CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

09 nov. 2018 Internaţional
F.B.
CE ne respinge cererea de derogare pentru plata defalcată a TVA

Comisia Europeană a decis ieri respingerea cererii de derogare în vederea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de România. Instituţia îşi manifestă astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporţionalităţii şi compatibilităţii cu Tratatul de Aderare, considerând acest mecanism drept contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cât şi libertăţii furnizării de servicii, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre de YE România.

Mai mult decât atât, comisia a decis să transmită o scrisoare de notificare formală României cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA, făcând primul pas înspre declanşarea procedurii de infringement - acţiune legală împotriva statelor care nu se conformează notificărilor CE. Procedura infrigement va trece în următoarea etapă în cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni.

Mecanismul de plată defalcată a TVA a fost introdus în România ca opţional începând cu 1 octombrie 2017 fiind de la 1 ianuarie 2018 impus ca obligatoriu pentru plătitorii de TVA cu sume restante în acest segment - aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele nu mai pot fi folosite de către contribuabil decât cu acordul ANAF, care se asigură astfel că îşi pot plăti taxele.

Încă de la momentul implementării, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore - tocmai prin deschiderea acestui cont separat - pentru persoanele impozabile care îşi desfăşoară activitatea în România, fapt susţinut şi de Comisia Europeană prin decizia luată şi argumentele în sprijinul luării acestei decizii.

Potrivit Comisiei Europene, măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Donald Trump a condamnat "atacurile teroriste oribile" din Sri Lanka
21 apr. I.M.


Germania vrea să stimuleze vânzările de maşini electrice prin extinderea subvenţiilor
21 apr. I.M.


IOHANNIS, DUPĂ ATACURILE DIN SRI LANKA:Trebuie să susţinem libertatea religiei şi a credinţei
21 apr. I.M.


ATENTATELE DIN SRI LANKA:Guvernul a blocat reţelele de socializare pentru a împiedica difuzarea de informaţii false
21 apr. M.I.


UCRAINA:Actorul Volodimir Zelenski, marele favorit în turul doi al alegerilor prezidenţiale
21 apr. M.I.


CIA acuză Huawei că este finanţată de securitatea statului chinez2
21 apr. M.I.


Juncker avertizează cu privire la "tentative" de manipulare înaintea alegerilor europene
20 apr. T.T.


MAREA BRITANIE: Doi tineri arestaţi în legătură cu uciderea ziaristei Lyra McKee
20 apr. T.V.


PENTRU PRELUNGIREA MANDATULUI LUI AL-SISSI:Votul la referendumul din Egipt a început
20 apr. T.I.


Mitsuhiro Iwamoto, primul navigator nevăzător care a traversat Oceanul Pacific
20 apr. T.S.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.