CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 NOIEMBRIE - 23 NOIEMBRIE

Transelectrica urcă pe primul loc în topul aprecierilor din BET 1

27 nov. 2017 Investiţii Personale
A.I.
Transelectrica urcă pe primul loc în topul aprecierilor din BET

Cu doar o singură zi de scădere a preţului acţiunilor în intervalul 16 noiembrie - 23 noiembrie, titlurile transportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL), ce au realizat un avans de 3,22%, în raport cu moneda euro, devin liderul rentabilităţilor din indicele BET.

Analizând evoluţia cotaţiei TEL în intervalul menţionat, se observă că toate aprecierile cunoscute de preţul acţiunilor transportatorului de energie au survenit pe volume modeste.

Joi, 23 noiembrie, când cotaţia TEL a urcat cu 1,56%, cel mai mare salt din perioada luată în considerare, rulajul consemnat a fost de doar 2.568 de titluri, de peste şaisprezece ori mai mic faţă de media celor 20 de zile anterioare, de aproape 43.200 de unităţi.

Cel mai mare volum înregistrat pentru o zi de creştere a apărut pe 16 noiembrie, când au fost tranzacţionate 22.167 de titluri.

Pe de altă parte, în singura şedinţă din intervalul 16 noiembrie - 23 noiembrie, când acţiunile TEL s-au depreciat, volumul a fost de 108.473 de unităţi, mai mult decât dublul mediei ultimei luni.

Rulajul redus pe fondul căruia au avut loc aprecierile cotaţiei TEL, în perioada menţionată, indică faptul că saltul acţiunilor a avut loc în contextul unui interes scăzut din parte participanţilor pieţei.

Pe data de 15 noiembrie, compania îşi anunţa rezultatele la nouă luni, transportatorul de energie electrică înregistrând un profit net de 65 de milioane de lei, în scădere cu 69,63% faţă de cel raportat în perioada similară din 2016, la venituri operaţionale de 2,414 miliarde de lei, în urcare cu 27,2%.

Conform raportului prezentat de companie, diminuarea profitului net a apărut, în principal, pe fondul scăderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

În acea zi, preţul titlurilor TEL a coborât cu 1,76%, în contextul unui volum relativ redus, de 26.171 de unităţi.

Din punct de vedere tehnic, în perioada menţionată, titlurile TEL au ricoşat de la suportul (prag de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) situat la 25 de lei/unitate, ce a fost testat de mai multe ori pe parcursul ultimilor doi ani.

De asemenea, pe data de 23 noiembrie, preţul acţiunii a închis peste media mobilă simplă de 20 de zile, ce defineşte trendul pe termen scurt. Pentru un orizont de timp mediu şi lung, cotaţia TEL se află pe o tendinţă descendentă.

Ponderea acţiunilor transportatorului de energie în indicele BET, care s-a aprciat cu 0,46%, în perioada 16 noiembrie - 23 noiembrie, este de 2,82%.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în intervalul analizat, de acţiunile Mecanica Ceahlău (MECF), a căror salt a fost de 7,19%.

Locul al doilea în topul randamentelor de la BVB a revenit acţiunilor Electroputere (EPT), care au urcat cu 6,3%, în timp ce poziţia a treia este ocupată de titlurile Bucovina-Club de Munte (BCM), a căror creştere a fost de 4,63%, în perioada analizată.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,58%, în intervalul 16 noiembrie - 23 noiembrie.

Cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar a fost avută de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror cotaţie a urcat cu 4,15%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Ponderea acţiunilor SIF4 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 10,34%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a crescut cu 0,61%, cea mai mare apreciere dintre toate coşurile de acţiuni analizate, în perioada menţionată, în raport cu moneda euro.

Din componenţa acestuia, cel mai bun comportament, în intervalul luat în considerare, a fost marcat de acţiunile companiei Teraplast (TRP), a căror cotaţie a urcat cu 4,34%, în raport cu moneda euro.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 noiembrie - 22 noiembrie, este condus de titlurile BRD Index, cu o apreciere de 0,9%.

Poziţia a doua, în acest clasament, este împărţită de OTP Premium Return şi OTP Global Mix, ambele cu o creştere de 0,79%.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,5%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,34%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul 16 noiembrie - 23 noiembrie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,3%, în perioada menţionată.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,99%, în intervalul 16 noiembrie - 23 noiembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.210 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 136,4 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de Redacţia în data de 27.11.2017, 15:39

[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 OCTOMBRIEFondul Proprietatea, cel mai rentabil emitent din BET-FI
23 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 OCTOMBRIEETF - BET Tradeville, pe prima poziţie în topul fondurilor de investiţii
22 oct. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVEPictura lui Ghenie şi tocătorul lui Banksy2
19 oct. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 OCTOMBRIEOMV Petrom, printre performerii bursei
19 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 OCTOMBRIEAurul - pe radarul investitorilor
18 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 OCTOMBRIETopul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută
17 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 OCTOMBRIECreştere de 8,55% pentru Condmag
16 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 OCTOMBRIEPatria Bank - pe poziţia secundă, în topul randamentelor bursei
15 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 OCTOMBRIESIF Oltenia - cel mai bun randament din BET-FI
12 oct. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVERomânia, pe harta Jules Pascin a lumii
12 oct. Marius Tiţa

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.