CAZUL UNGARIEI DĂ BĂTĂI DE CAP OFICIALILOR DE LA BUCUREŞTI

Ministerul de Externe, îngrijorat de posibila activare a articolului 7

14 sep. 2018 Politică
George Marinescu

Victor Negrescu, Ministrul pentru Afaceri Europene: "Vom oferi clarificări şi vom purta dialog, astfel încât să se evite activarea articolului  

7 pentru România, care nu trebuie să se afle într-o asemenea situaţie"

Activarea articolului 7 de către Parlamentul Uniunii Europene faţă de Ungaria pune în alertă oficialii din Ministerul Afacerilor Externe din ţara noastră. Responsabilii diplomatici, precum şi persoanele care se ocupă de imaginea României pe plan extern cred că ţara noastră nu va ajunge în situaţia Ungariei şi că parlamentarii români vor da curs recomandărilor instituţiilor europene cu privire la legile justiţiei şi la legislaţia penală.

Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat pentru Ziare.com, că deocamdată ţara noastră nu se află în situaţia Ungariei, dar nu exclude nicio posibilitate cu privire la o evenutală solicitare de activare a art.7: "În politică, nu trebuie să spui niciodată nu. Contextul se poate schimba, intensitatea dezbaterii în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European este foarte mare şi în acest context nu putem şti care vor fi diferitele abordări. Dreapta politică, fiind afectată de faptul că activarea articolului vizează state cu guverne ultraconservatoare sau din Partidul Popularilor Europeni, caută să identifice şi o guvernare de stânga, pentru a spune că e o problemă de ansamblu. Sper să nu ajungem la o asemenea situaţie".

În legătură cu statul de drept şi cu modificarea legilor justiţiei, Victor Negrescu a spus că ministerul din care face parte nu are nicio atribuţie legislativă şi că este de datoria Parlamentului să pună legislaţia internă în acord cu solicitările Comisiei de la Veneţia: "Guvernul nu putea sesiza Comisia de la Veneţia în privinţa unor legi iniţiate de Parlament. Din ce am înţeles, reprezentanţii Parlamentului intenţionează să preia din recomandările Comisiei de la Veneţia, dar se aşteaptă raportul final din luna octombrie şi am speranţa că o parte dintre aspectele evocate de raport vor fi clarificate şi ajustate conform recomandărilor".

În legătură cu aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, Ministrul Afacerilor Europene susţine că acest proces nu trebuie legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi că România nu trebuie decuplată de Bulgaria, stat în care nu există o structură specializată pe lupta anticorupţie, de tipul DNA.

Victor Negrescu a menţionat pentru Ziare.com: "Eu cred că frontierele noastre sunt sigure. Poliţia de Frontieră şi-a sporit capacitatea. Şi alte state au probleme cu statul de drept, dar sunt în spaţiul Schengen şi asigură protecţia frontierelor".

Ministrul a afirmat că ultimele evaluări pe MCV au arătat că sunt îndeplinite sau aproape îndeplinite cinci recomandări din 12, iar în perioada următoare speră ca ţara noastră să îndeplinească şi celelate criterii stabilite la ultimul raport.

Victor Negrescu a concluzionat: "Poate nu au fost preluate toate recomandările, poate nu s-a spus «da» la tot, dar am fost acolo pentru a purta dialogul la cel mai înalt nivel. Vom oferi clarificări şi vom purta dialog, astfel încât să se evite activarea articolului 7 pentru România, care nu trebuie să se afle într-o asemenea situaţie".

Viorica Dăncilă, invitată în PE

Europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine că Parlamentul European (PE) va dezbate în următoarea sesiune situaţia din România, iar în cea de a doua sesiune plenară din octombrie va adopta o rezoluţie pe această temă. La prima sesiune va fi invitată şi Viorica Dăncilă. Premierul va trebui să dea explicaţii cu privire la violenţele înregistrate la intervenţia jandarmilor în 10 august în Piaţa Victoriei şi referitor la modificarea legislaţiei penale şi a legilor justiţiei.

Mureşan a postat, ieri, pe pagina personală de Facebook următorul mesaj: "Avem noutăţi despre dezbaterea privind situaţia din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie). Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie)".

Referitor la această dezbatere, Victor Negrescu, Ministrul pentru Afaceri Europene, a afirmat că în momentul în care va fi primită invitaţia oficială din partea Parlamentului European, va fi conturată şi poziţia pe care ţara noastră o va prezenta la Strasbourg, precum şi modul de abordare a tuturor temelor care vor fi aduse în discuţie de parlamentarii europeni.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

CORINA CREŢU:Suntem la o absorbţie a fondurilor europene de 19 - 21%, cu tot cu agricultură 28%
20 apr. I.M.


VICTOR PONTA:Vom fi cea mai profesionistă opoziţie la guvernul USR-PNL-UDMR
20 apr. M.I.


ORBAN, DESPRE SESIZAREA PRIVIND COMPLETURILE SPECIALIZATE PE CORUPŢIE:"CCR nu poate acţiona în interesul unui singur om, Liviu Dragnea"
20 apr. M.I.


LIVIU DRAGNEA:"Vreau să o felicit pe doamna prim-ministru pentru modul cum rezistă la atacuri"1
19 apr. I.M.


IOAN CĂTĂLIN NECHIFOR (PRO ROMÂNIA):"Miza aducerii aurului în ţară o reprezintă milioanele pe care le va câştiga firma de transport"
19 apr. I.M.


LIVIU DRAGNEA:"A ieşit la pensie Lazăr, un anticomunist convins"
19 apr. I.M.


Iohannis a sesizat CCR cu privire la legea referitoare la retragerea titlului de doctor1
19 apr. M.I.


GABRIEL OPREA (UNPR):"Există un naţionalism fără precedent în Europa"1
19 apr. M.I.


DRAGNEA: "Dacă vom merge cu Guvernul în Parlament pentru restructurare, avem majoritate"
19 apr. I.M.


DĂNCILĂ: "Cred că am fost cel mai atacat prim-ministru de după 1989"2
19 apr. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.