CCR dă undă verde dublării alocaţiilor 1

25 sep. Politică
I.Ghe.
CCR dă undă verde dublării alocaţiilor

*În urma deciziei, Guvernul ar trebui să plătească de la 1 august alocaţii duble pentru copii *Conform Executivului, impactul pentru anul în curs de 2,3 miliarde lei nu poate fi acoperit din actualul buget de stat

Guvernul trebuie să pună în aplicare dispoziţiile legii privind dublarea alocaţiilor copiilor şi să majoreze aceste venituri în consecinţă, cu cuantumul prevăzut de actul normativ, a decis, ieri, Curtea Constituţională, care a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea întocmită de Executiv în legătură cu respingerea ordonanţei de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii.

Imediat după anunţul făcut de CCR, premierul Ludovic Orban a declarat: "Dublarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă a deficitului, cu 0,6% din PIB. Cu siguranţă mai există alte căi de atac. Am mai trăit acest episod, PNL va dubla alocaţiile, dar aşa cum am hotărât, în cinci trepte, până la 1 iulie 2022. Deocamdată e numai un anunţ al CCR, aşteptăm motivarea, în funcţie de motivare vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru din vedere, creşterea alocaţiilor este o prioritate pentru PNL, dar această creştere a alocaţiilor trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziţia bugetului, astfel încât să nu fie o creştere mincinoasă care să nu poată să fie suportată ulterior".

La rândul lor, social-democraţii i-au transmis premierului Ludovic Orban că banii din buget pe care i-a transferat "în puşculiţa electorală a PNL pentru a cumpăra primari la bucată", erau suficienţi pentru dublarea alocaţiilor pentru copii.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD a spus că sunt bani în bugetul de stat pentru dublarea alocaţiilor copiilor, aşa cum a decis Curtea Constituţională. Întrebat, ieri, la Iaşi, despre opiniile unor analişti economici, potrivit cărora o dublare a alocaţiilor copiilor ar destabiliza echilibrul economiei, Marcel Ciolacu a declarat: "Aveţi o socoteală care e impactul bugetar? Există bani în acest buget, aşa cum au anunţat Orban şi Cîţu, când au zis că au prevăzut bani în bugetul de stat pentru dubarea alocaţiilor şi creşterea pensiilor cu 40%".

La începutul lunii septembrie, Guvernul a sesizat CCR asupra Legii privind respingerea OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Guvernul a motivat că nu a fost întrunit cvorumul legal al şedinţelor Senatului şi Camerei Deputaţilor în care a fost adoptată respingerea ordonanţei de urgenţă. Pe 19 august, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru respingerea ordonanţei emisă de Guvern. Prin decizia Parlamentului, rămâne în vigoare legea care prevede dublarea alocaţiilor de la 1 septembrie, de la 150 la 300 de lei. respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi.

În sesizarea de neconstituţionalitate, Guvernul a mai arătat că a emis respectiva ordonanţă de urgenţă deoarece dublarea alocaţiilor pentru copii de la începutul lunii august nu avea sustenabilitatea financiară în bugetul de stat, din cauza apariţiei unor cheltuieli neprevăzute în contextul pandemiei de Covid-19.

Conform Executivului, impactul bugetar al dublării alocaţiilor copiilor începând cu 1 august se ridică la aproximativ 2,3 miliarde lei, sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat deoarece resursele financiare sunt insuficiente.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de Tanase în data de 27.09.2020, 21:47

Ar cam trebui sa fie mărite și alocările

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

LUDOVIC ORBAN:"Obiectivul nostru este să creştem capacitatea de testare la peste 50.000"2
23 oct. A.B.


PSD:" De ce ascunde PNL bugetul pe anul 2021?"3
23 oct. A.B.


VIOLETA ALEXANDRU CĂTRE NOUL PREFECT AL CAPITALEI:''Bucureştiul are nevoie de ordine şi dumneavostră o puteţi asigura''1
23 oct. G.U.


NICOLAE BĂNICIOIU:''Nu înţeleg de ce nu am fost audiat până acum''
23 oct. G.U.


Preşedintele interimar al PNL Timiş a semnat protocolul de colaborare locală cu USR- PLUS
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:''Vom face complementar un PNDL 3, după ce se termină sau se apropie de final lucrările la PNDL 1 şi 2''
23 oct. G.U.


CÎŢU:"În primele zile ale noului Parlament voi cere comisie de ancheta pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019"6
23 oct. J.P.


MARCEL CIOLACU:''Este nevoie rapid de un pact pentru sănătate pe care toate partidele să îl asume ferm''3
23 oct. G.U.


Ludovic Orban îl va întâlni pe omologul lui francez la Paris1
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:"Există circa 1.000 de proiecte nefinalizate pe PNDL 1, administrat aproape integral de guvernele PSD"
23 oct. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.