BVB

Aprecieri uşoare la bursă într-o nouă zi cu lichiditatea la cota de avarie

16 oct. 2019 Piaţa de Capital
MIHAI GONGOROI

Rulaj de 19,17 milioane de lei - apreciere de 0,29% pentru BET 

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat evoluţii pozitive în şedinţa de ieri, singurul indice care a încheiat ziua în teritoriul negativ fiind BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii.

Oscilaţiile au fost însă din nou minore, de maximum o treime de procent, iar lichiditatea a continuat să sufere, valoarea tranzacţionată ieri fiind de doar 19,17 milioane de lei, sub jumătate din media zilnică din acest an, ce a coborât şi ea la 40,65 milioane de lei.

Transferurile cu Banca Transilvania (TLV) au dat circa jumătate din rulajul zilei, susţinut de o tranzacţie "deal" cu TLV ce s-a încheiat la preţul unitar de 2,39 lei, pentru suma de 1,19 milioane de lei.

În raportul zilnic al companiei, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Aproape toţi indicii au închis pe plus. BET-BK a închis în scădere cu 0,02%, fiind singurul indice care a încheiat ziua pe minus. Indicele BET a avut cea mai mare creştere, la final de şedinţă afişând un avans de 0,29%. Piaţa a fost caracterizată şi astăzi (n.r. ieri) de apatie, valoarea tranzacţiilor fiind de doar 4 milioane de euro, din care peste 2,1 milioane provin din tranzacţionarea titlurilor din sectorul bancar (TLV şi BRD). Din cele 16 componente ale indicelui BET, doar patru au crescut în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Cea mai bună evoluţie a fost cea înregistrată de titlurile OMV Petrom (SNP), plus 1,08%. Creşteri au mai avut şi: Purcari Wineries (WINE), plus 0,94%, Fondul Proprietatea (FP), plus 0,85% şi Romgaz (SNG), plus 0,41%. La capitolul scăderi, cea mai slabă evoluţie a fost cea a acţiunilor Electrica (EL), minus 0,88%. Deşi numărul companiilor ale căror titluri au scăzut a fost mai mare (7 societăţi au închis pe minus), ponderea mai mare a celor care au urcat a dus indicele BET pe plus".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, care au încheiat ziua la preţul unitar de 2,39 lei, în stagnare, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 7,88 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 14,16 lei, cu 0,28% sub referinţa din şedinţa anterioară, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 2,13 milioane de lei.

Acţiunile FP au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 1,19 lei, în urcare cu 0,85%, în contextul unor tranzacţii de 1,43 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNG, care au cumulat un rulaj de doar 1,22 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 37 de lei/titlu, în condiţiile unui avans de 0,41%.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,28%, în timp ce indicii BET-XT şi BET-FI au avansat cu 0,2% şi 0,16%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +9,09%

2. "Casa de Bucovina - Club de Munte" (BCM): +3,09%

3. "OMV Petrom" (SNP): +1,08%

4. "Biofarm" (BIO): +0,94%

5. "Purcari Wineries" (WINE): +0,94%

--------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Socep" (SOCP): -2,01%

2. "BRK Financial Group" (BRK): -1,69%

3. "Oil Terminal" (OIL): -1,15%

4. "Aerostar" (ARS): -0,96%

5. "Patria Bank" (PBK): -0,94%


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Indicii BVB au deschis în scădere
05 iun. S.B.


ÎNCEPÂND DE ASTĂZIObligaţiunile Norofert se tranzacţionează la BVB
05 iun. A.I.


BVBBET urcă peste nivelul de 9.000 de puncte
05 iun. A.I.


LAURIAN LUNGU, CPAG:"Aducerea deficitului sub 3% va dura minimum doi-trei ani şi va necesita creşteri de taxe"10
05 iun. MIHAI GONGOROI


Directoratul lui Moldovan revocă decizia directoratului anterior, prin care a fost suspendat contractul de mandat al lui Frăţilă1
04 iun. M.G.


Dan Steel Group a intrat în insolvenţă, ieri
04 iun. A.I.


Instanţa respinge cererea de ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea deciziilor AGA, prezidată de Ciurezu6
04 iun. A.I.


LA MIJLOCUL SEDINŢEI:Lichiditate de 4,20 milioane de euro pe BVB
04 iun. G.U.


LA TREI LUNI DE LA LISTAREA COMPANIEI Obligaţiunile Norofert intră la tranzacţionare la BVB, începând de mâine2
04 iun. A.I.


Euro s-a depreciat la 4,8387
04 iun. A.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.