Bulgaria îşi va intensifica eforturile pentru aderarea la zona euro

11 ian. 19:09 Internaţional
D.I
Bulgaria îşi va intensifica eforturile pentru aderarea la zona euro

Autorităţile de la Sofia au făcut astăzi apel la statele membre să permită Bulgariei accesul în "camera de aşteptare" a zonei euro, informează Novinite.

Într-o conferinţă susţinută la Bruxelles, ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, a declarat că echipa sa este pregătită să solicite în acest an includerea în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM-2), chiar dacă nu există asigurări cu privire la răspunsul autorităţilor europene.

Premierul Boyko Borissov şi ministrul de Finanţe au menţionat că cel mai sărac stat membru UE a îndeplinit de mult criteriile de aderare la zona euro, existând un sentiment de frustrare cu privire la opoziţia manifestată de statele partenere în acest sens.

Borissov a ţinut să sublinieze că Bulgaria "şi-a făcut temele pentru zona euro", acesta oferind ca exemple: rata fixă de schimb a levei în raport cu euro, inexistenţa unui deficit bugetar şi una dintre cele mai reduse rate ale datoriei publice din UE. "Oricând ne-ar invita, noi putem adera", a adăugat permierul bulgar.

Bulgaria nu doreşte să repete experienţa respingerii cererilor de aderare la Spaţiul Schengen, aşteptând o confirmare neoficială din partea Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene înainte de a formula cererea oficială de aderare la ERM-2.

Cu toate acestea, răbdarea Sofiei este limitată, în condiţiile în care statele membre ale zonei euro nu şi-au făcut cunoscute poziţiile sau motivele pentru o eventuală respingere a cererii formulate de Sofia.

Oficiali din uniunea monetară afirmă că Germania este preocupată de diferenţa majoră dintre salariile din Bulgaria şi media europeană, alt motiv invocat fiind corupţia cu care se confruntă statul de la sud de Dunăre.

Goranov a menţionat în acest sens că se aşteaptă să formuleze o cerere până la mijlocul anului, după ce Comisia Europeană va publica raportul privind performanţa economică a statelor membre.

"Suntem gata să formulăm o cerere oficială, chiar dacă nu suntem convinşi că răspunsul va fi unul pozitiv", a mai declarat Goranov, adăugând că presiunea exercitată de afaceriştii bulgari în sensul aderării la zona euro "nu reprezintă o ameninţare". Ministrul de Finanţe a menţionat totodată că un răspuns negativ îi va oferi Sofiei indicii cu privire la ce mai trebuie rezolvat pentru atingerea obiectivului.

Goranov a oferit ca exemplu PIB-ul/capita al Bulgariei, situat în prezent la jumătate faţă de media europeană. Oficialul a precizat că dacă autorităţile din zona euro vor decide să majoreze ţinta la 70% din media statelor membre, el se va conforma. În prezent, criteriile de la Maastricht, în funcţie de care se decide adoptarea monedei euro, nu menţionează o astfel de ţintă.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Vladislav Goranov a subliniat că Bulgaria nu se va grăbi să treacă de la statutul de membru al ERM-2 (observator în cadrul unor instituţii ale zonei euro) la cel de membru cu drepturi depline.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Donald Trump s-a autoproclamat "un naţionalist"
23 oct. V.D.


PE FONDUL CRIZEI PROVOCATE DE MOARTEA JURNALISTULUI SAUDIT KHASHOGGI:Un forum economic începe, astăzi, la Riad
23 oct. T.T.


Şeful Eurogrupului crede într-un acord între Roma şi Bruxelles
23 oct. I.V.


PENTRU AMERICANII CU VENITURI MEDII:Trump vrea să reducă impozitele cu 10%
23 oct. I.T.


China inaugurează cel mai lung pod maritim din lume
23 oct. V.D.


Wall Street a închis în scădere
23 oct. T.T.


PARLAMENTUL EUROPEAN:Iohannis participă astăzi la dezbaterea privind viitorul UE
23 oct. V.D.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Bursele asiatice erau în scădere
23 oct. T.T.


Profitul Ryanair, afectat de greve şi de preţul ridicat al ţiţeiului
23 oct.


DIN CAUZA NIVELULUI SCĂZUT AL RINULUI,ArcelorMittal se confruntă cu o situaţie de forţă majoră în Germania
23 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.