CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 FEBRUARIE - 21 FEBRUARIE

Plus de 12,78% pentru Alumil

Plus de 12,78% pentru Alumil

Acţiunile producătorului de aluminiu "Alumil" (ALU) s-au apreciat cu 12,78%, în perioada 14-21 februarie, reprezentând cel mai bun randament de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportat la moneda euro.

Brokerii au pus aprecierea cotaţiei ALU pe seama creşterii cotaţiei aluminiului, la nivel internaţional.

Compania a raportat, ieri, că, pe 21 februarie, a încheiat, în calitate de beneficiar, cu Alumil Industria Aluminiului SA, în calitate de furnizor, un act adiţional la contractul cadru de colaborare din data de 24 martie 1998, având ca obiect achiziţionarea şi distribuţia de profile din aluminiu, precum şi a accesoriilor aferente, în baza comenziilor beneficiarului.

Actul adiţional stabileşte posibilitatea societăţii Alumil Rom Industry SA de a beneficia de un discount de 3,5% /an la preţul facturat în cazul în care livrările de materii prime, obiect al contractului, sunt achitate în avans, discount care va fi acordat pe baze trimestriale, prin nota de credit emisă de Alumil Industria Aluminiului SA în vederea facilitării livrărilor şi a menţinerii unor preţuri competitive pentru aceste livrări. Contractul este în sumă de 8 milioane de euro.

Anul trecut, Alumil a realizat un profit net de 13,46 milioane de lei, de aproape unsprezece ori mai mare (1.000%) faţă de cel din 2016, când rezultatul net a fost de 1,23 milioane de lei.

Vânzările nete au urcat cu aproape 20%, de la 57,93 de milioane de lei în 2016, la 69,22 milioane de lei în 2017, în timp ce "alte venituri operaţionale" au crescut de circa 15 ori, de la 0,89 milioane de lei în 2016 la 13,7 milioane de lei anul trecut.

Profitul operaţional s-a apreciat de peste opt ori, de la 1,77 milioane de lei în anul 2016 la aproape 15,13 milioane de lei anul trecut.

Valoarea activelor imobilizate s-a diminuat în anul 2017 la 29,76 milioane de lei, faţă de cea avută în 2016, de 41,3 milioane de lei.

La finalul anului trecut societatea vindea către Finrom BDC SRL două terenuri situate în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de circa 22.000 de metri pătraţi. Potrivit comunicatului companiei, preţul de vânzare a fost de 4 milioane de euro, cu aplicarea măsurilor de simplificare privind plata TVA, din care s-a încasat suma de 100.000 de euro, diferenţa urmând să fie achitată integral până cel târziu la data de 30 aprilie 2018. Tot anul trecut, Alumil a înstrăinat un teren în Braşov pentru suma de 300.000 de euro plus TVA şi două terenuri situate în localitatea Giroda din judeţul Timiş, preţul fiind de 470.000 de euro plus TVA.

Acţiunile Romgaz (SNG) ocupă a doua poziţie în topul aprecierilor de la BVB, cu un plus de 5,28%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată, fiind urmate de Impact Developer & Contractor.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, s-a apreciat cu 0,98%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,15%, în intervalul 14 februarie - 21 februarie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror creştere a fost de 3,23%, în raport cu moneda euro.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele financiar este de 19,21%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 13 ianuarie -20 ianuarie, este condus de titlurile ETF BET Tradeville, cu o apreciere de 1,98%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o apreciere de 1,82%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 1,81%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,02%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul analizat, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus niciun câştig.

Totodată, preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 11,88%.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17,00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.817 dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 169,67 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Conacul boieresc "Stupina lui Christoph", scos la vânzare
16 dec. L.I.


PLASAMENTE ALTERNATIVEZece ani de licitaţii Artmark
14 dec. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 DECEMBRIECreştere de 2,55% pentru Electromagnetica
14 dec. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 DECEMBRIEClasamentul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută
13 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 DECEMBRIEFondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI
12 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 7 DECEMBRIEImpact Developer & Contractor, printre performerii bursei
11 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 6 DECEMBRIEAurul - din nou în atenţia investitorilor
10 dec. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVENickolaie
07 dec. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 NOIEMBRIE - 5 DECEMBRIEBanca Transilvania, locul al doilea în topul rentabilităţilor BVB
07 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 NOIEMBRIE - 4 DECEMBRIEZentiva, cel mai rentabil emitent de la BVB
06 dec. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.