Gala BURSA 2018

CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

09 nov. 11:22 Internaţional
F.B.
CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

Comisia Europeană a decis ieri respingerea cererii de derogare în vederea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de România. Instituţia îşi manifestă astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporţionalităţii şi compatibilităţii cu Tratatul de Aderare, considerând acest mecanism drept contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cât şi libertăţii furnizării de servicii, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre de YE România.

Mai mult decât atât, comisia a decis să transmită o scrisoare de notificare formală României cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA, făcând primul pas înspre declanşarea procedurii de infringement - acţiune legală împotriva statelor care nu se conformează notificărilor CE. Procedura infrigement va trece în următoarea etapă în cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni.

Mecanismul de plată defalcată a TVA a fost introdus în România ca opţional începând cu 1 octombrie 2017 fiind de la 1 ianuarie 2018 impus ca obligatoriu pentru plătitorii de TVA cu sume restante în acest segment - aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele nu mai pot fi folosite de către contribuabil decât cu acordul ANAF, care se asigură astfel că îşi pot plăti taxele.

Încă de la momentul implementării, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore - tocmai prin deschiderea acestui cont separat - pentru persoanele impozabile care îşi desfăşoară activitatea în România, fapt susţinut şi de Comisia Europeană prin decizia luată şi argumentele în sprijinul luării acestei decizii.

Potrivit Comisiei Europene, măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Brexit: Londra şi UE încă nu au ajuns la un acord
13 nov. V.D.


Achiziţia Irish Stock Exchange susţine profitul Euronext
13 nov. A.V.


Gazprom: "Elveţia ne blochează plăţile de la Nord Stream"
13 nov. R.R.


Sancţiunile internaţionale, noile riscuri pentru băncile din Europa de Est
13 nov.


NEGOCIATORUL-ŞEF AL UE:"Încă nu am ajuns la un acord de Brexit cu Londra"
13 nov.


BURSELE DIN LUMESectorul tehnologic aduce declin pe pieţele din Europa
13 nov. A.V.


Bursele europene au închis în coborâre
12 nov. E.P.


Iranul a îndeplinit condiţiile tratatului nuclear cu SUA
12 nov. P.E.


JEAN-CLAUDE JUNCKER:UE evită escaladarea tensiunilor comerciale cu SUA
12 nov. E.M.


Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv
12 nov. E.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.