Cehia investeşte în infrastuctura de transport

12 mar. 21:37 Internaţional
M.D

Cehia este înaintea multor altor state din Uniunea Europeană la mai mulţi indicatori însă nu şi la viteza de transport, în condiţiile în care nu are încă o autostradă care să facă legătură cu ţara vecină Austria, autobuzele au o viteză mai rapidă de deplasare decât trenurile, iar călătoria cu trenul de la Berlin până la Viena via Praga durează cu o oră mai mult decât o rută care este cu 25% mai lungă dar evită traversarea prin Cehia, informează Bloomberg.

Ministrul ceh al Transporturilor, Dan Tok, a declarat că în 2019, noul Guvern de la Praga, intenţionează să majoreze cheltuielile pentru infrastructura de transport cu cel putin 26 miliarde coroane (1,3 miliarde de dolari), echivalentul a jumătate din planul pe acest an. La acestă sumă se vor adăuga fonduri de dezvoltare din partea Uniunii Europene.

"Trebuie să găsim aceşti bani de la buget, iar dacă nu pot fi găsiţi în buget vom fi nevoiţi să îi împrumutăm. Fără aceşti bani suplimentari, nu vom putea să menţinem elanul actual", a spus Dan Tok, fost director la divizia cehă a firmei de construcţii suedeze Skanska AB.

Premierul Cehiei, Andrej Babis, a făcut din investiţiile în drumuri, şcoli şi spitale o prioritate. Ţara îşi poate permite să împrumute mai mulţi bani pentru dezvoltare după ce mai mulţi ani de bugete practic echilibrate şi proiecte îngheţate au redus datoria publică la 32% din PIB anul trecut, de la 41% din PIB în 2013.

Sistemul limitat de autostrăzi din Cehia a început să se erodeze pe măsură camioanele ce transportă bunuri din şi spre Germania, Austria, Slovacia şi Polonia trec prin Cehia. Pe lângă autostrada care lipseşte între Praga şi Viena, autostrada spre Berlin a fost finalizată abia anul trecut după decenii de întârzieri. Potrivit datelor Eurostat, Cehia are mai puţine autostrăzi decât Portugalia sau Ungaria, ţari de dimensiuni similare.

De asemenea, pentru a finanţa lucrările de infrastructură, Guvernul de la Praga negociază un credit de 100 de miliarde de coroane cu Banca Europeană de Investiţii, bani pe care Cehia ar putea să înceapă să îi tragă după 2020, susţine ministrul Transporturilor Tok.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bursele asiatice au închis în urcare
20 iun. Raluca Găină


COREEA DE NORD ŞI CHINA:Discuţii despre dezarmarea nucleară
20 iun. Raluca Găină


Bursele europene au deschis în creştere
20 iun. A.M.


SUA:Protest împotriva secretarului pentru Securitate Internă
20 iun. M.D.


Facebook:Strângere de fonduri pentru copiii imigranţilor
20 iun. A.M.


MICROSOFT:Angajaţii solicită încheierea colaborării cu Poliţia de Frontieră
20 iun. M.D.


SUA:Retragere din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
20 iun. A.M.


Alegerile pentru Primăria Chişinăului au fost invalidate
20 iun. M.D.


Wall Street a închis în scădere
20 iun. M.D.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Bursele asiatice erau în creştere
20 iun. M.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.