CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

09 nov. 2018 Internaţional
F.B.
CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

Comisia Europeană a decis ieri respingerea cererii de derogare în vederea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de România. Instituţia îşi manifestă astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporţionalităţii şi compatibilităţii cu Tratatul de Aderare, considerând acest mecanism drept contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cât şi libertăţii furnizării de servicii, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre de YE România.

Mai mult decât atât, comisia a decis să transmită o scrisoare de notificare formală României cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA, făcând primul pas înspre declanşarea procedurii de infringement - acţiune legală împotriva statelor care nu se conformează notificărilor CE. Procedura infrigement va trece în următoarea etapă în cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni.

Mecanismul de plată defalcată a TVA a fost introdus în România ca opţional începând cu 1 octombrie 2017 fiind de la 1 ianuarie 2018 impus ca obligatoriu pentru plătitorii de TVA cu sume restante în acest segment - aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele nu mai pot fi folosite de către contribuabil decât cu acordul ANAF, care se asigură astfel că îşi pot plăti taxele.

Încă de la momentul implementării, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore - tocmai prin deschiderea acestui cont separat - pentru persoanele impozabile care îşi desfăşoară activitatea în România, fapt susţinut şi de Comisia Europeană prin decizia luată şi argumentele în sprijinul luării acestei decizii.

Potrivit Comisiei Europene, măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

JENS STOLTENBERG:Contribuţiile României la NATO fac Alianţa mai puternică
23 ian. P.E.


TRATATUL INF:Rusia prezintă public controversata sa rachetă
23 ian. I.M.


VIORICA DĂNCILĂ:România rămâne un aliat de încredere al NATO
23 ian. E.M.


OECD:Franţa rămâne campioană mondială la cheltuielile sociale publice
23 ian. I.M.


RUSIA:Atacurile Israelului asupra Siriei trebuie să înceteze
23 ian. E.A.


Wall Street a deschis în creştere
23 ian. E.A.


ÎN PREMIERĂ ÎN 2022:NASA va încerca să devieze un asteroid de pe orbita sa
23 ian. P.E.


MARIUS BUDĂI:Egalitatea de şanse reprezintă o valoare comună a democraţiei
23 ian. M.I.


THERESA MAY:"Amânarea Brexitului nu va rezolva situaţia"
23 ian. E.A.


Ţara noastră, prezentă la Târgul Internaţional de Turism
23 ian. T.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.