CAMPIONATUL MONDIAL DIN RUSIA

Numai treizeci şi două sunt norocoase

17 nov. 2017 Sport
D.N.
Numai treizeci şi două sunt norocoase

Peru este ultima echipă care a obţinut calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia. Tabloul celor 32 de participante la cea mai importantă competiţie fotbalistică a lumii este complet, pe 1 decembrie urmând să aflăm şi care sunt grupele turneului. Ca de fiecare dată există şi surprize plăcute şi mai ales neplăcute, fiecare continent are cel puţin o mare absentă, astfel, în Rusia nu vor ajunge Italia, Olanda, Chile, SUA, Camerun, Ghana, Noua Zeelandă, China.

În conformitate cu ultimul clasament FIFA au fost alcătuite şi urnele valorice pentru tragerea la sorţi care este programată pe 1 decembrie, la Moscova: Urna 1- Rusia (ţara gazdă), Germania (campioana mondială), Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia, Franţa; Urna 2 - Spania, Peru, Elveţia, Anglia, Columbia, Mexic, Uruguay, Croaţia; Urna 3 - Danemarca, Islanda, Costa Rica, Suedia, Tunisia, Egipt, Senegal, Iran; Urna 4 - Serbia, Nigeria, Australia, Japonia, Maroc, Panama, Coreea de Sud, Arabia Saudită. Turneul final al Cupei Mondiale din Rusia se va desfăşura între 14 iunie şi 15 iulie 2018.

Dincolo de satisfacţia strict sportivă, pentru multe dintre federaţii, calificarea este şi o afacere din punct de vedere financiar. FIFA a anunţat că bonusurile financiare au crescut cu 22% în raport cu ultimul turneu final, Brazilia 2014, 500.000.000 de dolari sunt destinaţi federaţiilor, iar 200.000.000 de dolari merg către asigurările jucătorilor şi cluburile la care aceştia sunt legitimaţi. Astfel, o echipă care trece de grupe va primi de la FIFA 12.000.000 de dolari, 18.000.000 încasează fiecare formaţie care ajunge până în sferturi, 25.000.000 echipa clasată pe locul 4, 30.000.000 câştigătoarea finalei mici, 40.000.000 finalista şi 50.000.000 campioana mondială.

Rusia a obţinut în 2010 organizarea Campionatului Mondial de fotbal, care se va desfăşura în unsprezece oraşe din partea occidentală a ţării. Bugetul iniţial alocat de către Moscova pentru această competiţie a fost de 14,5 miliarde de dolari, dar preşedintele rus a fost de acord ca totalul costurilor să poată ajunge la 30 de miliarde de dolari.

Atribuirea turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar) a stârnit un imens scandal. Numeroasele acuzaţii de corupţie lansate împotriva fostei conduceri a forului mondial, care ar fi primit foloase materiale nejustificate pentru a influenţa respectivele decizii, au dus la demararea unei anchete. Michael Garcia, fost procuror federal american a redactat un raport detaliat privind condiţiile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, care conţine numeroase elemente explozive, inclusiv mărturii legate de modul în care s-a făcut trafic de voturi contra-cost ale unor şefi de federaţie din Africa. Raportul lui Garcia, a fost prezentat în septembrie 2014 Comisiei de Etică a FIFA. Cu toate acestea FIFA a considerat că atribuirea organizării competiţiei acestor ţări nu poate fi contestată, în ciuda unor elemente discutabile. Deranjat de această decizie, Garcia a demisionat din funcţia de preşedinte al camerei de anchetă din cadrul Comisiei de Etică a FIFA. Ulterior, mai mulţi politicieni din SUA, în frunte cu fostul candidat la preşedinţie John McCain, i-au cerut lui Joseph Blatter (preşedintele de la vremea respectivă al FIFA) să retragă dreptul Rusiei să organizeze Campionatul Mondial din 2018. Preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a sfiit să acuze, în repetate rânduri, SUA de imixtiuni în activitatea unei organizaţii sportive, mai ales după demararea unei ample anchete care s-a lăsat cu mai multe reţineri în rândul unor înalţi oficiali FIFA, acuzaţi de acte de corupţie şi care a dus şi la schimbarea conducerilor FIFA şi UEFA.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

Simona Halep a pierdut locul I WTA
23 ian. V.D.


ATLETISMRusia rămâne suspendată, sportivii pot concura sub drapel neutru
23 ian.


CELEBRU ŞI CU MULTE PROBLEMERonaldo, condamnat la 23 de luni de închisoare pentru evaziune fiscală
23 ian. O.D.


Etape ale Cupei Mondiale de sărituri cu schiurile vor avea loc la Râşnov
22 ian.


CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNEAustralian Open - puţine surprize, multe controverse
18 ian. Eugen Ionescu


Tenisul stă tot mai bine în ceea ce priveşte ...arestările
17 ian. Octavian Dan


CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNEPremii de 63 milioane dolari australieni la Australian Open 2019
15 ian. Eugen Ionescu


Sport mânjit: arestări pentru "blaturi" în tenis
11 ian.


Mică avere, investită în bilete la Cupa Mondială
10 ian.


EURO 2020Nu pierdem organizarea, cel mult...onoarea
10 ian. Dan Nicolaie

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.