu trebuie să fie CEO".

Oficialul a adăugat că, în cazul Telekom, se vor face eforturi ca valoarea acţiunilor statului deţinute în cadrul acestei companii să crească.

"Avem o participaţie minoritară la Telekom fix. Suntem într-un proces de privatizare şi, de aceea, nu vă pot spune foarte multe despre asta. Vom face eforturi să mărim valoarea acţiunilor noastre, să avem o guvernanţă corporativă reală, nu una de faţadă. Vrem să avem manageri cât mai buni. Scopul nostru este să şi listăm participaţia noastră, dar aşteptăm decizia consultanţilor", a susţinut ministrul Comunicaţiilor.

Bostan a menţionat, totodată, că şi la Radiocom în acest an va fi angajat management profesionist, iar "pe termen lung avem o foaie de parcurs care să includă şi listarea la bursă".

Guvernul a decis, la sfârşitul anului 2012, demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.

În luna septembrie a acestui an, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a anunţat că procesul de privatizare al companiei va fi reanalizat în contextul în care operatorul poştal belgian bpost nu a înaintat o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acţiunile Companiei Naţionale "Poşta Română" până la data-limită de 15 septembrie.

Poşta Română a încheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania ţinteşte menţinerea în marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan amplu de investiţii, în valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua şi în 2016.

Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP), în proporţie de 25%.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

China National Petroleum Corporation şi-a deschis sucursală la Bucureşti
21 ian. A.S


Surse: ANAF pregăteşte modificarea Formularului 600
21 ian. F.C.


Blue Air a transportat anul trecut 5,06 milioane pasageri, cu 70% mai mult faţă de 2016
21 ian.


CNAIR: Acţionăm cu 773 de autoutilaje la nivelul ţării
21 ian. F.C.


BADEA, (ASF): "Companiile listate vor fi obligate să îşi achiziţioneze un identificator electronic, odată cu MiFID II"4
20 ian. A.C


Transgaz a aprobat asocierea cu Regasificadora del Noroeste
20 ian. D.I


Poşta Română procesează digital coletele trimise din spaţiul extra-comunitar
19 ian. A.C


Reactorul doi de la Cernavodă va funcţiona duminică la capacitate redusă
19 ian. A.C


Gabriel Dumitraşcu a contestat, în instanţă, alegerile de la "Electrica"
19 ian. A.A.


ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ,România şi Bulgaria au cea mai redusă rată de utilizare a serviciilor de internet banking1
19 ian. Alina Vasiescu, Teodora Iacob

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.