Casa Albă susţine că Donald Trump a discutat luni cu comandantul libian Haftar

19 apr. 2019 Internaţional
M.I.
Donald Trump
Donald Trump

Casa Albă a informat astăzi că preşedintele american Donald Trump a discutat telefonic cu comandantul libian Khalifa Haftar despre "eforturile antiterorism în desfăşurare" ale liderului care a demarat un asalt asupra capitalei Tripoli în opoziţie faţă de guvernul recunoscut internaţional, scrie Reuters, citat de News.ro.

Conform unui comunicat al Casei Albe, Trump "a recunoscut rolul semnificativ al lui Haftar în lupta cu terorismul şi în securizarea surselor de petrol ale Libiei şi cei doi au discutat despre tranziţia Libiei către un sistem politic stabil şi democratic".

Nu este clar de ce Casa Albă a aşteptat câteva zile pentru a face acest anunţ.

Joi, atât Statele Unite cât şi Rusia au informat că nu pot susţine rezoluţia ONU care cere oprirea ostilităţilor în Libia pentru moment.

Şeful Guvernului libian de uniune naţională (GNA) Fayez al-Sarraj, recunoscut de către comunitatea internaţională, l-a acuzat miercuri pe rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, de "crime de război" în urma unor tiruri de rachetă, marţi seara, asupra Tripoli, solate cu cel puţin trei morţi, scrie News.ro.

Fayez al-Sarraj a apreciat că este "responsabilitatea juridică şi umanitară a Consiliului de Securitate al ONU şi comunităţii internaţionale să-l tragă răspundere pe acest criminal de faptele sale".

Peste 147 de persoane au fost ucise, iar alte 614 au fost rănite de la lansarea ofensivei mareşalului Haftar la 4 aprilie în capitala libiană Tripoli, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Biroul ONU de Coordonare a Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunţat, pe Twitter, că peste 18.000 de persoane au fost deplasate din cauza luptelor, dintre care aproximativ 6.000 au primit ajutoare.

Confruntări armate violente au loc de la 4 aprilie la periferia de sud a Tripoli între forţele GNA, recunoscut de comunitatea internaţională, şi ANL autoproclamată a mareşalului haftar, cel mai puternic om din estul ţării, care vrea să cucerească tripoli, sediul GNA.

OMS a îndemnat luni "toate părţile să dea dovadă de reţinere" şi să evite să atace spitale, ambulanţe şi personal în domeniul sănătăţii, conform News.ro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Beijingul cere întreprinderilor publice chineze să nu mai importe soia şi porc din SUA
02 iun. S.B.


Bursele europene au deschis în creştere
02 iun. S.B.


Donald Trump a discutat telefonic cu Vladimir Putin despre noul format al G72
02 iun. G.U.


Guvernul Greciei va plăti cazarea pentru turiştii străini depistaţi pozitiv cu coronavirus în timpul vacanţelor
02 iun. G.U.


Bulgaria intenţionează să finalizeze conducta Balkan Stream până la finalul anului2
02 iun. S.B.


Justin Trudeau exclude o eventuală participare a Rusiei la reuniunea G7
02 iun. S.B.


Alegerile prezidenţiale din Polonia ar putea avea loc în iunie
02 iun. S.B.


OMS şi mai mulţi experţi susţin că nu există dovezi că noul coronavirus îşi pierde din putere3
02 iun. S.B.


Protestele Black Lives Matter s-au extins şi în Franţa1
02 iun. S.B.


SUA a încheiat un contract cu Emergent BioSolutions pentru producerea unui vaccin împotriva COVID-19
02 iun. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.