Bulgaria îşi va intensifica eforturile pentru aderarea la zona euro

11 ian. 19:09 Internaţional
D.I
Bulgaria îşi va intensifica eforturile pentru aderarea la zona euro

Autorităţile de la Sofia au făcut astăzi apel la statele membre să permită Bulgariei accesul în "camera de aşteptare" a zonei euro, informează Novinite.

Într-o conferinţă susţinută la Bruxelles, ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, a declarat că echipa sa este pregătită să solicite în acest an includerea în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM-2), chiar dacă nu există asigurări cu privire la răspunsul autorităţilor europene.

Premierul Boyko Borissov şi ministrul de Finanţe au menţionat că cel mai sărac stat membru UE a îndeplinit de mult criteriile de aderare la zona euro, existând un sentiment de frustrare cu privire la opoziţia manifestată de statele partenere în acest sens.

Borissov a ţinut să sublinieze că Bulgaria "şi-a făcut temele pentru zona euro", acesta oferind ca exemple: rata fixă de schimb a levei în raport cu euro, inexistenţa unui deficit bugetar şi una dintre cele mai reduse rate ale datoriei publice din UE. "Oricând ne-ar invita, noi putem adera", a adăugat permierul bulgar.

Bulgaria nu doreşte să repete experienţa respingerii cererilor de aderare la Spaţiul Schengen, aşteptând o confirmare neoficială din partea Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene înainte de a formula cererea oficială de aderare la ERM-2.

Cu toate acestea, răbdarea Sofiei este limitată, în condiţiile în care statele membre ale zonei euro nu şi-au făcut cunoscute poziţiile sau motivele pentru o eventuală respingere a cererii formulate de Sofia.

Oficiali din uniunea monetară afirmă că Germania este preocupată de diferenţa majoră dintre salariile din Bulgaria şi media europeană, alt motiv invocat fiind corupţia cu care se confruntă statul de la sud de Dunăre.

Goranov a menţionat în acest sens că se aşteaptă să formuleze o cerere până la mijlocul anului, după ce Comisia Europeană va publica raportul privind performanţa economică a statelor membre.

"Suntem gata să formulăm o cerere oficială, chiar dacă nu suntem convinşi că răspunsul va fi unul pozitiv", a mai declarat Goranov, adăugând că presiunea exercitată de afaceriştii bulgari în sensul aderării la zona euro "nu reprezintă o ameninţare". Ministrul de Finanţe a menţionat totodată că un răspuns negativ îi va oferi Sofiei indicii cu privire la ce mai trebuie rezolvat pentru atingerea obiectivului.

Goranov a oferit ca exemplu PIB-ul/capita al Bulgariei, situat în prezent la jumătate faţă de media europeană. Oficialul a precizat că dacă autorităţile din zona euro vor decide să majoreze ţinta la 70% din media statelor membre, el se va conforma. În prezent, criteriile de la Maastricht, în funcţie de care se decide adoptarea monedei euro, nu menţionează o astfel de ţintă.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Vladislav Goranov a subliniat că Bulgaria nu se va grăbi să treacă de la statutul de membru al ERM-2 (observator în cadrul unor instituţii ale zonei euro) la cel de membru cu drepturi depline.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bursele europene au deschis în depreciere
23 apr. M.D.


Grecia respinge propunerea privind schimbul de prizonieri
23 apr. M.D.


Coreea de Sud opreşte mesajele de propagandă
23 apr. Mihaela Dan


Bloomberg plăteşte pentru acordul climatic de la Paris
23 apr. Mihaela Dan


EMMANUEL MACRON:"Putin vrea o Rusie puternică"
23 apr. Mihaela Dan


Angela Merkel a subliniat importanţa libertăţii comerţului
23 apr. M.D.


Wall Street a închis în scădere1
23 apr. M.D.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI, Bursele asiatice erau în scădere
23 apr. M.D.


Acţionarii Băncii Mondiale au aprobat majorarea capitalului
23 apr.


Şefilor de la CEFC li s-a interzis să călătorească în străinătate
23 apr.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.