BURSA DE VALORI BUCUREŞTI RAPORTEAZĂ CREŞTEREA CU 89% A CÂŞTIGULUI NET ÎN 2017

20% din profitul BVB, obţinut din fuziunea cu Sibex

15 feb. 2018 Piaţa de Capital
A.I.
20% din profitul BVB, obţinut din fuziunea cu Sibex

Rulajul mediu zilnic de tranzacţionare a crescut cu 32% în anul 2017, pe segmentul de acţiuni al pieţei reglementate, inclusiv ofertele publice 

Creştere cu 4% a cheltuielilor cu personalul, pe fondul bonusului încasat de fostul director general Ludwik Sobolewski

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei locale de capital, a realizat, în anul 2017, un profit net consolidat preliminar de 14,68 de milioane de lei, în creştere cu 89% faţă de cel din 2016, se arată în raportul companiei publicat, ieri.

Un procent de 20% din acest rezultat, respectiv 2,88 milioane de lei, a fost obţinut ca urmare a fuziunii cu Sibex.

Profitul din segmentul de tranzacţionare al Grupului a crescut de la 6,61 milioane lei în 2016, la 12,88 milioane de lei în anul trecut, potrivit operatorului pieţei de capital.

Reprezentanţii BVB notează: "Profitul preliminar atribuibil acţionarilor societăţii mamă a fost de 14,20 milioane lei în 2017, faţă de 7,59 milioane lei pentru cele douăsprezece luni ale anului 2016, iar fără a lua în calcul impactul fuziunii (n.r. cu Sibex), BVB a realizat un profit net individual preliminar de 9,9 milioane lei în creştere cu 32% faţă de nivelul din 2016, de 7,5 milioane lei şi un grad de realizare a Bugetului anului 2017 de 100%".

Veniturile operaţionale ale Grupului în anul trecut au urcat la peste 38,05 milioane de lei, cu circa 21% faţă de perioada similară a anului anterior, creşterea fiind generată de toate segmentele de activitate.

Veniturile reprezentând segmentul de tranzacţionare al Grupului, în anul 2017, au fost de 23,35 milioane de lei, (excluzând tranzacţiile intra-grup), în creştere cu 20% faţă de cele obţinute în anul 2016, pe fondul creşterii valorilor tranzacţionate.

Valoarea tranzacţionată pe toate pieţele în anul 2017 a fost de 13,91 miliarde lei, în creştere cu 24% faţă de anul anterior sau cu 28% peste media ultimilor zece ani.

Din aceasta, cea mai mare pondere au avut­-o tranzacţiile cu acţiuni, unităţi şi drepturi, a căror valoare a urcat anul trecut cu 28%, la 12,07 miliarde de lei, faţă de 9,47 miliarde în 2016, în timp ce pentru instrumentele cu venit fix creşterea a fost de 16%, de la 1,35 miliarde de lei, la 1,57 miliarde de lei.

Pe segmentul de acţiuni al pieţei reglementate, inclusiv ofertele publice iniţiale şi secundare, valoarea rulajului mediu zilnic de tranzacţionare, a cres­cut cu 32% în anul 2017 faţă de 2016, de la 36,45 milioane lei la 48,02 milioa­ne lei, ajungând, astfel, la maximul ultimilor trei ani.

Rezultatele BVB vin pe fondul înregistrării, pe parcursul anului trecut, a patru oferte publice (Aages, Digi Communications NV, Transilvania Broker şi Sphera Franchise Group), dar şi al unei aprecieri generale a pieţei.

Pe lângă aceste companii au fost lis­tate şi obligaţiuni, anul trecut reprezentând o premieră privind oferte de obligaţiuni cu decontare în euro.

Creşterea lichidităţii este prioritatea mandatului noului director general Adrian Tănase. Acesta a declarat, la finalul lunii ianuarie, în prima sa conferinţă de presă: "Aşteptările acţionarilor sunt ca lichiditatea să se dubleze, cel puţin, din punct de vedere al evaluării BVB pe piaţa de capital". Potrivit acestuia, trecerea la statutul de piaţă emergentă este un obiectiv foarte important, dar acest lucru trebuie să vină ca un rezultat. Domnia sa a mai precizat că vrea să dezvolte lichiditatea Bursei independent de mişcările de piaţă: "Nu mă uit la creşterile de preţuri, ci mă uit la volume".

Cheltuieli operaţionale în creştere

Anul trecut, cheltuielile operaţionale consolidate ale Grupului au crescut cu 13% de la 25,53 milioane lei, la 28,82 milioane lei, generând combinat un avans de 53% al profitului operaţional preliminar, până la 9,24 milioane lei şi o îmbunătăţire cu 5% a marjei operaţionale.

Cheltuielile cu personalul şi indemnizaţiile Consiliului de Administraţie s-au ridicat, anul trecut, la 16.353.957 lei, în creştere cu 4% faţă de 2016.

