CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 IUNIE

SIF Banat-Crişana, printre performerii bursei

21 iun. 2018 Investiţii Personale
A.I.
SIF Banat-Crişana, printre performerii bursei

Cu un avans de 6% în raport cu moneda euro, în intervalul 12 - 19 iunie, acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) se situează pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioa­da avută în vedere.

Pentru intervalul menţionat, cotaţia SIF1 a oscilat între o scădere de 2,96%, apărută pe data de 18 iunie, pe fondul unui volum de 77.549 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 49.950 de acţiuni, şi o creştere de 9,76%, înregistrată pe data 13 iunie, în contextul unui rulaj de 149.705 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună şedinţă pentru titlurile societăţii de investiţii financiare în perioda luată în considerare, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al volumului.

De remarcat că, aprecierea cotaţiei SIF1 din data de 13 iunie a apărut în acceaşi zi în care SIF Moldova (SIF2) a anunţat că a primit aprobarea de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru derularea unui program de răscumpărare de acţiuni, la un preţ peste cel din piaţă din acel moment.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, a precizat săptămâna trecută, pentru Ziarul BURSA că, probabil, investitorii se aşteaptă ca şi celelalte SIF-uri care au aprobat oferte publice de răscumpărare de acţiuni le vor iniţia la un preţ mai mare decât cel existent în piaţă.

La finalul lunii aprilie, acţionarii SIF1 au aprobat derularea unui program de răscumpărare a unui număr de 17.460.724 de acţiuni, la un preţ minim de 1 leu şi un preţ maxim de 4,81 de lei, titlurile vizate a fi răscumpărate urmând a fi anulate, în vederea reducerii capitalului social al emitentului.

Totodată, SIF1 a mai aprobat şi un al doilea program de răscumpărare, pentru distribuirea cu titlu gratuit către membrii conducerii societăţii (administratori, directori), în scopul fidelizării acestora, precum şi al recompensării pentru activitatea desfăşurată în cadrul societăţii, conform criteriilor de performanţă ce urmează a fi stabilite de Consiliul de administraţie. Acest program vizează cel mult 1.400.000 de acţiuni, la preţuri între 1 leu şi 4,81 lei.

Pe data de 12 iunie, preţul acţiunii SIF1 a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 2,46 lei/titlu, în timp ce aprecierea cotaţiei din şedinţa următoare a urcat preţul acţiunii societăţii de investiţii financiare până la 2,7 lei/unitate, în ambele cazuri cotaţia situându-se sub preţul maxim la care este posibil să fie derulate cele două oferte, de 4,81 lei/unitate.

Marţi, 19 iunie, preţul acţiunii SIF1 a coborât cu 1,15%, până la nivelul de 2,59 lei/titlu.

De precizat că, de la începutul anului (perioada 3 ianuarie - 19 iunie), cotaţia societăţii de investiţii financiare a înregistrat o scădere de 8,68% în raport cu moneda euro.

Ca şi în 2017, nici în acest an SIF1 nu va distribui dividende către acţionari, din profitul anului trecut.

În primul trimestru din 2018, societatea de investiţii financiare a obţinut un profit net de 7,26 milioane de lei, cu circa 34% peste cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul net a fost de 5,4 milioane de lei.

La data de 30 martie 2018, Valoarea Activului Net (VAN) al SIF1 se ridica la 2.764,33 milioane de lei, în creştere cu 30,76% faţă de valoarea de 2.114,13 milioane de lei, înregistrată la data de 31 martie 2017.

La finalul primului trimestru al acestui an, cea mai mare pondere în portofoliul SIF1, de 18,26% din VAN, era dată de titlurile Banca Transilvania (TLV), următoarele deţineri ca importanţă fiind SIF Imobiliare (SIFI) şi Erste Group Bank (EBS), cu ponderi de 14,65%, respectiv 14,26% din VAN, potrivit ultimului raport trimestrial al emitentului.

Pe prima poziţie în topul randamentelor bursei, în intervalul avut în vedere, se găsesc acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 9,49% în raport cu moneda euro.

De asemenea, titlurile societăţii financiare reprezintă cele mai rentabile acţiuni din cadrul indicelui BET-FI, care a urcat cu 2,38% în raport cu moneda euro, precum şi a indicelui BET-XT, ce a înregistrat un recul de 1,73%, în intervalul avut în vedere.

Pe data de 19 iunie, cotaţia SIF2 s-a depreciat cu 2,11%, pe fondul unui rulaj de 174.629 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 492.500 de acţiuni.

Pe locul al doilea al clasamentului rentabilităţilor de la BVB se află titlurile MedLife (M), care au avut un avans de 7,8%, în perioada avută în vedere, acţiunile prestatorului de servicii medicale fiind, totodată, emitentul cu cea mai bună evoluţie din indicele BET, referinţa bursei noastre, ce s-a depreciat cu 2,62% în raport cu moneda europeană, în perioada menţionată.

Marţi, 19 iunie, preţul acţiunii M a coborât cu 0,92%, în contextul unui volum de numai 178 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 3.600 de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 - 18 iunie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au urcat cu 3,11%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest Dinamic, cu o creştere de 0,82%, în timp ce titlurile Integro, care s-au apreciat cu 0,42%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,69%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 12 - 19 iunie, cu 0,16%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 4,13%, în intervalul 12 - 19 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.620 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 113,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 FEBRUARIEETF - BET Tradeville, pe prima poziţie în topul fondurilor de investiţii
22 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEArtişti români în licitaţii internaţionale
22 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 FEBRUARIEAurul îşi continuă avansul spre maximele lui 2016
21 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 FEBRUARIEPurcari Wineries - cel mai rentabil emitent din BET
20 feb. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 FEBRUARIECreştere de 14,95% pentru titlurile Turbomecanica
19 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 FEBRUARIEFondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI
18 feb. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 FEBRUARIEElectrica - printre performerii de la BVB
15 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEDestinul oamenilor şi al colecţiilor lor
15 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIETopul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă
14 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare
13 feb. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.