CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 - 22 FEBRUARIE

Cemacon, locul al doilea în topul creşterilor

Cemacon, locul al doilea în topul creşterilor

Acţiunile producătorului de cărămizi "Cemacon" (CEON) s-au apreciat cu 6,52%, în perioada 15-22 februarie, ocupând locul al doilea în topul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), raportat la moneda euro.

Recent, PIF Industrial, deţinută de proprietarii Dedeman, fraţii Pavăl, a lansat o ofertă publică de preluare obligatorie, pentru 55,5% din producătorul de cărămizi "Cemacon" (63,27 milioane de acţiuni), la preţul de 0,55 lei/unitate.

Vineri, cotaţia CEON ajunsese la 0,6 lei/unitate.

PIF Industrial face oferta la acelaşi preţ la care Dedeman a cumpărat, în decembrie, 11,8% din "Cemacon" de la Consultanţa Andrei&Andrei SRL. Potrivit legii pieţei de capital, "o persoană care, ca urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine valori mobiliare emise de un emitent care, adăugate la deţinerile sale anterioare sau ale persoanelor cu care acţionează concertat îi conferă acestuia, direct sau indirect, mai mult de 33% din drepturile de vot asupra emitentului este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare, la un preţ echitabil şi având ca obiect toate deţinerile acestora, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la momentul atingerii respectivei deţineri".

De asemenea, "preţul în oferta publică de preluare obligatorie este cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în perioada de 12 luni, anterioară datei de depunere la ASF, a documentaţiei de ofertă".

Anterior tranzacţiei din decembrie, Dedeman deţinea concertat 33% din Cemacon.

Compania a înregistrat un profit de 13,2 milioane de lei, în 2017, cu 58% mai mare faţă de 2016, pe fondul unor afaceri de 98,77 milioane de lei, în urcare cu 7,8%. Datoriile companiei s-au menţinut la 91milioane de lei, la finalul anului trecut.

În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro. La finalul lui 2013, banca a cesionat 12 milioane de euro din creditul societăţii către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF), cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, care ulterior a fost transferată către Erste Bank, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro.

Clasamentul creşterilor de la BVB a fost condus de Amonil (AMO), cu +10,14%, locul al treilea fiind ocupat de "Impact Developer & Contractor", cu +4,17%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, s-a apreciat cu 0,4%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,2%, în intervalul 15 februarie - 22 februarie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror creştere a fost de 2,44%, în raport cu moneda euro. Ponderea titlurilor SIF2 în indicele financiar este de 19,21%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 ianuarie-21 ianuarie, este condus de titlurile ETF BET Tradeville, cu o apreciere de 1,46%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BT Index România ROTX, cu o apreciere de 1,36%, fiind urmat de Certinvest BET Index, cu un plus de 1,33%, raportat la euro.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,73%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,13%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul analizat, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,17%.

Totodată, preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,37%.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 17,00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 10.300 dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 176,3 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Conacul boieresc "Stupina lui Christoph", scos la vânzare
16 dec. L.I.


PLASAMENTE ALTERNATIVEZece ani de licitaţii Artmark
14 dec. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 DECEMBRIECreştere de 2,55% pentru Electromagnetica
14 dec. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 DECEMBRIEClasamentul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută
13 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 DECEMBRIEFondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI
12 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 7 DECEMBRIEImpact Developer & Contractor, printre performerii bursei
11 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 6 DECEMBRIEAurul - din nou în atenţia investitorilor
10 dec. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVENickolaie
07 dec. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 NOIEMBRIE - 5 DECEMBRIEBanca Transilvania, locul al doilea în topul rentabilităţilor BVB
07 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 NOIEMBRIE - 4 DECEMBRIEZentiva, cel mai rentabil emitent de la BVB
06 dec. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.