CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 DECEMBRIE - 18 DECEMBRIE

Liviu Moldovan, "Admiral Markets": Aprecierea aurului - dată de estimările Fed-ului privind dinamica inflaţiei şi a politicii monetare"

20 dec. 2017 Investiţii Personale
ANDREI IACOMI
Liviu Moldovan, "Admiral Markets": Aprecierea aurului - dată de estimările Fed-ului privind dinamica inflaţiei şi a politicii monetare"
 • document ataşat
  Evolutia pretului unciei de aur
  apasă aici pentru a descărca

  După deprcierea începută la finalul lunii noiembrie, când cotaţia aurului a început să scadă, de la circa 1.300 de dolari pe uncie, la aproape 1.235 de dolari, cotaţia activului de refugiu a început să urce, tranzacţionându-se, ieri, la ora 16:00, în jurul nivelului de 1.265 de dolari pe uncie (potrivit datelor furnizate de site-ul "investing.com").

  Liviu Moldovan, analist în cadrul Admiral Markets, ne-a transmis că preţul aurului a făcut un minim pe data de 12 decembrie, la sub 1.250 de dolari pe uncie, ulterior cotaţia metalului preţios începând să crească.

  Acest lucru a apărut ca urmare a şedinţei Rezervei Federală a SUA (Fed) de miercurea trecută, când au fost revizuite estimările pentru anii 2018 şi 2019, în ceea ce priveşte dinamica PIB-ului, a şomajului şi a inflaţiei, a precizat analistul Admiral Markets, explicând: "Fed-ul estimează că se vor opera trei ridicări de dobândă în 2018, dar piaţa nu crede lucrul acesta şi, în principiu, pune în preţ doar două majorări.

  Acest semnal este negativ pentru dolar şi implicit pozitiv pentru aur, între acestea existând o corelaţie inversă.

  În momentul în care se presupune că inflaţia rămâne la acelaşi nivel faţă de precedentele estimări făcute de Fed, iar numărul majorărilor de dobândă pe care-l pune piaţa în preţ este mai mic, atunci dolarul îşi pierde sprijinul şi aurul creşte.

  Practic, explicaţia ţine de estimările în ceea ce priveşte inflaţia şi raportul dintre dinamica acesteia şi cea a politicii monetare".

  În acest context, aurul, care este considerat un activ de refugiu în faţa inflaţiei creşte, a mai spus domnul Moldovan, conchizând: "Acest lucru se poate constata exact în sesiunea de miercuri, 13 decembrie, când, după scăderea din ultima perioadă, preţul aurului s-a întors, lumânarea din acea zi (n.r. metodă tehnică de reprezentare a preţului) a fost puternic crescătoare".

  Miercuri, 13 decembrie, Fed-ul a decis majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la intervalul 1,25% - 1,5%, pe fondul creşterii economice solide şi a situaţiei stabile a pieţei forţei de muncă, transmit Xinhua, AP şi Reuters, citate de Agerpres.

  Este a treia majorare a costului creditului din acest an, iar Comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC) şi-a menţinut estimările privind trei majorări suplimentare ale dobânzii în 2018 şi în 2019, precizează sursa citată.

  PIB-ul SUA ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în 2018, faţă de o expansiune de 2,1% previzionată în septembrie de Fed, în timp ce rata şomajului va scădea la 3,9% anul viitor, faţă de 4,1% la precedentele estimări.

  Dar inflaţia ar urma să rămână încă un an sub ţinta Fed de 2% şi de aceea oficialii susţin că nu sunt motive pentru o accelerare a ritmului majorării dobânzii, mai arată sursa amintită.

  Raportată la moneda euro, cotaţia aurului a urcat cu 0,67%, în ultima săptămână (intervalul 11 decembrie - 18 decembrie).

  Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile Zentiva (SCD), care au crescut cu 34,07%, în raport cu moneda euro.

  Locul al doilea în acest clasament este ocupat de titlurile Armătura (ARM), a căror cotaţie a săltat cu 28,62%, podiumul aprecierilor de la bursă fiind completat de acţiunile Sfera Franchise Group (SFG), ce au urcat cu 15,65%, în perioada menţionată.

  Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,45%, în perioada avută în vedere.

  Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată, în intervalul 11 decembrie - 18 decembrie, de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie a urcat cu 3,56%, în raport cu moneda euro.

  Luni, 18 decembrie, preţul titlurilor SIF1 urca cu 1,85%, pe fondul unui volum de 222.402 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 49.500 de unităţi.

  Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a crescut, în perioada 11 decembrie - 18 decembrie, cu 0,83%, în raport cu moneda euro.

  Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei a fost avută de titlurile Digi Communications NV (DIGI), a căror cotaţie a urcat cu 5,77%, în raport cu moneda euro.

  Pe data de 18 decembrie, preţul acţiunii DIGI s-a apreciat cu 0,28%, în contextul unui volum de 24.820 de acţiuni, peste media celor 20 de zile, de circa 17.260 de unităţi.

  Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a urcat cu 0,72%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

  Ca şi în cazul BET, cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins a fost avut de acţiunile DIGI.

  Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 decembrie - 15 decembrie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o apreciere de 0,83%.

  Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI PLUS Invest, ce a înregistrat o creştere de 0,57%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Expert, care au urcat cu 0,56%.

  Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 11 decembrie - 18 decembrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,19%.

  Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 13,62%, în perioada 11 decembrie - 18 decembrie.

  Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 18.100 de dolari.

  Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 306,6 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

  Precizare:  

  Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


  Opinia cititorului

  Articole din aceeaşi secţiune

  Investiţii Personale

  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 IANUARIESIF Moldova - cel mai rentabil emitent din BET-FI
  23 ian. MIHAI GONGOROI


  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 IANUARIECompa - poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB
  22 ian. Mihai Gongoroi


  ÎN CADRUL MAJORĂRII DE CAPITAL AL CEMACON:Doi acţionari au subscris 92% din ofertă
  21 ian. Mihai Gongoroi


  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 IANUARIEAvans de 2,89% pentru OMV Petrom, pe fondul unui rulaj modest
  21 ian. Andrei Iacomi


  PLASAMENTE ALTERNATIVEAni şi secole de optimism
  18 ian. MARIUS TIŢA


  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 IANUARIESIF Oltenia - printre performerii de la BVB
  18 ian. Andrei Iacomi


  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 IANUARIEConpet - cea mai redusă scădere dintre principalii emitenţi ai BVB
  17 ian. A.I.


  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 IANUARIETopul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută
  16 ian. Mihai Gongoroi


  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 IANUARIEBT Index Austria ATX - liderul fondurilor de investiţii1
  15 ian. Mihai Gongoroi


  CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 IANUARIEOltchim, surpriza aprecierilor de la BVB la începutul anului
  14 ian. Mihai Gongoroi

  <<
  Back
  Accesează
  versiunea desktop

  Copyright MetaRing © 2003-2019.
  Toate drepturile rezervate.

  Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.