Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, de Bogdan Bucur

15 dec. 2017 Cultură
Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri, de Bogdan Bucur

Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este o lucrare istorică, destinată specialiştilor, dar şi cititorilor obişnuiţi, pentru că reuneşte documente, imagini, facsimile inedite, la care altfel aceştia nu ar avea acces.

Autorul ne ghidează atent printr-o istorie nu întotdeauna fericită. Acesta evită, de exemplu, clişeele privind războiul: în loc să insereze fotografii care prezintă ororile acestuia, profesorul Bucur alege documente ale vremii (Manifestul comandantului Armatei Aliate Dunării, redactat de generalul Berthelot pe 10 noiembrie 1918 şi aruncat deasupra Bucureştiului de piloţii aviaţiei franceze, sau postere apărute în presa străină a vremii, imagini ale Căii Victoriei sub ocupaţia militară a Puterilor Centrale. Palatul Mitropoliei Bucovinei, în care s-a votat unirea Bucovinei cu România, sfinţirea primului drapel tricolor, la Viena, delegaţia românilor din comuna Galtiu, înainte de plecarea spre Alba Iulia, Regele Ferdinand stând de vorbă cu populaţia locală din Câmpia Turzii, în 1919, intrarea triumfală a familiei regale în Bucureşti, la 1 decembrie 1918 - sunt doar câteva dintre sutele de imagini şi documente care ilustrează perioada istorică descrisă şi care ne însoţesc în acestă impresionantă călătorie în timp.

Lucrarea a apărut cu câteva zile înainte de deschiderea anului Centenarului Marii Uniri, iar mesajul ei este acela de a ne cunoaşte mai bine istoria. După cum spune autorul său, "realizarea României Mari a fost un proiect politic de succes". Însă cartea nu relatează, la modul idilic, doar reuşitele istorice, aceasta redă şi divergenţele dintre diferiţi lideri în ce priveşte implicarea României în Primul Război Mondial, de exemplu, sau Unirea Basarabiei cu România.

Istoricul Bogdan Bucur spune, în Nota asupra ediţiei: "Mi-am propus să am o abordare realistă şi corectă din punct de vedere ştiinţific. (...) Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri îşi propune să ofere cititorului pasionat de istoria naţională posibilitatea de a parcurge, prin intermediul documentelor inedite şi al ilustraţiilor rare, întregul proces al construcţiei României Mari, începând cu participarea la Marele Război (1916 1919), continuând cu procedurile politico administrative de unificare a Basarabiei (27 martie 1918), Bucovinei (28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Sătmarului, Maramureşului (1 decembrie 1918) şi a insulei Ada Kaleh (1918 1919) cu România, şi culminând cu încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria la Alba Iulia (15 octombrie 1922). Un capitol distinct al lucrării ne poartă cu gândul prin fermecătoarea Românie Mare (1918 1940), un accent deosebit căzând asupra momentelor festive, din perioada interbelică, de celebrare a Marii Uniri. Chiar dacă preocuparea fundamentală a editorului a fost respectarea riguroasă a adevărului istoric - inclusiv atunci când acesta poată să fie dureros sau chiar ruşinos -, Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri este închinată memoriei acelora care, în marile clipe istorice, au luptat pentru înfăptuirea "visului milenar al tuturor românilor": întregirea României. Şi chiar dacă visul unirii tuturor românilor într-un singur stat naţional unitar nu a fost nicidecum unul milenar (ideea a prins contur de abia către jumătatea secolului al XIX-lea) şi nici nu a ţinut prea mult (România Mare se prăbuşeşte teritorial în 1940, după numai 22 de ani de la Marea Unire), imaginea anului 1918 rămâne, indiscutabil, momentul astral din întreaga istorie a românilor".

Cartea poate fi comandata pe https://www.raobooks.com/product/cartea-de-aur-a-centenarului-a-marii-uniri/


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Schismă religioasă cu iz geopolitic!2
18 oct. Octavian Dan


"Fărâmiţarea ortodoxiei continuă"2
18 oct.


"Bani de liceu", 31 milioane euro din fonduri europene
17 oct. O.D.


Ironia sorţii: un manual de Geografie, premiat la un târg internaţional
15 oct. O.D.


LUPTA CU ABANDONUL ŞCOLARRechizite şi ghiozdane de 17.000.000 de lei pentru 360.000 de elevi1
15 oct. OCTAVIAN DAN


Deschideri noi, discursuri vechi
02 oct. O.D.


Săptămâna Nobel: cele mai râvnite premii se acordă la Stockholm
02 oct. O.D.


OAR Bucureşti aniversează Ziua Mondială a Arhitecturii
01 oct. F.S.


MINISTRUL NATALIA INTOTERO LANSEAZĂ OFICIAL: Platforma online a Muzeului Românilor de Pretutindeni
01 oct. T.C.


Tichie de mărgăritar: wireless de 210 milioane de lei în şcoli
01 oct. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.