BVB

BET schiţează o corecţie în trend ascendent 1

12 dec. 2019 Piaţa de Capital
ANDREI IACOMI
BET schiţează o corecţie în trend ascendent

Rulaj de 13,3 milioane de euro, peste media zilnică a anului 

Indicele BET, reperul pieţei noas-tre de capital a marcat, în şedinţa de ieri, cea de-a treia scădere la rând, până la 9.810,25 puncte, consfinţind ceea ce până acum este o mişcare corectivă a trendului ascendent clar pe care s-a înscris cel mai important coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), încă din prima parte a anului curent.

Anca Păltineanu, analist de inves-tiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a trasmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, spre deosebire de cea înregistrată în principalele burse europene. Indicele BET a pierdut 0,69% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1% pentru BET-NG şi -0,42% pentru BET-FI. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 13,3 milioane euro, depăşind media zilnică de 9,47 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans din segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Şantierul Naval Orşova (SNO), +6,29%, pe fondul tranzacţionării unui volum similar cu media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), cu +0,42%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Condmag (COMI), cu -8,7%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Alro (ALR), -1,9%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat cu mult peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat un rulaj de 21,77 milioane lei, preţul titlurilor instituţiei de credit încheind şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 0,98%, la preţul unitar de 2,515 lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au angrenat un rulaj de 14,35 milioane de lei, într--o şedinţă în care cotaţia acţiunii producătorului de gaze naturale a coborât cu 1,44%, la 37,65 lei.

Pe locul al treilea al acestui clasament se află titlurile OMV Petrom (SNP), care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 0,438 lei, în scădere cu 0,11%, transferurile cu acţiunile grupului petrolier ridicându-se la 6,18 milioane de lei.

Titlurile FP au încheiat ziua bursieră la preţul de 1,195 lei, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile Fondului ridicându-se la 5,84 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost înregistrat un transfer cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), în sumă de 1,528 milioane lei, la preţul unitar de 15,28 lei, cu 1,55% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele compozit BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la bursa noastră, s-a depreciat cu 0,67%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,75%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un recul de 0,75%.

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +6,29%

2. "Altur" (ALT): +2,86%

3. "Prodplast" (PPL): +1,57%

4. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +1,10%

5. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +1,03%

---------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -8,70%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -3,92%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -2,50%

4. "TMK - Artrom" (ART): -2,33%

5. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -2,29%


Opinia cititorului: 1
1.   Vine criza , domnisorilor!
mesaj trimis de Vali în data de 14.12.2019, 08:25

rog redactorii bursa.ro sa aiba in evidenta faptul ca inca din 12 septembrie 2019 a inceput sa fiarba o criza masiva pe finantarea overnight O/N pe piata bondurilor din SUA si pe evolutia dobanzilor de refinantare pe piata bondurilor.

Aceeasi evolutie de tensionare a dobanzilor pe termen scurt am mai observat-o cand lucram ca bancher in prima jumatate a anului 2007 (inainte de dezvoltarea crizei imobiliare si a produselor derivate asociate in SUA, apoi in intreaga lume).  

Ce inseamna ce se intampla acum?  

Inseamna primele semnale ale unei perioade de tip 2007-2010.  

Economia Romaniei, moneda locala si bursa locala - toate au caracteristici cantitative si calitative care o aseaza intr-o zona marginala, exotica in economia lumii. Si de obicei situatiile problematice (nu zic ''default'' ca nu e frumos sa injur in public) incep sa se manifeste intai la margine si apoi catre centru.  

Si semnalul deja a fost dat incepand cu septembrie 2019 .... si situatia nu s-a calmat, ba chiar s-a incins mai tare ca tensionare a dobanzilor pe termen scurt.  

Problema nu sta in SUA, SUA e doar ''oglinda'', teritoriul de manifestare al unei crize care isi are radacinile in .... Europa. Mai precis in sucombarea increderii interbancare pe teritoriul european intre banci de prima mana.  

Umbla zvonul in targ ca 2-3 actori bancari masivi se pregatesc sa ''go belly up'' ...  

Avand in vedere masiva interconectare a veniturilor Romaniei din exporturi exceptional de riscant indreptate catre UE/zona euro si stabilitatea Romaniei ...va dati seama unde bat.  

Cu toate implicatiile pentru bursa locala si moneda locala.  

NU ma refer la carpe gen Dancila, Orban sau alte panarame de pe plan local.  

Ma refer la o furtuna deja construita si in primii sai pasi de manifestare. Nu are nici o treaba cu ce instrumente micro-falice sunt agitate in nisip pe plan local de politicieni indigeni (sau indigesti) :) .  

Pentru ce urmeaza e nevoie de specialisti si nici macar Citu nu va face fata la ce se pregateste.  

Diferenta e ca el fiind ex-bancher stie perfect si intelege ce se intampla. Dar tace. Are o pozitie ingenua care nu ii permite sa vorbeasca ce intelege.  

Dragii mei, suntem in primii pasi ai unei crize de magnitudinea 2007-2010 (cu manifestare in 2020-2021).  

Riscurile sunt in zona de costuri de imprumut - dobanzi titluri de trezorerie, cu difuzare in dobanzile din piata de creditare corporate si retail.  

Cei ce aveti credite ...va doresc sa aveti economii sa puteti face rambursari anticipate partiale sau totale.  

Urmeaza clipe deosebite ... ma refer la dinamicile pe Robor si IRCC.  

BNR sa stea cu ochii pe dobanzi.  

RISCUL NU E DAT DE EVOLUTIA LEULUI, LASATI-L IN P....A MEA DE LEU SA SE DUCA UNDE O VEDEA CU OCHII !

RISCUL E DAT DE DINAMICA DOBANZILOR! Cu tot ce inseamna ca impact pe piata bancara locala. Si bonduri. SI restul.  

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

BVBLichiditatea urcă la 63 milioane lei, peste media anului trecut
22 ian. ANDREI IACOMI


Nuclearelectrica scapă de sechestrul pus pe 22% din companie
22 ian. ANDREI IACOMI


Alro va contracta un credit de până la 40 milioane dolari
22 ian. ANDREI IACOMI


ANALIŞTII: "Investiţia în SIF-uri sau în acţiuni din portofoliul lor ţine de profilul fiecăruia"
22 ian. ANDREI IACOMI


Frăţilă a obţinut suspendarea deciziei ce l-a scos din Consiliul de Supraveghere al SIF3 3
21 ian. Andrei Iacomi


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 4,82 milioane de euro pe BVB
21 ian. C.B.


Indicii BVB au deschis în creştere
21 ian. C.B.


Spectacol la SIF-uri12
21 ian. Andrei Iacomi


SIF OLTENIA - Calendarul de comunicare financiara pentru anul 2020
21 ian.


BVBPrime Transaction: "Băncile şi fondurile de investiţii au dat 72% din rulaj"
21 ian. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.