BVB arată: "Cheltuielile de personal includ cheluielile cu salariile, bonusurile şi alte beneficii acordate angajaţilor şi managementului precum şi contribuţiile aferente, impactul capitalizării cheltuielilor cu salariile pentru producţia de imobilizări necorporale proprii (producţie software), cheltuiala aferentă datoriei din zilele de concedii neefectuale de angajaţi la sfârşitul anului 2017, precum şi alte compensaţii post-angajare (clauza neconcurenţă) acordate managementului.

Creşterea cu 4% comparativ cu anul anterior, vine în contextul rezultatelor obţinute în decursul anului 2017 şi a îndeplinirii criteriilor de performanţă din contractul de mandat al fos­tului Director General, şi provine în principal din drepturile acordate conform contractului.

Conform hotărârii AGA de implementare a unui Plan de acordare de acţiuni angajaţilor, managementului şi Consiliului Bursei (CB), în decembrie 2017 au fost înregistrate primele cheltuieli privind acordarea de acţiuni, în suma de 0,17 milioane lei, membrilor eligibili ai Consiliului Bursei, în baza îndeplinirii condiţiilor prevăzute în Planul de acordare de acţiuni. Exercitarea drepturilor acordate se va realiza după alocarea acţiunilor proprii BVB necesare efectuării transferului".

Ziarul BURSA a arătat, în luna august, că Ludwik Sobolewski, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti, este îndreptăţit la bonus în jur de 170.000 de euro, pentru 2017, în funcţie de criteriile din contractul de management. Targetul pentru 2017 a fost îndeplinit, în condiţiile în care, în 2015 şi 2016, obiectivele nu au fost atinse, astfel că baremul de pornire era foarte jos. Mai mult, criteriile stabilite în contract erau în scădere, pe parcursul mandatului, ideea fiind ca Sobolewski să facă mult la început şi să continue să urce, dar mai încet.

BVB a mai anunţat, ieri, că pe parcursul anului 2017 s-a înregistrat o creştere cu 24% a cheltuielilor cu serviciile prestate de terţi, determinată de înregistrarea cheltuielilor pentru pregătirea fuziunii BVB-SIBEX (consultanţă juridică, financiară şi fiscală, rapoarte de evaluare şi "due diligence", etc.), în valoare de 0,34 milioane lei, dar şi de creşterea altor cheltuieli pres­tate de terţi, generate de proiectele în derulare ale Grupului, în timp ce cheltuielile cu auditul financiar, IT şi intern, cât şi serviciile prestate de terţi pentru diferite evenimente au înre­gis­trat o scădere în aceasta perioadă, diminuând impactul negativ al creşterilor cheltuielilor menţionate anterior.

La finalul lunii decembrie 2017, activele totale ale Grupului BVB erau de 197,5 milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de începutul anului, în principal ca urmare a creşterii activelor curente reprezentate de fonduri destinate plăţilor de dividende de către Depozitarul Central către acţionarii companiilor listate, clienţi ai Depozitarului Central şi a preluării de numerar în valoare de 12,33 milioane de lei de la SIBEX ca efect al fuziunii.

Datoriile totale ale Grupului sunt doar pe termen scurt şi la sfârşitul anului 2017 erau în sumă de 72,68 milioane lei, cu 11,86% peste cele înregistrate la finalul anului 2016.

Ca urmare a fuziunii prin absorbţie dintre BVB şi SIBEX capitalul social al BVB a fost majorat cu 3,75 milioane de lei, respectiv 375.048 de acţiuni, la valoarea nominală de 10 lei/titlu.

Acţionarii instituţionali români deţin 71,43% din companie, în timp ce un procent de 12,84% din capitalul social al BVB aparţine investitorilor ins­tituţionali străini, restul fiind deţinut de persoane fizice.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

MIRCEA URSACHE:"Acţionariatul BVB este divizat"1
23 feb. A.I.


Indicii BVB au închis în scădere
22 feb. I.M.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:LICHIDITATE de 3 milioane de euro pe BVB4
22 feb. M.I.


Indicii BVB au deschis în creştere
22 feb. E.A.


CA URMARE A ÎNTÂRZIERII APROBĂRII BUGETULUI DE STAT PE 2019Primăria Siret mai are restanţe de 90.000 de lei la obligaţiunile emise
22 feb. M.G.


PENTRU ADUNAREA DIN 26 MARTIEGastronom propune acţionarilor un dividend cu randament de 8,5%
22 feb. Andrei Iacomi


BVBCreşteri pe linie pentru indicii bursei
22 feb. Andrei Iacomi


Indicii BVB au închis în creştere
21 feb. I.M.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 4,8 milioane de euro pe BVB
21 feb. T.T.


Indicii BVB au deschis în scădere
21 feb. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.