Când poate banca să refuze restructurarea creditului?

02 nov. 2012 Consultanţă juridică
Av.COLTUC MARIUS / Fondator Casa de Avocatura Coltuc

De cele mai multe ori, când se solicita modificarea şi negocierea contractului, banca refuză, de aici reieşind faptul că nu se doreşte respectarea principiului egalităţii părţilor care caracterizează raporturile juridice comerciale.

În practică, banca vine cu modificări care sunt în funcţie de interesele sale, fără a lua în considerare interesele clienţilor. Contractele trebuie să fie negociate şi modificate în funcţie de interesele ambelor părţi, chiar dacă vorbim de contracte nenegociate, la care doar se adera de către clienţi.

Dacă avem în vedere cazurile în care banca poate refuza modificarea clauzelor contractuale, acestea sunt cele în care, având în vedere clauzele contractuale legale, s-ar aduce modificări majore care ar încălca legea.

Legea trebuie respectată şi faţă de bancă, în cazul în care, de exemplu, o persoană nu ar aduce garanţiile necesare pentru garantarea creditului.

Există posibilitatea pentru banca să nu accepte o reeşalonare, în cazul în care situaţia debitorului este într-o stare evidenţă de insolventa, respective dacă acesta nu da garantiie necesare ori îşi micşorează garanţiile date către bancă.

Având în vedere poziţia de egalitate existenţa între bancă şi client trebuie să avem în vedere faptul că trebuiesc îndeplinite minime condiţii atât de către bancă, cât şi de către client.

Din cele expuse, rezultă faptul că banca poate să refuze modificarea contractului dacă nu sunt aduse motivaţii serioase şi legale. O modificare a contractului poate să fie negată de către banca în cazul în care nu există un temei legal, cum era până acum posibilitatea de a invoca teoria impreviziunii, însă, ca urmare a intrării în vigoare a Noului Cod Civil, vom putea solicita modificarea contractului ca urmare a modificării situaţiei juridice existente la momentul încheierii contractului, de aşa natură încât sunt prejudiciate în mod grav interesele uneia dintre părţi sau chiar a ambelor.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Consultanţă juridică

LEGISLAŢIEPrincipalii paşi pentru înfiinţarea unui ONG
23 ian. MIHAELA ISPAS-PETRESCU, SENIOR ASSOCIATE PELIFILIP ŞI CODRINA SIMIONESCU, ASSOCIATE PELIFILIP


LEGISLAŢIEImpactul GDPR în serviciile de sănătate
19 dec. 2018 Vlad Irimia, Senior Associate Voicu&Filipescu


GHEORGHE PIPEREA:"Scopul Legii Dării în plată - pervertit de nenumărate excepţii de neconstituţionalitate"
20 nov. 2018 Emilia Olescu


CONSULTANŢĂ"Achiziţia unui business aduce riscul neprevăzutului, dar şi farmecul începuturilor de drum"1
31 oct. 2018


LEGISLAŢIETrecerea sectorului de gaze de la un regim reglementat la concurenţă nu este un proces facil1
24 oct. 2018


PELIFILIP, DESPRE NOILE MODIFICĂRI PE LEGEA INSOLVENŢEI:Neonorarea cererilor de plată a creanţelor curente, posibil să ducă debitoarea în faliment2
11 oct. 2018 RĂZVAN IONESCU, senior associate PeliFilip şi LOREDANA CRISTEA, associate PeliFilip


Contractul de credit, un renumit contract nenumit3
04 oct. 2018 Gheorghe Piperea


LEGISLAŢIEO reglementare problematică: Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
31 aug. 2018 CAMELIA IANŢUC, ASSOCIATE PELIFILIP


UPDATE / CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI", EDIŢIA A II-AAlin Antochi, Ministerul Justiţiei: "Avem reacţii pozitive din aplicarea Codului Insolvenţei"2
31 mar. 2015


Este oare legislaţia penală incidentă în procedura insolvenţei?
11 feb. 2015 Av. Nicoleta Grigorescu, Casa de Avocatură Deleanu&Grigorescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.