CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 MARTIE

BET, cel mai rentabil dintre coşurile de acţiuni avute în vedere

BET, cel mai rentabil dintre coşurile de acţiuni avute în vedere

Indicele BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a avut o rentabilitate de 0,69%, în intervalul 1 martie - 8 martie, reprezentând coşul de acţiuni cu cel mai bun randament dintre cei urmăriţi, în perioada menţionată.

Spre deosebire, indicele BET-FI, al celor cinci SIF­-uri plus Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,65%, în timp ce BET­-XT, ce include cele mai lichide 25 de companii ale bursei, a urcat cu 0,41%.

În cazul ultimei luni (perioada 8 februarie - 8 martie), indicele BET a urcat cu 4,88%, peste aprecierea avută de BET-FI şi BET-XT, de 2,35%, respectiv 4,33%.

Analiştii consultaţi de Ziarul BURSA, pe parcursul săptămânii trecute, puneau aprecierea din ultima perioadă a majorităţii celor mai importante acţiuni ale bursei locale pe seama rezultatelor financiare preliminare pentru anul 2017 preponderent pozitive. Totodată, specialiştii subliniau că investitorii au aşteptări ridicate legate de dividendele posibil a fi distribuite.

Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei a fost avută de acţiunile Electrica (EL), care au urcat cu 5,71%, în intervalul 1 martie - 8 martie.

În anul 2017, compania a obţinut un profit net individual de 258 milioane lei, mai mic cu 2,6% faţă de cel din 2016. Conducerea societăţii a propus acţionarilor distribuirea a 245,4 milioane de lei sub formă de dividende, reprezentând 100% din profitul net distribuibil realizat anul trecut, stabilit pe baza situaţiilor financiare individuale, după deducerea rezervei legale,

În ultima lună, rentabilitatea titlurilor EL a fost de 1,54%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în topul creşterilor din BET, în perioada 1 martie - 8 martie, se află acţiunile Conpet (COTE), al căror avans a fost de 1,05%.

Societatea a obţinut, anul trecut, un profit net de 73,66 milioane de lei, în urcare cu 3% faţă de rezultatul din 2016.

Acţionarul majoritar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 58,72% din capitalul social al transportatorului de produse petroliere.

În 2017, societatea a distribuit dividende atât din profitul realizat în 2016, cât şi dividende suplimentare din rezerve, la solicitarea acţionarului majoritar, Statul Român.

Ca şi anul trecut, în 2018, Statul va solicita repartizarea a 90% din profiturile companiilor din portofoliu spre dividende şi vărsăminte la buget, potrivit unui memorandum al Guvernului, făcut public la începutul lunii februarie.

În ultima lună, preţul acţiunilor COTE s-a depreciat cu 3,05%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 1%, în perioada 1 martie - 8 martie.

Anul trecut, profitul net al societăţii a scăzut cu 3,46%, faţă de 2016, ajungând la 1,186 miliarde lei. Banca încă nu a înaintat o propunere de dividend din profitul anului trecut.

În ultima lună, rentabilitatea acţiunilor TLV a fost de 8,47%, în raport cu moneda euro.

Pe următoarele două poziţii ale aprcierilor din BET, în perioada 1 martie -­ 8 martie, sunt Romgaz (SNG), cu o creştere de 0,95% şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu un avans de 0,55%.

Romgaz a obţinut, anul trecut, un profit net de 1,87 miliarde lei, cu 82% mai mare faţă de anul anterior. Deoarece compania este controlată de stat, dividenul probabil va fi de cel puţin 90% din rezultatul anului trecut.

Rentabilitatea titlurilor SNG, în ultima lună, a fost de 10%, în raport cu moneda euro, cea mai mare creştere din BET, în această perioadă.

În cazul BRD - Groupe Societe Generale, profitul pentru anul trecut a fost de 1,415 miliarde de lei, în creştere cu 85,3% faţă de cel din 2016, conducerea propunând distribuirea către acţionari a unui procent de 83% din rezultatul obţinut.

Pentru ultima lună, randamentul societăţii bancare a fost de 5,9%.

Cea mai slabă performanţă din indicele BET, pentru perioada 1 martie - 8 martie, de -0,76%, a fost avută de acţiunile Transgaz (TGN), în timp ce, în cazul ultimei luni, cea mai mare scădere, de - 3,19%, a fost suferită de acţiunile Digi Communications NV (DIGI).

Din cadrul indicelui BET-FI, în intervalul 1 martie - 8 martie, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 2,02%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 8 martie, preţul acţiunii societăţii de servicii de investiţii financiare scădea cu 0,13%, în contextul unor transferuri de 64.943 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 277.300 de acţiuni.

În cazul indicelui BET-XT, emitentul cu cel mai bun comportament, în ultima săptămână, este EL.

Clasamentul celor mai rentabile titluri ale bursei este condus de acţiunile Electroputere (EPT), care au urcat cu 12,47%, în intervalul 1 martie - 8 martie.

Pe locul al doilea în acest clasament se află titurile EL, podiumul rentabilităţilor bursei locale fiind completat de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), cu un randament de 3,46%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 28 februarie - 7 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 2,08%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI Omninvest, ce a înregistrat o apreciere de 0,3%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Expert, care au urcat cu 0,23%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,51%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,02%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 1 martie - 8 martie, randament similar cu cel al depozitelor în lei.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 15,03%, în perioada avută în vedere.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.950 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 152,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Notorietatea creşte cota
21 sep. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 SEPTEMBRIEBT Index Austria ATX conduce topul fondurilor de investiţii
21 sep. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 SEPTEMBRIE Creştere de 4,52% pentru Biofarm
20 sep. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 SEPTEMBRIEPetrom - liderul randamentelor din BET şi BET-XT
19 sep. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 SEPTEMBRIEErste Bank, în topul rentabilităţii de la BVB 1
18 sep. Mihai Gongoroi


COMUNICAT DE PRESĂ:RE/MAX România: Recomandările esenţiale pentru cumpărătorii de imobile rezidenţiale
17 sep. F.B.


CRAIOVA:"Hanul Puţureanu", scos la licitaţie pornind de la 690.000 de euro
16 sep. B.M.


Arta ca necesitate
14 sep. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 SEPTEMBRIEVrancart - cel mai rentabil emitent de la BVB
13 sep. M.G.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 SEPTEMBRIEOltchim - creştere de peste 5%
12 sep. M.G.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.