BURSELE DIN LUME / ÎN CONTEXTUL TEMERILOR PRIVIND ÎNCETINIREA ECONOMIEI GLOBALE,

Pieţele europene s-au confruntat cu scăderi importante, ieri

11 oct. Internaţional
Mihai Gongoroi
Pieţele europene s-au confruntat cu scăderi importante, ieri

Bursele din Europa au urmat un curs negativ, ieri, pe fondul avansului randamentelor obligaţiunilor americane pe termen lung şi a temerilor că economia globală va încetini, în timp ce principalii indici din Asia au încheiat ziua de tranzacţionare în teritoriul pozitiv, consemnând aprecieri marginale, potrivit Reuters.

Totodată, grijile legate de o posibilă confruntare între Italia şi Uniunea Europeană au planat asupra evoluţiei pieţelor europene, menţionează sursa citată.

Astfel, indicele italian FTSE MIB, care include cele mai tranzacţionate 40 de titluri italiene, a înregistrat o retragere de 1,71%, chiar dacă, marţi, ministrul Economiei Giovanni Tria a afirmat că se aşteaptă să "colaboreze" cu Uniunea Europeană şi că guvernul italian va face tot ceea ce este necesar să restabilească calmul, dacă turbulenţele din piaţă se vor transforma într-o criză financiară.

Tot ieri, indicele FTSE 100, care include cele mai lichide 100 de titluri de la bursa londoneză, a consemnat o retragere de 1,27%, în timp ce indicele german DAX s-a depreciat cu 2,21%.

Principalul coş de acţiuni din Franţa, CAC 40, a scăzut cu 2,11%, iar indicele pan-european STOXX 600 a înregistrat o retragere de 1,60%.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit negativ (n.r., 3,7% de la 3,9%) prognoza de creştere a economiei globale pe următorii doi ani, pentru prima dată din 2016, reducând estimările pentru economiile Statelor Unite şi Chinei şi prognozând că ambele ţări vor simţi, mai ales anul viitor, efectele negative ale războiului comercial.

Jasper Lawler, de la London Capital Group, a declarat pentru Reuters: "Vedem tot mai mulţi investitori care optează să aştepte şi să vadă cum riscurile legate de randamentele în creştere ale titlurilor de trezorerie americană, creşterea globală şi situaţia din Chinei se desfăşoară. Riscurile pe termen scurt pentru stabilitatea financiară globală au crescut rapid în ultimele luni. Pieţele au fost relativ reţinute, dar începem să vedem o recunoaştere a acestor riscuri".

Ieri, în China, moneda naţională a înregistrat o scădere faţă de dolar, pentru cea de-a cincea sesiune din ultimele şase, apropiindu-se de cel mai scăzut nivel al ultimilor patru ani.

Yuanul s-a depreciat cu circa 9,5% din luna aprilie, iar Departamentul Trezoreriei Statelor Unite cântăreşte dacă să acuze Beijingul de manipularea intenţionată a monedei, printr-un raport care va fi publicat săptămâna viitoare, a declarat luni un oficial al Trezoreriei pentru Bloomberg.

În Asia, indicele chinez Shanghai Composite a încheiat ziua de tranzacţionare în creştere cu 0,18%, a doua şedinţă consecutivă, în timp ce coşul de acţiuni Hang Seng, al bursei de la Hong Kong, a înregistrat un avans marginal de 0,08%.

Indicele japonez Nikkei 225 a terminat ziua bursieră de la mijlocul săptămânii cu o apreciere de 0,16%, iar Kospi, al bursei de la Seul, a scăzut cu 1,12%.

Randamentele obligaţiunilor de stat americane cu scadenţă la zece ani au atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani şi jumătate, de 3,229%.

"Suntem într-un moment critic, la o răscruce de drum, pentru pieţele de obligaţiuni şi de capital", a declarat Marie Owens Thomsen, şeful pentru cercetare economică de la Indosuez Wealth Management, adăugând că randamentele de 2% pentru obligaţiunile pe zece ani din Statele Unite favorizează în mod categoric investiţiile în pieţele de capital, dar acest lucru nu se aplică pentru randamentele de peste 3%.

Acţiunile băncilor italiene, dominate de volatilitate, au crescut după ce un oficial comunitar a declarat că nu există motive de alarmă cu privire nivelul lichidităţilor băncilor italiene.

"În actualul moment, nu cred că Italia se află aproape de o poziţie în care poate provoca o altă criză în Europa", a mai spus Owens Thomsen pentru Reuters.

Indicii bursieri de pe Wall Street au înregistrat scăderi severe la deschidere, ieri, în contextul în care investitorii aşteptau date despre evoluţia preţurilor producătorilor pentru o perspectivă asupra inflaţiei.

Astfel, în jurul orei 19:00, indicele Dow Jones Industrial Average raporta o retragere de 1,26%, iar indicele S&P 500, care include cele mai lichide 500 de acţiuni americane, înregistra o depreciere de 1,34%.

Indicele Nasdaq Composite, care include cele mai lichide acţiuni din sectorul tehnologiei, consemna cea mai acută scădere, de 1,43%.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

PARTIDUL NATIONALIST SLOVAC:Retailerii slovaci, obligaţi să sprijine piaţa locală
13 dec. T.A.


Amsterdam a pierdut unul dintre simbolurile turistice
13 dec. T.A.


JUSTIŢIA EUROPEANĂ:Taxa radio-tv obligatorie din Germania este legală
13 dec. I.I.


ÎNAINTEA SUMMITULUI UE: "Discuţii de ultim moment" între Tusk şi May1
13 dec. M.I.


Bursele asiatice au închis în creştere
13 dec. M.I.


UE susţine Ucraina după incidentul armat din Strâmtoarea Kerci
13 dec. M.I.


MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: România beneficiază de sprijinul SUA pentru aderarea la OCDE
13 dec. E.A.


Cherif Chekatt, presupusul autor al atacului de la Strasbourg
13 dec. E.A.


Bursele europene au deschis în creştere
13 dec. M.I.


GIUSEPPE CONTE:Italia a redus ţinta de deficit pe 2019
13 dec. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.