BUGETELE LOCALE PRIMESC O NOUĂ LOVITURĂ

Obligaţii mari, fonduri puţine

19 iul. 2018 Politică
George Marinescu

Guvernul României a impus o nouă obligaţie pentru primari şi pentru autorităţile judeţene: până la sfârşitul acestui an trebuie să transforme "centrele-mamut", în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi, în centre de reabilitare, pentru viaţă independentă, de îngrijire şi asistenţă.

Actualele centre încalcă politica europeană cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, deoarece găzduiesc sute de pacienţi. De aceea, ţara noastră, ca parte a Uniunii Europene, este obligată să pună în practică, până anul viitor, un program privind amenajarea de centre care să găzduiască maximum 50 de persoane.

Măsura a fost impusă rapid şi de faptul că ţara noastră, pe programul de coeziune socială, şi-a asumat în cadrul UE dezinstituţionalizarea în acest domeniu până în anul 2020, iar centrele trebuie înlocuite, treptat, cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro şi centre de criză.

Problema este că, deşi ţara noastră trebuia încă din 2014 să demareze acest proiect, niciun guvern nu a luat până acum măsuri pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale persoanelor cu dizabilităţi.

Implementarea acestei măsuri implică însă fonduri financiare destul de ridicate. Chiar dacă, potrivit actului normativ, adoptat marţi de Guvern, 90% din fondurile necesare construcţiei sau amenajării noilor centre vor fi asigurate de la bugetul de stat, este aproape imposibil ca, până la 31 decembrie 2018, primăriile şi consiliile locale sau judeţene să pună în practică programul respectiv. Proiecţiile bugetare privind investiţiile din acest an au fost făcute la sfârşitul anului trecut şi au fost aprobate de consiliile judeţene şi consiliile locale în primele luni ale anului 2018. Mai mult, în administraţia publică locală a avut loc o creştere considerabilă a salariilor şi a numărului de persoane angajate, creştere care şi-a pus amprenta puternic pe fondurile oraşelor, comunelor şi judeţelor.

Noua măsură va afecta programul de investiţii al primăriilor

Ţinând cont că suntem deja în al doilea semestru al lui 2018 şi că multe dintre serviciile administraţiilor publice locale şi judeţene au proiectate rectificări bugetare care să le asigure plata salariilor pe ultimele trei luni ale anului, că în semestrul trecut consiliile locale şi judeţene au dat diferite hotărâri prin care au schimbat programul anual de investiţii în mica şi marea infrastructură şi că doresc să realizeze, din bugetul local, o parte dintre aceste lucrări până la sfârşitul anului, le va fi foarte greu să găsească fondurile necesare implementării măsurii impuse de guvern.

Şi, chiar dacă vor găsi necesarul de 10% pentru partea de cofinanţare, nimeni nu le poate garanta că aceste centre vor fi toate funcţionale. Funcţionarea lor va atrage cheltuieli mai mari faţă de cele din prezent, deoarece se vor face noi angajări în domeniul asistenţei sociale pentru fiecare centru mai mic, fapt care poate duce la dublarea sau triplarea numărului de salariaţi care se ocupă în acest moment de persoanele cu dizabilităţi. Salariaţii trebuie plătiţi de la bugetul local sau judeţean, care şi aşa este sufocat din cauza măririi veniturilor din acest an ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual.

Ce riscă administraţiile publice locale şi judeţene care nu vor pune în practică această măsură? Pierderea a 25% din finanţarea anuală asigurată de la bugetul de stat. Pierdere care va pune o presiune imensă asupra bugetelor locale şi care nu va putea fi acoperită decât prin creşterea taxelor şi impozitelor locale sau prin introducerea de noi obligaţii fiscale care vor cădea în sarcina cetăţenilor.

Guvernul susţine că singura soluţie pentru implementarea măsurii este ca primăriile şi consiliile judeţene să iniţieze un parteneriat public-privat, cu diferite asociaţii şi fundaţii care desfăşoară activitate în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi.

Dar chiar şi aşa, de la bugetul local sau judeţean este nevoie de o alocare de 10% din fondurile necesare.

Localităţile şi judeţele nu au bani, dar au noi obligaţii...

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Elevii au dat Guvernul în judecată
22 aug.


DAN BARNA, USR:"Ce se întâmplă în ultimele săptămâni - eşecul unui sistem"
22 aug. T.T.


VIORICA DĂNCILĂ: "Transporturile, energia sau mediul - de interes pentru România"
22 aug. T.E.


IOHANNIS LA CASA ALBĂDonald Trump: Viitorul României este foarte, foarte strălucit3
21 aug. V.I.


Ministerul Finanţelor actualizează Declaraţia 112
21 aug. T.T.


RECTIFICAREA BUGETULUI DE VENITURI ŞI CHELTUIELI AL AFM:Bugetul alocat Programului RABLA Plus pentru persoanele juridice, suplimentat cu 20 milioane de lei
21 aug. T.T.


VARUJAN VOSGANIAN: "O posibilă alianţă între ALDE şi Pro România creează nelinişte"1
21 aug. T.T.


Ministrul Sănătăţii a trimis Corpul de control la INML
21 aug. T.E.


VIORICA DĂNCILĂ: "Cifrele INS şi Eurostat arată că economia înregistrează o evoluţie peste aşteptări"1
21 aug. D.D.


Viorel Mocanu, eliberat din funcţia de agent guvernamental pentru CEDO
21 aug. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.