CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 OCTOMBRIE

SIF Moldova - liderul randamentelor din BET-FI

29 oct. 2019 Investiţii Personale
ANDREI IACOMI
SIF Moldova - liderul randamentelor din BET-FI

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au cunoscut un avans de 2,9%, în raport cu moneda euro, în intervalul 18 - 25 octombrie, evoluţie care plasează titlurile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău pe prima treaptă în topul rentabilităţilor din indicele BET-FI, a cărui cotaţie a urcat cu 1,09%, în perioada menţionată.

Este o evoluţie susţinută parţial de programul de răscumpărare derulat de SIF Moldova, în intervalul avut în vedere SIF-ul achiziţionând 157.710 titluri, echivalentul a circa o treime din cele aproape 428.100 de acţiuni SIF2 tranzacţionate în perioada 18 - 25 octombrie.

Titlurile, ce au fost cumpărate la preţuri între 1,375 lei şi 1,4045 lei, fac parte din programul demarat de societate la jumătatea lunii septembrie, prin care SIF-ul din Bacău doreşte să îşi răscumpere cel mult două milioane de acţiuni proprii, într-o primă etapă a unui program aprobat de acţionari în data de 18 aprilie a acestui an.

Preţul minim de achiziţie a unui titlu este cel din piaţă de la momentul efectuării tranzacţiei, dar care nu poate fi mai mare de 2,2 lei/unitate.

Acţiunile răscumpărate urmează a fi distribuite către angajaţi, administratori şi directorii SIF-ului, în cadrul unor programe de tip "stock option plan".

După primele şase luni ale anului, SIF Moldova a raportat un profit net de 102,63 milioane de lei, cu 91,3% peste cel înregistrat la finele lunii iunie 2018, în condiţiile obţinerii unor venituri brute din dividende de 96,35 milioane de lei, cu 41,4% peste cele raportate pentru primele şase luni din 2018.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) era, la finele lunii septembrie 2019, de 2,1324 lei, ceea ce raportat la cotaţia SIF2 din data de 25 octombrie, de 1,42 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 33,4%.

Societatea de investiţii financiare cu sediul în Bacău îşi va prezenta rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea al acestui an în data de 30 octombrie, potrivit raportului publicat de SIF2 pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Moldova are o valoare de piaţă de 1,438 miliarde de lei.

Ponderea acţiunilor SIF2 în BET-FI este de 19,21%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,43%, în intervalul 18 - 25 octombrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un avans de 1,54%, în aceeaşi perioadă de timp.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile Nuclearelectrica (SNN) a căror cotaţie s-a apreciat cu 7,73%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Ponderea acţiunilor producătorului de energie nucleară în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre este de 2,22%, în timp ce în cazul indicelui extins, importanţa acţiunilor companiei este de 2,18%.

Topul randamentelor de la BVB pentru perioada 18 - 25 octombrie este condus de titlurile Bucovina - Club de Munte (BCM), a căror cotaţie a urcat cu 23,34 %, în intervalul avut în vedere.

Pe poziţia a doua în clasamentul rentabilităţilor bursei noastre, în intervalul analizat, se află acţiunile THR Marea Neagră (EFO), ce au avut un randament de 9,23%, podiumul fiind completat de titlurile SNN.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 17 - 24 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 3,4%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă, ATX.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Piscator Equity Plus, cu o apreciere de 1,42%, în timp ce titlurile BRD Global Clasa A, care au urcat cu 1,36%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,24%, în intervalul 18 - 25 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu moneda euro a scăzut cu 0,01%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, câştig similar cu cel pe care l-ar fi adus depozitele în lei.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 7,81%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.340 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 168,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Marius TiţaPLASAMENTE ALTERNATIVEBanda desenată şi noi, copiii
21 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVECivilizaţia cărţii1
14 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESezonul de vară-toamnă-iarnă
07 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESosirea lui Ghenie1
31 aug. Marius Tiţa


Marius TiţaPLASAMENTE ALTERNATIVELicitaţii de vară
24 aug. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVETescani, din neamul artiştilor
17 aug. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVEÎncântat la Encants
07 aug. Marius Tiţa


Marius TiţaUn secol de cercuri olimpice
31 iul. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVEFascinaţia reflexiilor cromatice1
24 iul. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESofia, Sfânta Sofia
17 iul. Marius Tiţa

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.