Casa Albă susţine că Donald Trump a discutat luni cu comandantul libian Haftar

19 apr. 21:26 Internaţional
M.I.
Donald Trump
Donald Trump

Casa Albă a informat astăzi că preşedintele american Donald Trump a discutat telefonic cu comandantul libian Khalifa Haftar despre "eforturile antiterorism în desfăşurare" ale liderului care a demarat un asalt asupra capitalei Tripoli în opoziţie faţă de guvernul recunoscut internaţional, scrie Reuters, citat de News.ro.

Conform unui comunicat al Casei Albe, Trump "a recunoscut rolul semnificativ al lui Haftar în lupta cu terorismul şi în securizarea surselor de petrol ale Libiei şi cei doi au discutat despre tranziţia Libiei către un sistem politic stabil şi democratic".

Nu este clar de ce Casa Albă a aşteptat câteva zile pentru a face acest anunţ.

Joi, atât Statele Unite cât şi Rusia au informat că nu pot susţine rezoluţia ONU care cere oprirea ostilităţilor în Libia pentru moment.

Şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA) Fayez al-Sarraj, recunoscut de către comunitatea internaţională, l-a acuzat miercuri pe rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, de "crime de război" în urma unor tiruri de rachetă, marţi seara, asupra Tripoli, solate cu cel puţin trei morţi, scrie News.ro.

Fayez al-Sarraj a apreciat că este "responsabilitatea juridică şi umanitară a Consiliului de Securitate al ONU şi comunităţii internaţionale să-l tragă răspundere pe acest criminal de faptele sale".

Peste 147 de persoane au fost ucise, iar alte 614 au fost rănite de la lansarea ofensivei mareşalului Haftar la 4 aprilie în capitala libiană Tripoli, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat, pe Twitter, că peste 18.000 de persoane au fost deplasate din cauza luptelor, dintre care aproximativ 6.000 au primit ajutoare.

Confruntări armate violente au loc de la 4 aprilie la periferia de sud a Tripoli între forţele GNA, recunoscut de comunitatea internaţională, şi ANL autoproclamată a mareşalului haftar, cel mai puternic om din estul ţării, care vrea să cucerească tripoli, sediul GNA.

OMS a îndemnat luni "toate părţile să dea dovadă de reţinere" şi să evite să atace spitale, ambulanţe şi personal în domeniul sănătăţii, conform News.ro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Rusia condamnată de CEDO
17 iul. D.V.


Trump dă asigurări că nu vrea o "schimbare de regim" în Iran
17 iul. D.D.


Bursa din Tel Aviv lansează propria ofertă publică iniţială
17 iul. Alina Vasiescu


Assange nu va fi extrădat într-o ţară în care poate fi condamnat la moarte
17 iul.


Salariile din Marea Britanie, în cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 11 ani
17 iul.


DIN CAUZA COSTURILOR MARIIkea îşi închide singura fabrică din SUA
17 iul.


Ferrovie dello Stato şi-a ales partenerul pentru salvarea Alitalia
17 iul. ALINA VASIESCU


BURSELE DIN LUMEPieţele europene, atente la rezultatele companiilor
17 iul. A.V.


Autorităţile americane cer renunţarea urgentă la Libor
17 iul. Alina Vasiescu


Barclays: "O eventuală fuziune Carrefour - Casino arată promiţător"
17 iul.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.